Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Поняття і види референдумів.

Особлива роль у системі народовладдя в Україні належить референдумові, як найбільш органічній і природній формі народовладдя.

Справді, за своєю суттю референдум, як і інші форми народовладдя - вибори, народне обговорення і опитування, є правом реальної суверенної і верховної волі народу, проте за своїм змістом і формою здійснення тобто за предметом і методом правового регулювання референдум істотно відрізняється від інших форм народовладдя. Волевиявленням народу у вигляді результаті голосування стверджується або ні винесений на референдум закон чи рішення. Це дає підстави характеризувати референдум як нормотворчу форму народовладдя.

За територіальною ознакою референдуми поділяються на:

всеукраїнський;

місцевий, причому останній має два підвиди:

а) референдум, що провадиться у межах Автономної Республіки Крим;

б) референдум, що провадиться у межах інших адміністративно-територіальних одиниць.

Наступна класифікація видів референдумів пов'язана з предметом референдуму. Теоретично предмет референдуму - це питання, вирішення якого відбувається шляхом народного голосування. В даному разі залежно від предмету розрізняють наступні референдуми:

обов'язкові;

факультативні.

Обов'язкові мають місце у випадках, коли з певних питань рішення не може бути прийняте іншим шляхом, окрім народного голосування, причому законом завжди чітко окреслено коло цих питань.

Факультативні референдуми - це референдуми, проведення яких можливе, проте не обов'язкове. Призначення референдуму в такому разі залежить від рішення органів, що компетентні призначати референдуми, а також від наявності іншої ініціативи проведення референдуму, передбаченої законодавством.

  1. Поняття «дорадче опитування» та його реалізація в Україні.

ДОРАДЧЕ ОПИТУВАННЯ

- консультативний референдум, що проводиться з метою визначення волі гр-н при вирішенні важливих питань загальнодерж. та місцевого значення. Д. о. — форма прямого народовладдя, безпосереднє волевиявлення гр-н. Порядок проведення Д. о. в Україні визначається Законом «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» (1991). Результати Д. о. розглядаються і враховуються при прийнятті рішень відповідними держ. органами та органами місцевого самоврядування.

Якщо проекти законів, ін. рішень ВР України або рішень місц. ради не відповідають результатам відповідного всеукр. або місцевого Д. о., то такі закони, рішення можуть бути прийняті лише більшістю — не менш як двома третинами від заг. кількості нар. депутатів України або депутатів місц. рад.

  1. Принципи участі громадян у референдумах.

У всеукраїнському та місцевому референдумах мають право брати участь громадяни України, які на день проведення референдуму досягли 18 років і постійно проживають відповідно на території України або області, району, міста, району в місті, селища, села.

Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав громадян України на участь у референдумі залежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної належності, статі, освіти, мови, ставлення до релігії, політичних поглядів, роду і характеру занять забороняються.

У референдумах не беруть участі психічно хворі громадяни, визнані судом недієздатними, та особи, які тримаються в місцях позбавлення волі.

Громадяни беруть участь у референдумі на рівних засадах. Кожний громадянин має один голос.

Референдум є прямим: громадяни беруть участь у референдумі безпосередньо.

Голосування під час референдуму є таємним: контроль за волевиявленням громадян не допускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]