Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Принципи конституційного ладу України.

Декларація про держ.суверенітет У. визначила, а К.У. закріпила загальні засади конституційного ладу У. Це багатогранна категорія, що має різні аспекти.

Конституційний лад У. – закріплена в К. форма організації держави і система суспільних відносин, яка охоплює різні сторони її соціально-економічного, духовного, політичного розвитку.

за суттю КЛ - це тип конституційно-правових відносин, зумовлених рівнем розвитку суспільства, держави і права. як фактична К. - це цілісна система ос­новних відносин, що встановлюються й захищаються К. та іншими праовими нормами. за формою це певний спосіб організації держави, який закріплено в К. за змістом КЛ- передбачені і гарантовані К. державний і суспільний лад, конституційний статус людини і громадянина, система безпосереднього народовладдя, організація державної влади й місцевого самоврядування, територіальний устрій, основи національної безпеки та інші інститути конституційно-правових відносин

Україна є демократичною, правовою, соціальною унітарною державою з республіканською формою правління (парламентсько-президентська республіка).

Конст. лад У. характеризується рядом загальних принципів: суверенністю (ст.1), демократизмом (1), гуманізмом (11-12), реальністю, системністю, науковою обґрунтованістю, історизмом, наступністю, програмним характером, гарантованістю

публічною ухвалою між гетьманом та Військом Запорізьким було укладено Пакти й конституції законів та вільностей Війська Запорозького. У літературі цей акт отримав назву “Конституція Пилипа Орлика”, яка 10 травня 1710 р. була офіційно схвалена шведським королем Карлом XII.

Це перший політичний документ-маніфест укр. демократії, програма борців за українську незалежність, яку було написано під впливом передових західноєвропейських наукових доктрин (природного права, поділу влади тощо).

Він складався із вступу та 16 статей, і передбачав ідеї:

державного суверенітету У.

верховенства закону,

шведської протекції над У.

закріплення православної віри як державної релігії

встановлення парламентської республіки на основі загального виборчого права,

організацію державної влади в Україні на засадах принципу розподілу влад (законодавча влада належала парламенту – Раді у складі полковників із старшинами та сотниками та “послів від Низового Війська Запорозького”; виконавча – Гетьману разом з генеральною старшиною, а судова – Генеральному Суду).

Положення Конституції не були реалізовані, хоча формально вона діяла на Правобережній Україні до 1714 р.

Принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову потім було відображено в ідеях Монтеск’є та закріплено в Конституції США 1787 р. (система «стримувань і противаг»), Декларації прав людини та громадянина 1789 р. Франції, а потім у Конституції Франції 1791 р.

  1. Елементи конституційного ладу.

Різні підходи вчених-правознавців до змісту поняття "конституційний лад"

дозволяє зробити висновок, що майже всі вони акцентують увагу на

державницькій стороні цього інституту у відриві від основної складової

самого поняття — людини як вищої соціальної цінності, інтересам якої

мають бути підпорядковані всі інші елементи конституційного ладу —

громадянське суспільство, державний лад, принципи конституційного ладу

тощо. Між тим, з часів прийняття перших декларацій щодо ролі та місця

людини в державі основою конституційного ладу завжди була людина і

громадянин.

Основною складовою конституційного ладу є державний лад, тобто організація (будівництво) і діяльність держави.    Конституційним, офіційним, легітимним вважається такий державний лад, який передбачений і закріплений конституцією та реально існує. Він, як правило, найповніше визначається конституцією держави та найчастіше гарантується нею, водночас є одним з найскладніших конституційних інститутів і несе найбільше суспільне навантаження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]