Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Ознаки унітарності України.

Уніта́рна держа́ва — це єдина цілісна держава, територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами.

Україна є унітарною державою. На її території знаходиться особливе автономне утворення Автономна Республіка Крим.

Найважливіші юридичні ознаки унітарної держави:

до складу унітарної держави не входять державні утворення, наділені ознаками суверенітету;

єдина система державних органів;

в унітарній державі діють єдина конституція і єдина система законодавства;

єдине громадянство;

у міжнародних стосунках унітарна держава виступає як єдиний представник.

Україна є унітарною державою. Основними ознаками  цієї форми державного устрою є:  -488-  Україна має власну територію, яка є єдиною, неподільною, недоторканною і цілісною (ст. 2 Конституції);  Україна має свої державні кордони, зміна яких, як і зміна території України, без згоди народу України не дозволяється (ч. З ст. З і ст. 17 Конституції);  Україна, як незалежна держава розробляє і приймає свою Конституцію (Преамбула Конституції);  Україна має власну систему законодавства, на її території забезпечується верховенство права (ст. 8 Конституції);  Україна має власні законодавчі, виконавчі і судові органи (ст. 6 Конституції);  В Україні існує єдине громадянство (ст. 4 Конституції);  В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування (ст. 7 Конституції);  державною мовою України є українська мова (ст. 10 Конституції);  Україна має власні державні символи (ст. 20 Конституції).  Віданню України підлягає визначення обласного, районного поділу і вирішення інших питань адміністративно-територіального устрою. 

  1. Види адміністративно-територіальних одиниць в Україні.

Адміністративно-територіальний устрій України — це обумовлена географічними, історичними, економічними, етнічними, соціальними, культурними та іншими чинниками внутрішня територіальна організація держави з поділом її на адміністративно-територіальні одиниці.    Конституцією України визначено такі основні засади територіального устрою нашої держави: - єдність та цілісність державної території; - поєднання централізації та децентралізації у здійсненні державної влади, що означає розподіл компетенції між вищими органами державної влади та органами місцевого самоврядування; - збалансованість соціально-економічного розвитку регіонів, з урахуванням їх історичних, економічних, екологічних, культурних та інших особливостей.    Слід зазначити, що адміністративно-територіальний устрій відіграє важливу роль у державі:    1) з урахуванням його особливостей побудована система державних органів і місцевого самоврядування;    2) він сприяє ефективному управлінню економікою і соціально-культурним будівництвом на певній території та забезпеченню збалансованості соціально-економічного розвитку областей;    3) дає змогу враховувати побажання населення в розв’язанні питань територіального поділу та здійснення управління на місцях.    У ст. 133 Конституції України визначено, що систему адміністративно-територіального устрою України складають: Автономна Республіка Крим, 24 області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Міста Київ та Севастополь мають спеціальний статус, який визначається законами України.    Розгляд питань, пов’язаних з адміністративно-територіальним устроєм в Україні, віднесено до компетенції Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування і визначається Конституцією України та Законом України “Про адміністративно-територіальний устрій України”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]