Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Акти Конституційного Суду України як джерела конституційного права.

Діяльність органів конституційної юрисдикції пов‘язана з прийняттям певних документів, актів, які опосередковують процес здійснення ними своїх повноважень, а також виступають в якості засобу юридичного оформлення результатів такої діяльності. Акти Конституційного Суду України є засобом формалізації його волі як єдиного в державі органу конституційної юрисдикції.    В чинному законодавстві не визначено поняття актів Конституційного Суду України. Проте це можна зробити проаналізувавши і узагальнивши положення відповідних правових норм.    Конституція України вказує на два основних види актів Конституційного Суду України як єдиного органу конституційної юрисдикції: - рішення - їх Конституційний Суд України ухвалює з питань конституційності законів та інших правових актів (ч. З ст. 150); - висновки - їх Конституційний Суд України дає в справах про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість, а також щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту (ст. 151).    Що ж до Закону “Про Конституційний Суд України”, то він містить главу 8 “Рішення і висновки Конституційного Суду України”, в якій відповідно до її назви передбачаються основні види актів, які приймаються в конституційному судочинстві. Крім цього, ст. 50 Закону передбачено можливість прийняття Конституційним Судом України процесуальних ухвал про відкриття провадження та про відмову у відкритті провадження у справі в Конституційному Суді України.    Види актів Конституційного Суду України визначаються також Регламентом Конституційного Суду України. Так, відповідно до його параграфу 54, такими актами є рішення і висновки, процесуальні та протокольні ухвали Конституційного Суду України. До цього треба додати, що відповідно до Закону і Регламенту, процесуальні ухвали про відкриття провадження та про відмову у відкритті провадження приймаються також колегіями Конституційного Суду України (статті 48, 49 Закону).    Таким чином, можна стверджувати, що актами Конституційного Суду України є рішення, висновки і ухвали.

  1. Поняття і сутність конституційного ладу України.

Декларація про держ.суверенітет У. визначила, а К.У. закріпила загальні засади конституційного ладу У. Це багатогранна категорія, що має різні аспекти.

Конституційний лад У. – закріплена в К. форма організації держави і система суспільних відносин, яка охоплює різні сторони її соціально-економічного, духовного, політичного розвитку.

за суттю КЛ - це тип конституційно-правових відносин, зумовлених рівнем розвитку суспільства, держави і права. як фактична К. - це цілісна система ос­новних відносин, що встановлюються й захищаються К. та іншими праовими нормами. за формою це певний спосіб організації держави, який закріплено в К. за змістом КЛ- передбачені і гарантовані К. державний і суспільний лад, конституційний статус людини і громадянина, система безпосереднього народовладдя, організація державної влади й місцевого самоврядування, територіальний устрій, основи національної безпеки та інші інститути конституційно-правових відносин

Україна є демократичною, правовою, соціальною унітарною державою з республіканською формою правління (парламентсько-президентська республіка).

Конст. лад У. характеризується рядом загальних принципів: суверенністю (ст.1), демократизмом (1), гуманізмом (11-12), реальністю, системністю, науковою обґрунтованістю, історизмом, наступністю, програмним характером, гарантованістю

публічною ухвалою між гетьманом та Військом Запорізьким було укладено Пакти й конституції законів та вільностей Війська Запорозького. У літературі цей акт отримав назву “Конституція Пилипа Орлика”, яка 10 травня 1710 р. була офіційно схвалена шведським королем Карлом XII.

Це перший політичний документ-маніфест укр. демократії, програма борців за українську незалежність, яку було написано під впливом передових західноєвропейських наукових доктрин (природного права, поділу влади тощо).

Він складався із вступу та 16 статей, і передбачав ідеї:

державного суверенітету У.

верховенства закону,

шведської протекції над У.

закріплення православної віри як державної релігії

встановлення парламентської республіки на основі загального виборчого права,

організацію державної влади в Україні на засадах принципу розподілу влад (законодавча влада належала парламенту – Раді у складі полковників із старшинами та сотниками та “послів від Низового Війська Запорозького”; виконавча – Гетьману разом з генеральною старшиною, а судова – Генеральному Суду).

Положення Конституції не були реалізовані, хоча формально вона діяла на Правобережній Україні до 1714 р.

Принцип поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову потім було відображено в ідеях Монтеск’є та закріплено в Конституції США 1787 р. (система «стримувань і противаг»), Декларації прав людини та громадянина 1789 р. Франції, а потім у Конституції Франції 1791 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]