Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpu.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
885.76 Кб
Скачать
  1. Взаємовідносини Президента України з Верховною Радою України.

В У. відбувається перехід до парламентсько-президентської республіки. Триває боротьба між Презид. і гілками влади, відсутня єдність у необхідності окремого закону про Презид., та щодо нового закону про КМУ.

Згідно ст. 6 К.У. держ.владу ділять на законодавчу, виконавчу та судову. Відносини Презид. з органами держвлади побудовані за системою “стримувань і противаг”, вони працюють у встановлених К. межах та згідно законів, що запобігає диктату та сприяє їх спільній роботі на основі взаємозалежності та взаємодії.

Так в реальному житті: ВРУ має право призначати вибори Презид. у строки, визначені К. (ст.85) та право усунути його в порядку імпічменту (ст.111), вона заслуховує щорічні та позачергові послання Презид. про внутрішнє і зовнішнє становище У. (ст.85), направляє депутатський запит. В свою чергу Презид. може достроково припинити повноваження ВРУ, якщо у встановлений термін не сформовано коаліцію депутатських фракцій, персональний склад КМУ чи не можуть розпочатися пленарні засідання (ст.90), що має вносити певну стабільність в роботу парламенту. Крім того, Президент має право законодавчої ініціативи, він вносить законопроекти, підписує, оприлюднює закони чи накладає „вето”, яке можу бути подолано голосування 2/3 голосів від конституційного складу.

ВРУ приймає закони, які Уряд виконує і одночасно є суб’єктом законодавчої ініціативи. Уряд має подвійну відповідальність перед Президентом та ВРУ, підконтрольний і підзвітний ВР (ст 113). ВР схвалює Програму діяльності КМУ та може прийняти резолюцію недовіри. Але саме Уряд, а не Президент координує роботу ОВВ, призначає та звільняє їх керівників, утворює та ліквідує міністерства. Президент же лише подає ВРУ кандидатури Прем'єр–міністра (за пропозиціями коаліції), Міністра оборони, Міністра закордонних справ, Голови СБУ, НБУ. Водночас він самостійно призначає керівників місцевих органів влади, в той же час, їх голови відповідальні не лише перед Президент., а й перед КМУ, підзвітні і підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня. Прем’єр-міністр скріплює Укази, які потребують контрасигнації, а Презид. припиняє акти КМУ у разі їх невідповідності К. та одночасно звертається до Конституц.Суду.

  1. Взаємовідносини Президента України з Кабінетом Міністрів України.

У взаємовідносинах з Кабінетом Міністрів Президент України організує і здійснює ряд повноважень, а саме призначає: а) за згодою Верховної Ради України Прем'єр-міністра України, припиняє його повноваження та приймає рішення про його відставку; б) за поданням Прем'єр-міністра України — членів Кабінету Міністрів України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голів місцевих державних адміністрацій та припиняє їхні повноваження на цих посадах. Він утворює, реорганізовує та ліквідовує за поданням Прем'єр-міністра України міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, діючи в межах коштів, передбачених на утримання органів виконавчої влади, а також скасовує акти Кабінету Міністрів України та акти Ради міністрів Автономної Республіки Крим.

Президент України у 3-денний строк після одержання згоди Верховної Ради України видає указ про призначення Прем'єр-міністра України.

Прем'єр-міністр України протягом 14 днів з дня свого призначення на посаду вносить Президентові України подання щодо загальної чисельності, посадового і персонального складу Кабінету Міністрів України та інформує про них Верховну Раду України. На кожну посаду вноситься одна кандидатура. Загальна чисельність Кабінету Міністрів України затверджується указом Президента України.

На підставі подання Прем'єр-міністра України Президент України після затвердження загальної чисельності Кабінету Міністрів України видає указ про призначення списком членів Кабінету Міністрів України. У списку має бути не менш як дві третини від загальної чисельності членів Кабінету Міністрів України. Призначення на вакантні посади у складі Кабінету Міністрів України здійснюється Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України. Указ Президента України про призначення на посади членів Кабінету Міністрів України, крім Прем'єр-міністра України, скріплюється підписом Прем'єр-міністра України.

Законодавством передбачено ряд повноважень взаємодії Кабінету Міністрів і Президента України, а саме: а) у здійсненні Президентом України своїх повноважень; б) при підготовці пропозицій з питань, що входять до повноважень Президента України; в) у відносинах з Радою національної безпеки і оборони України, апаратом Президента України, консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами і службами, створюваними Президентом України, та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]