Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать
  1. Характеристика форм фінансової звітності

Фінансова звітність складається з Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошових коштів, Звіту про власний капітал і Приміток до звітів.

Баланс – звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Звіт про власний капітал – звіт, що відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Звіт про фінансові результати – звіт про доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства у звітному періоді.

Звіт про рух грошовий коштів – звіт, що відображає надходження й витрати грошових коштів у результаті діяльності підприємства у звітному періоді.

Примітки до фінансових звітів – сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію та обґрунтування статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої передбачено відповідними П(С)БО.

Звіт про рух грошових коштів – це звіт, який відображає надходження і використання коштів у результаті діяльності підприємства в звітному періоді.

Звіт про рух грошових коштів складається з метою надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, які відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

Під грошовими коштами слід розуміти готівку, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання. До еквівалентів грошових коштів відносяться короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

В міжнародній практиці існує два методи складання звіту про рух грошових коштів: прямий та непрямий. При використанні прямого методу розкриваються основні валові надходження і витрати. З допомогою непрямого методу чистий прибуток або збиток коригується з врахуванням операцій негрошового характеру, відстрочення, нарахування минулих років, майбутніх надходжень та платежів, статей доходів і витрат, пов’язаних з інвестиційною та фінансовою діяльністю.

П(С)БО 4 передбачає використання непрямого методу складання Звіту про рух грошових коштів, в результаті чого чистий прибуток (збиток) трансформується в чисту суму отриманих (витрачених) грошових коштів.

Звіт про рух грошових коштів складається з трьох розділів:

І. Рух коштів в результаті операційної діяльності

ІІ. Рух коштів в результаті інвестиційної діяльності

ІІІ. Рух коштів в результаті фінансової діяльності

У Звіті не відображаються негрошові операції, що не потребують використання грошових коштів або їх еквівалентів – бартерні операції, фінансовий лізинг, а також не відображаються внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів.

Негрошові операції, пов’язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю, необхідно розкривати у примітках до фінансової звітності.

Складання Звіту про рух грошових коштів проводиться в наступній послідовності:

    1. збирається та підготовлюється необхідна інформація

    2. визначається рух грошових коштів в результаті операційної діяльності

    3. визначається рух грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності

    4. визначається рух грошових коштів в результаті фінансової звітності

    5. визначається чистий рух грошових коштів за звітний період та їх залишок на кінець року

Джерелами інформації для складання Звіту про рух грошових коштів є Баланс, Звіт про фінансові результати, Примітки до фінансових звітів, Головна книга, аналітичні дані окремих рахунків бухгалтерського обліку.

Баланс (форма № 1) є основним звітним документом, що відображає фінансово-майновий стан підприємства на певну дату.

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Баланс – це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов’язання і власний капітал.

Активи – це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до одержання економічних вигод у майбутньому. Під економічною вигодою розуміють потенційну можливість одержання підприємством грошових коштів від використання активів. Отже, активи – це ті ресурси, використання яких в майбутньому дасть можливість підприємству отримати грошові кошти.

Залежно від терміну всі активи поділяються на необоротні (основні засоби, нематеріальні активи тощо) та оборотні активи (запаси, грошові кошти, дебіторська заборгованість).

Власний капітал являє собою наявні активи підприємства, які залишаються після погашення всіх зобов’язань.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої приведе, як очікується, до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Зобов’язання відображаються в балансі, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок їх погашення. Баланс підприємства складається на основі інформації на балансових рахунках – 1-6 класів Плану рахунків.

У Звіті про фінансові результати відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

Метою складання Звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

І. Фінансові результати

ІІ. Елементи операційних витрат

ІІІ. Розрахунок показників прибутковості акцій

Для більш повної оцінки результатів діяльності підприємства фінансові показники у Звіті визначаються та відображаються у розрізі звичайної діяльності та надзвичайних подій. Цей звіт дає можливість користувачам оцінити ділову активність підприємства та його фінансову привабливість без перенасичення інформації випадковими прибутками або збитками. Розмежування показників за видами діяльності дозволяє оцінити прибутковість кожного напрямку діяльності та прийняти рішення щодо пріоритетності того чи іншого напрямку.

Звичайна діяльність – це будь-яка основна діяльність підприємства, а також операція, що її забезпечує або виникає внаслідок її проведення. Це діяльність, якою займається підприємство на цей час і очікується, що вона буде повторюватися в наступних звітних періодах. Звичайну діяльність поділяють на операційну, фінансову та інвестиційну.

Операційною діяльністю є основна діяльність підприємства та інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Інвестиційні діяльність – це придбання та реалізація необоротних активів та фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Фінансова діяльність – це операції, внаслідок яких відбувається зміна розміру та складу власного та додаткового капіталів.

Надзвичайна подія – це подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, і не очікується, що вона буде повторюватися періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Звіт про фінансовий результат заповнюється на основі інформації за рахунками 7, 8 та 9 класів.

Звіт про власний капітал – це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Цей звіт містить дані лише за один звітний період, тому для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства, згідно з П(С)БО 5, повинні додаватися до річної звітності Звіту про власний капітал за минулий рік.

У звіті подано у розрізі видів власний капітал підприємства та перелік статей, за якими протягом звітного кварталу можуть відбутися зміни в капіталі. До таких статей належать: зміна облікової політики, виправлення помилок, переоцінка активів, розподіл прибутку, вилучення капіталу тощо.

Звіт про власний капітал заповнюється на основі Балансу, Звіт про фінансові результати і аналітичних даних по окремих рахунках бухгалтерського обліку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]