Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Лекція № __

Тема 3. Облік дебіторської заборгованості

1.Облік довгострокової дебіторської заборгованості.

2.Облік довгострокової дебіторської заборгованості, забезпеченої векселями.

3.Облік поточної дебіторської заборгованості.

Ключові терміни та поняття:

Дебітори, дебіторська заборгованість поточна дебіторська заборгованість, довгострокова дебіторська заборгованість, вексель, підзвітні особи, претензії.

Література

  1. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність: Закон України  вiд 16.07.1999  № 996-XIV – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=996-14

  2. П(с)БО 10 «Дебіторська забргованність»;

  3. Волкова І.А. Фінансовий облік Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 228 с.

  4. Бабіч в. В., Сагова с. В. Фінансовий облік (облік активів): Навч. Посіб. — к.: кнеу, 2006. — 282 с. Контрольні питання:

  1. Дайте визначення дебіторській заборгованності;

  2. Охарактеризуйте види дебіторської заборгованності;

  3. Дайте визначення довгостроковій дебіторській заборгованності;

  4. Охарактеризуйте рахунки призначенні для обліку дебіторської заборгованності;

  5. Обгрунтуйте поняття векселя;

  6. Охарактеризуйте види векселів;

  7. Охарактеризуйте облік поточної дебіторської заборгованості.;

  8. Дайте характеристику рахункам з обліку поточної дебіторської заборгованості

1.Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття у фінансових звітах визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість». Норми цього П(С)БО застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юри­дичними особами незалежно від форми власності (крім бюджетних установ).

Згідно з П(С)БО 10 дебітори — це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їхніх ек­вівалентів або інших активів. Відповідно дебіторська заборгованість — це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

За терміном погашення розрізняють довгострокову та поточну дебіторську заборгованість.

Поточна дебіторська заборгованість - це сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Довгострокова дебіторська заборгованість — це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Дебіторська заборгованість буває забезпечена (векселями) та незабезпечена.

Дебіторська заборгованість поділяється також на:

  • безнадійну;

  • сумнівну;

  • дійсну.

Залежно від виникнення дебіторська заборгованість поділяється на:

  • дебіторську заборгованість за роботи, товари, послуги;

  • векселі отримані;

  • дебіторську заборгованість за розрахунками;

  • іншу поточну дебіторську заборгованість.

Відповідно до положень (стандартів) бухгалтерского обліку дебіторська заборгованість поділяється на довгострокову і поточну.

Довгостроковою дебіторською заборгованістю визнається та, яка не виникає у ході нормального операційного циклу і буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

До цього виду дебіторської заборгованості відносять суми заборгованості, утворені через інвестиційну, фінансову діяльність підприємства, а також внаслідок надзвичайних подій. При цьому строк погашения заборгованості повинен становити більше дванадцяти місяців. Якщо ж очікуваний строк погашения менше року, ця заборгованість відноситься до поточної.

Довгострокова дебіторська заборгованість — це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після 12 місяців з дати балансу.

Довгострокова дебіторська заборгованість в бухгалтерс­кому обліку відображається на рахунку 16 '"Довгострокова дебіторська заборгованість" в розрізі субрахунків:

  • 161 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду";

  • 162 "Довгострокові векселі одержані";

  • 163 "Інша дебіторська заборгованість".

По дебету рахунка 16 відображається виникнення (збільшення) довгострокової дебіторської заборгованості, по кредиту - її погашения (списания).

На субрахунку 161 "Заборгованість за майно, що передано у фінансову орен­ду" відображаються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду, визначені згідно з Положениям (стандартом) бухгалтерского обліку 14 "Оренда".

На субрахунку 162 "Довгострокові векселі одержані" ведеться облік векселів, одержаних у забезпечення довгострокової дебіторської заборгованості.

Субрахунок 163 "Інша дебіторська заборгованість" призначений для обліку довгострокової дебіторської заборгованості, яка не відображається на інших субрахунках рахунка 16 "Довгострокова дебіторська заборгованість", зокрема розрахунки з працівниками за виданими довгостроковими позиками тощо, інші види розрахунків.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами ії виникнення й погашения.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]