Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Основні форми оплати праці, які використовуються в Україні, — відрядна і по­годинна.

Відрядна оплата праці нараховується працівникові від кількості виготовлених виробів (виконаної роботи) та їх складності. Чим складнішою є робота, тим вищою повинна бути кваліфікація робітника і оплата за її виконання. Рівень кваліфікації робітника підтверджується присвоєним йому розрядом. Найбільш кваліфікованими і високооплачуваними с робітники VI розряду і найменш оплачуваними — І розря­ду. Залежно від форм організації праці відрядний заробіток нараховується праців­никові індивідуально або для групи працівників (колективно). При колективній відрядній оплаті праці заробіток кожного працівника залежить від кількості відпра­цьованого часу і розряду робітника.

Відрядна оплата праці складається з таких систем: прямої відрядної, відрядно-преміальної, відрядно-прогресивної, акордної.

При погодинній оплаті праці заробіток працівникові нараховується виходячи зі ставки оплати за годину, день чи місяць та кількості відпрацьованих годин. Заробі­ток при цій формі оплати праці нараховується за такими системами — проста по­годинна та погодинно-преміальна.

Основою організації оплати праці в Україні є тарифна система, яка включає:

  • тарифні сітки;

  • тарифні ставки;

  • схеми посадових окладів;

  • тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники).

Тарифна сітка — схема тарифних розрядів працівників, яка будується виходячи зі складності робіт та необхідного рівня кваліфікації працівників.

Тарифна ставка визначає розмір заробітної плати працівника певного розряду за одиницю часу (1 година, 1 день, 1 місяць).

Схеми посадових окладів визначають посади, які можуть обіймати працівники, та суми оплати за цими посадами (посадові оклади).

На основі схем посадових окладів складають штатний розклад підприємства, в якому передбачають перелік посад працівників та їхніх окладів на певний період (рік).

Штатний розклад та зміни до нього затверджуються наказом керівника підприємства.

Тарифно-кваліфікаційні характеристики містять переліки основних робіт галузі виходячи з кваліфікації (розрядів) працівників.

Використання тарифної системи дозволяє здійснювати диференціацію заробіт­ної плати залежно від складності виконуваних робіт, кваліфікації працівників.

Розмір заробітної плати також залежить від розміру отримуваних підприємст­вом доходів, його фінансового стану та від низки інших показників.

Види заробітної плати:

Основна заробітна плата — винагорода за виконану роботу відповідно до ви­значених норм праці, її складності та умов виконання. Вона встановлюється у ви­гляді тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок для робітників і посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата — винагорода за працю понад визначені норми, за трудові досягнення, особливі умови праці та в інших випадках: доплати, надбавки, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством. До них відносять нарахування заро­бітної плати за роботу:

  • понад визначені норми;

  • в нічний час (до 40 % тарифної ставки або окладу, але не менше ніж 20 %);

  • у святкові й неробочі дні (у подвійному розмірі тарифної ставки або окладу);

  • за час простою не з вини працівника (2/3 тарифної ставки або окладу в період до 6 місяців);

  • при виготовленні продукції, що виявилася бракованою не з вини робітника в процесі виробництва продукції (2/3 тарифної ставки або окладу).

Існують інші заохочувальні та компенсаційні винагороди за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та грошові матеріальні виплати, не передбачені чинним законодавством або які здійснюються понад визначені законодавством норми.

Мінімальна заробітна плата – це винагорода за просту некваліфіковану працю.

Розмір мінімальної заробітної плати:

    • січень – березень 2011р – 941грн.; 5,66грн. за годину;

    • квітень – вересень 2011р – 960грн. – 5,77грн. за годину;

    • жовтень – листопад 2011р. – 985грн. – 5,92грн. за годину;

    • грудень 2011 – 1004 грн. – 6,04 грн. за годину.

Порядок та умови виплати заробітної плати та інших виплат працівникам пе­редбачено колективним договором, який укладається між адміністрацією підпри­ємства та трудовим колективом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]