Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Тема 11. Облік власного капіталу і забезпечення майбутніх витрат і платежів

1. Зміст власного капіталу та концепції його збереження

2. Структура власного капіталу

3. Облік статутного капіталу в акціонерних товариствах

Ключові поняття:

Капітал, реінвестування, пайовий, додатковий, резервний капітал, прибуток, збиток, вилучений капітал, акціонерне товариство.

Контрольні питання:

  1. Що таке власний капітал?

  2. Які є концепції капіталу?

  3. Які є види капіталу?

  4. Що таке статутний капітал?

  5. Який мінімальний розмір резервного капіталу?

  6. Що таке акціонерне товариство?

  7. Як формується статутний капітал акціонерного товариства?

Література:

1. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність: Закон України  вiд 16.07.1999  № 996-XIV – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=996-14

2.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 Звіт про власний капітал : Наказ Міністерства фінансів України від № 87 від 31.03.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  1. Зміст власного капіталу та концепції його збереження

Власний капітал це частина актив підприємства, що залишається після по­гашення його зобов 'язань.

На момент створення підприємства власний капітал дорівнює вартості внесених засновниками активів, оцінених за затвердженою ними справедливою вартістю. Використання вкладених активів дозволяє засновникам (власникам) розпочати свою діяльність. Надалі в ході господарської діяльності підприємства розмір влас­ного капіталу постійно змінюється, і активи, внесені на дату його створення, іден­тифікувати вже неможливо. На розмір власного капіталу впливають наявність та оцінка активів та зобов'язань підприємства. Визначити його можна за основним ба­лансовим рівнянням:

АКТИВИ = ЗОБОВ'ЯЗАННЯ + КАПІТАЛ.

Звідси:

КАПІТАЛ = АКТИВИ — ЗОБОВ'ЯЗАННЯ.

Власний капітал підприємства формується:

  • вкладеннями (інвестиціями) власників;

  • даруванням майна або коштів фізичними та юридичними особами;

  • дооцінкою активів підприємства за умови зростання їх ринкової вартості;

  • реінвестуванням нерозподіленого прибутку.

Вкладення власників здійснюються на невизначений період, що часто збігається з періодом діяльності підприємства. Власниками (учасниками) вноситься зареєст­рований капітал, сума якого визначається статутними документами, а також мож­ливе внесення додаткового капіталу. Якщо вартість реалізації випущених акцій пе­ревищує їх номінальну вартість, а також якщо вартість майна, внесеного в статутний капітал, перевищує його справедливу вартість, затверджену засновника­ми, на підприємстві виникає додатково вкладений капітал.

При даруванні майна або коштів фізичними або юридичними особами, прове­денні дооцінки активів та в інших випадках на підприємстві виникає інший додат­ковий капітал.

За умови, що власники не вилучають наявний нерозподілений прибуток шляхом отримання дивідендів або часток у власності, цей прибуток реінвестується в розви­ток підприємства, оскільки вилучення грошових коштів не відбувається.

Розрізняють фінансову та фізичну концепцію капіталу.

За фінансовою концепцією капітал є синонімом чистих активів, або власного ка­піталу підприємства.

За фізичною концепцією капітал розглядається як продуктивність підприємства (наприклад, в одиницях продукції за день).

За концепцією збереження фінансового капіталу прибуток вважається отрима­ним, якщо сума чистих активів на кінець періоду перевищує суму чистих активів на початок періоду після здійснення будь-яких виплат власникам.

За концепцією збереження фізичного капіталу прибуток вважається заробле­ним, якщо виробнича потужність або продуктивність підприємства на кінець пері­оду перевищує виробничу потужність на початок періоду після здійснення будь-яких виплат власникам.

Тільки надходження активів понад суми, необхідні для збереження капіталу, вважається прибутком і приводить до зростання власного капіталу. Якщо витрати перевищують доходи, то різниця є чистим збитком і зменшує суму власного капі­талу.

Отже, розмір власного капіталу на дату балансу залежить від ефективності дія­льності підприємства та вилучень власників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]