Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать
  1. Облік статутного капіталу в акціонерних товариствах

Для створення товариства засновники повинні оголосити свої наміри. Для цього збираються установчі збори засновників (акціонерів), на яких приймається рішення про створення товариства, затверджуються установчі документи. Якщо товариство створюється як акціонерне, засновники повинні здійснити передплату на акції.

Акціонерне товариство — це товариство, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, і несе відповідаль­ність за зобов'язаннями тільки своїм майном.

Акціонерні товариства можуть бути двох типів:

  • відкриті акціонерні товариства (ВАТ), акції яких розповсюджуються спо­собом відкритої передплати та можуть перебувати у вільному обігу на фондовій біржі;

  • закриті акціонерні товариства (ЗАТ), акції яких розповсюджуються лише се­ред засновників та не можуть перебувати у вільному обігу на фондовій біржі.

На момент створення акціонерного товариства його статутний капітал не може бути менший від 1250 мінімальних заробітних плат, що дає можливість забезпечи­ти здійснення статутної діяльності товариства. В обліку та звітності відображається сума зареєстрованого статутного капіталу, який (власники) акціонери зобов'язались поповнити внесенням коштів або майна.

В обмін на внесені активи власники (акціонери) можуть отримувати акції (сертифікати акцій). Дозвіл на випуск (емісію) акцій підприємствам надається Комісією з цінних паперів та фондового ринку.

За формами випуску акції поділяються на документарні і бездокументарні. За допомогою документарної форми випуску оформляється цінний папір – сертифікат акцій, за бездокументарної – випуск оформляється глобальним сертифікатом, який передається на зберігання депозитарію.

До статутного капіталу акції вносяться за номінально вартістю незалежно від ціни розміщення (продажу). Даний вид оцінки акцій наближений до їх реальної вартості лише на момент створення товариства. Надалі ж у процесі господарської дія­льності товариства, як правило, відбуваються зміни в сумі власного капіталу, які приводять до значних відхилень їх облікової оцінки від номіналу. Ринкова ж оцінка акцій здебільшого випадків як від номінальної, так і від облікової. Тому надалі оцінка акцій за номінальною вартістю використовується тільки для визначення часток власників (акціонерів) у статутному капіталі товариства. Якщо розміщення акцій було здійснене за ціною вище від номінальної вартості, то при цьому виникає емі­сійний дохід.

Акції акціонерного товариства можуть розміщуватись способом відкритої пе­редплати у ВАТ або шляхом розподілу акцій між засновниками (ЗАТ).

Для створення акціонерного товариства необхідно здійснити такі організаційні кроки:

  • зробити повідомлення про намір створити акціонерне товариство;

  • здійснити передплату на акції;

  • провести установчі збори;

  • здійснити державну реєстрацію акціонерного товариства.

Якщо передбачається частину акцій розмістити через відкритий продаж, необ­хідно також подати органу реєстрації інформацію про випуск цих цінних паперів, яка підлягає обов'язковому опублікуванню в офіційних виданнях. Засновники по­винні утримувати в даному випадку акцій не менше від 25 % статутного капіталу в період до двох років. Строк відкритої передплати на акції не перевищує 6 місяців.

До статутного капіталу оплачені акції відносяться за номінальною вартістю не­залежно від ціни первинного розміщення. Перевищення ціни продажу акцій над їх номінальною вартістю приводить до виникнення емісійного доходу, який збільшує додатково вкладений капітал. Якщо акції продаються за ціною нижчою від номіна­льної вартості, то на різницю між номіналом та ціною продажу зменшується емі­сійний дохід (за його наявності) або нерозподілений прибуток (зростають нерозпо­ділені збитки).

Облік змін статутного капіталу акціонерного товариства

Зміни статутного капіталу можливі за рішенням загальних зборів учасників (ак­ціонерів) у випадках, передбачених реєстраційними документами і за рішенням правління. У всіх випадках зміни статутного капіталу слід внести зміни в реєстра­ційні документи. Порядок їх здійснення в акціонерних товариствах регулюється Положенням про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного фонду акці­онерного товариства, затвердженим рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.1998 № 44.

Збільшення статутного капіталу акціонерного товариства може здійснюватися за такими напрямками:

  • випуск нових акцій;

  • зростання номінальної вартості акції;

  • обмін облігацій на акції.

Спеціальність 5.03050802 Оціночна діяльність

Спеціальність 5.03050801 Фінанси і кредит

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]