Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать
  1. Облік довгострокових зобов’язань за кредитами банків

Зобов’язання класифікуються як довгострокові, якщо обумовлений угодою термін їх погашення становить більше ніж 12 місяців.

До довгострокових зобов’язань належать:

  • довгострокові кредити банків

  • інші довгострокові фінансові зобов’язання

  • відстрочені податкові зобов’язання

  • інші довгострокові зобов’язання.

Кредит - економічні відносини, що виникають між кредитором і позичальником з приводу одержання останнім позики в грошовій або товарній формі на умовах повернення в певний строк зі сплатою відсотку.

Прийнято розрізняти різні види кредиту:

Таблиця 1. Класифікація кредитів

з/п

Кри­терій

Вид кредиту

Коментар

1

2

3

4

1

За об'єктами

Товарний

Надається одним господарюючим суб'єктом іншому в ході здійснення господарської діяльності у вигляді продажу товарів (продукції, робіт, послуг) з відстрочкою платежу

Лізинговий

Відносини між юридичними особами, що виникають у випадку передачі майна в лізинг

Грошовий

Надасться в національній або іноземній валюті в порядку, передбаченому чинним законодавством

2

За суб'єктами

Комерційний

Це товарна форма кредиту, що характеризує кредитну угоду між двома суб'єктами підприємницької діяльності.

Банківський

Надається банками суб'єктам кредитування всіх форм власності на умовах тимчасового користування, обумовлених кредитним договором. Основними принципами є забезпеченість, поверненість, дотримання строків, цільове використання

Консорціумний

Надасться позичальнику банківським консорціумом

Споживчий

Кредит, який надається тільки в національній грошовій одиниці фізичним особам-резидентам України на придбання споживчих товарів тривалого користування та послуг і який повертається в розстрочку, якщо інше не передбачено умовами кредитного договору

3

За строками користування

Короткостро­ковий

До 1 року

Середньостро-ковий

Від 1 до 3 років

Довгостро­ковий

Більше 3 років. Надасться під забезпечення заставою (майном, майновими правами, цінними паперами), гарантією, дорученням.

Прострочений

Кредит, по якому закінчився строк повернення, встановлений в кредитному договорі

Відстрочений

Кредит, строк повернення по якому перенесено на прохання позичальника на пізнішу дат). Відстрочка погашення кредиту оформлюється додатковою угодою до основного кредитного договору та супроводжується, як правило, встановленням більш високої процентної ставки. До відстрочених кредитів відносяться пролонговані кредити

4

По забезпеченості

Забезпеченим заставою

Предметом застави можуть бути майнові права, цінні папери, інше майно

Ломбардний

Гарантується високоліквідним забезпеченням (наприклад, ювелірні вироби, цінні папери), які можуть бути легко продані у разі непогашення кредиту

Іпотечний

Надання кредитів під заставу нерухомого майна.

Гарантії

Розрізняють гарантії банків грошовими коштами та майном третьої особи

3 іншим забезпеченням

Наприклад, доручення страхової компанії

Не забезпечений

(бланковий)

Надається комерційним банком тільки в межах наявних власних коштів (без застави майна або інших видів забезпечення) і тільки під зобов’язання повернення кредиту.

5

За ступенем ризику

Кредитна лінія

Угода банка-кредитора надати кредит в майбутньому в розмірах, що не перевищують раніше обумовлені розміри, на визначений строк без додаткових спеціальних переговорів

Овердрафт

Кредит, що надається на поточний рахунок позичальника з стійким фінансовим станом на певний період часу для фінансування господарської діяльності підприємства

6

За

способами надання

Одноразово

У визначений строк в повному розмірі

В розстрочку

Надасться кількома виплатами

Достроково

За вимогою кредитора або за заявою позичальника

3 регресією платежів

Часткова виплата у визначені строки

7

За строками погашення

Після закінчення обумовленого періоду

Обумовлений період (строк) зазначається у договорі (місяць, квартал)

Кредитні взаємовідносини регламентуються на підставі кредитних договорів, що укладаються між кредитором і позичальником в письмовій формі.

Для обліку довгострокових зобов'язань у Плані рахунків передбачено Клас 5 «Довгострокові зобов'язання». Облік розрахунків за довгостроковими кредитами ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики». На дебеті рахунка 50 «Довгостро­кові позики» відображається погашення довгострокових кредитів та частини довгострокового боргу в поточний; на кредиті — суми отриманих довго­строкових кредитів, а також переведення короткострокових позик (відстрочених кредитів) до складу довгострокової заборгованості.,

Субрахунки 501 «Довгострокові кредити банків у національній валюті» та 502 «Довгострокові кредити банків у іноземній валюті» відображають відповідно суми довгострокової заборгованості підприємства перед банками за наданий кредит на звітну дату без урахування відсотків.

На субрахунках 503 «Відстрочені довгострокові кредити банків у національній валюті», 504 «Відстрочені довгострокові кредити банків у іноземній валюті» відо­бражаються суми заборгованості перед банком, термін якої відстрочено за додатко­во укладеною з ним угодою.

Субрахунки 505 «Інші довгострокові позики в національній валюті», 506 «Інші довгострокові позики в іноземній валюті» використовуються для відображення сум заборгованості за небанківськими позиками. Наприклад, підприємство може отри­мати позику в кредитній спілці на тих самих умовах, що і в банку (на визначений термін, під заставу майна та з оплатою визначених відсотків). За Цивільним кодек­сом підприємство може також отримати безвідсоткову позику від іншого підприєм­ства чи за умови її повернення. Для одержання позики від власників чи інших фізи­чних осіб необхідно отримати ліцензію.

Для обліку нарахованих у звітному періоді відсотків використовується рахунок 684 «Розрахунки за нарахованими відсотками». За кредитом рахунка 684 «Розрахун­ки за нарахованими відсотками» здійснюється нарахування відсотків за:

  • використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих у кредит;

  • використання майна, отриманого у користування (орендні, лізингові опера­ції тощо);

  • інші операції.

За дебетом цього рахунка відображається сплата нарахованих відсотків.

Одночасно з визнанням зобов'язань за нарахованими відсотками підприємство визнає фінансові витрати на рахунку 951 «Відсотки за кредит».

Аналітичний облік позик ведеться за окремими кредитами і строками погашення.

Операції з отримання довгострокових та поточних позик відображаються в Жур­налі 2 «Облік довгострокових та поточних позик». У журналі відображаються обо­роти за кредитом рахунків 50 «Довгострокові позики» та 60 «Поточні позики» в розрізі кореспондуючих рахунків. Записи в журнал здійснюються на підставі випи­сок банку і доданих до них документів.

У третьому розділі цього журналу відображаються аналітичні дані до рахунків 50 та 60 в розрізі позикодавців та строків погашення позик. Окремо відображається переведення відстрочених короткострокових позик в довгострокові, погашення за­боргованості за ними та переведення частини довгострокових зобов'язань у поточ­ну заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями. У цьому самому розділі наводяться дані про нараховані відсотки окремо за довгостроковими та коросто строковими позиками як за поточний місяць так і за період з початку року.

Нарахування відсотків потрібно робити за період, в якім складається баланс підприємства, але не раніше від одного разу на квартал.

Зарахування довгострокових позик на поточні рахунки обліковується на рахунках:

Д-т 31 «Рахунки в банках»

К-т 50 «Довгострокові позики».

Переведення короткострокових позик до складу довгострокових у зв’язку зі змінами умов кредитування обліковується:

Д-т 60 «Короткострокові позики»

К-т 50 «Довгострокові позики».

За користування довгостроковими позиками банку нараховуються проценти, які включаються до складу фінансових витрат і обліковуються на рахунках:

Д-т 951 «Проценти за кредит»

К-т 50 «Довгострокові позики».

За дебетом рахунка 50 «Довгострокові позики» відображаються операції з погашення довгострокових позик і процентів за ними:

Д-т 50 «Довгострокові позики»

К-т 31 «Рахунки в банках.

Аналітичний облік довгострокових позик організується щодо кожної позики зокрема. Аналітичні рахунки об’єднуються залежно від виду позики в субрахунки:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]