Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

2. Облік утримань, відрахувань єсв із заробітної плати

УТРИМАННЯ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ - -вирахування грошових сум із заробітної плати працівника, що проводяться роботодавцем у випадках, передбачених законодавством України. Із з. п. працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі та організації, де вони працюють, можуть проводитися за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

1) для повернення авансу, виданого в рахунок зарплати; для повернення сум, виплачених внаслідок лічильних помилок; для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на служб, відрядження або переведення до ш. місцевості; на госп. потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування (у цих випадках власник або уповноважений ним орган має право видати наказ про відрахування не пізніше одного місяця від дня закінчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованості або від дня виплати неправильно обчисленої суми);

2) при звільненні працівника до закінчення того роб. року, в рахунок якого він уже одержав відпустку, за невідпрацьовані дні відпустки; відрахування за ці дні не проводиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених в п. З, 5, 6 ст. 36 і п. 1, 2 і 5 ст. 40 КЗпП України, а також при направленні на навчання та у зв'язку з переходом на пенсію; 3) при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації (ст. 136 КЗпП).

При кожній виплаті зарплати загальний. розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавствомвом України, — 50 %. Не допускаються відрахування з:

1) вихідної допомоги, яка виплачується у разі звільнення працівника;

2) компенсації працівникові за невикористану відпустку, крім випадків, коли особа під час звільнення одержує компенсацію за відпустку, не використану протягом кількох років;

3) компенсації працівникові витрат у зв'язку з переведенням, направленням на роботу чи відрядженням до ін. місцевостей;

4) польового забезпечення, надбавки до зарплати, ін. коштів, які виплачуються замість добових і квартирних;

5) матеріальної допомоги особам, які втратили право на допомогу по безробіттю; 6) допомоги по вагітності та пологах;

7) одноразової допомоги при народженні дитини;

8) допомоги по догляду за дитиною;

9) допомоги особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, через тимчас. непрацездатність у зв'язку з доглядом за хворою дитиною; ін. допомог на дітей, передбачених зак-вом;

10) допомоги на лікування;

11) допомоги на поховання;

12) щомісячної. грошової. допомоги у зв'язку з обмеженням споживання продуктів харчування місця. виробництва та особистого підсобного господарства громадян, які проживають на тер. радіоактивного забруднення; 13) дотації на обіди, придбання путівок до санаторіїв і будинків відпочинку за рахунок фонду споживання.

У 2011 року, із заробітної плати необхідно утримувати із працівників суму єдиного соціального внеску, яка складає 3,6% від суми нарахованої заробітної плати (п.7 ч.1 ст.8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010) та податок на доходи фізичних осіб, який складає 15% від суми нарахованої заробітної плати, зменшеної на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування та податкової соціальної пільги (п.164.6 Податкового кодексу).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]