Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Лекція №__

Тема12. Фінансова звітність

  1. Склад, призначення фінансової звітності та вимоги при складанні

  2. Характеристика форм фінансової звітності

  3. Виправлення помилок та інші зміни у фінансовій звітності

Ключові поняття:

Фінансова звітність, елементи фінансових звітів, консолідована фінансова звітність, облікова політика, принципи фінансової звітності, Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки.

Контрольні питання:

  1. Що таке фінансова звітність?

  2. Склад фінансової звітності?

  3. Які терміни подання річної фінансової звітності?

  4. Що таке облікова політика?

  5. Які терміни подання квартальної звітності?

  6. Які терміни подання консолідованої фінансової звітності?

  7. Яких принципів необхідно дотримуватися при складанні фінансової звітності?

  8. Які можливості надає бухгалтерська звітність користувачам?

  9. Як здійснюється виправлення помилок у фінансові звітності?

  10. Хто несе відповідальність за складання та подання фінансової звітності?

Література:

Про бухгалтерський облік та фінансову звітність: Закон України  вiд 16.07.1999  № 996-XIV – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=996-14

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 Загальні вимоги до фінансової звітності: Наказ Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 Баланс : Наказ Міністерства фінансів України від № 87 від 31.03.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 Звіт про фінансові результати : Наказ Міністерства фінансів України від № 87 від 31.03.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 Звіт про рух грошових коштів : Наказ Міністерства фінансів України від № 87 від 31.03.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 Звіт про власний капітал : Наказ Міністерства фінансів України від № 87 від 31.03.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 6 Виправлення помилок та зміни у фінансових звітах : Наказ Міністерства фінансів України від № 137 від 28.05.1999 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  1. Склад, призначення фінансової звітності та вимоги при складанні

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, яка містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємств за звітний період.

Порядок надання фінансової звітності користувачам визначається чинним законодавством. Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів у:

    • придбанні, продажу цінних паперів і володінні ними;

    • участі в капіталі підприємства;

    • оцінці якості управління;

    • оцінці здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;

    • забезпеченості зобов’язань підприємства;

    • визначенні суми дивідендів, які належить розподілити;

    • регулюванні діяльності підприємства;

    • інших рішень.

Фінансові звіти містять статті, склад і зміст яких визначаються відповідними положеннями (стандартами).

Стаття наводиться у фінансовій звітності за умови відповідності таким критеріям:

    • існує вірогідність надходження або вибуття майбутніх економічних вигод, пов’язаних із цією статтею;

    • оцінка статті може бути достовірно визначена.

Фінансова звітність складається з Балансу (ф. № 1), Звіту про фінансові результати (ф. № 2), Звіту про рух грошових коштів (ф. № 3), Звіту про власний капітал (ф. № 4) і Приміток до звітів ( ф. № 5).

До фінансової звітності включаються показники діяльності філій, представництв, відділень та інших відокремлених підрозділів підприємства.

Елементами фінансових звітів є активи, зобов’язання, власний капітал, доходи й витрати. Елементи фінансових звітів формують статті фінансової звітності.

Звітний період для складання фінансової звітності – календарний рік. Баланс підприємства складають на кінець останнього дня звітного періоду.

Проміжну (місячну, квартальну) звітність, що охоплює певний період, складають наростаючим підсумком від початку звітного року.

Перший звітний період новоствореного підприємства може бути коротшим від дванадцяти місяців, але не довшим за п’ятнадцять місяців. Звітним періодом ліквідованого підприємства є період від початку року до моменту ліквідації.

Фінансова звітність подається підприємства не пізніше 25 числа наступного місяця за звітним кварталом, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним роком.

Квартальна фінансова звітність, на відміну від річної, передбачає складання лише двох форм: балансу та звіту про фінансові результати

Підприємства, які мають дочірні підприємства, складають консолідовану фінансову звітність.

Консолідована фінансова звітність являє собою фінансову звітність, яка відображає фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Таку звітність подає власникам головне підприємство щоквартально у визначені терміни, але не пізніше 45 днів після закінчення звітного кварталу, а річну – не пізніше 15 квітня наступного за звітним року.

Відповідно до Закону України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. № 996-ХІУ на підставі даних бухгалтерського обліку підприємства зобов’язані складати фінансову звітність.

Квартальна і річна фінансова звітність подається:

    • органам, до сфери управління яких входить підприємство

    • трудовому колективу підприємства за його вимогою

    • власникам (засновникам) підприємства

    • іншим органам і користувачам, зокрема, органам державної статистики, органам Державного казначейства щодо використання бюджетних асигнувань

Кабінетом Міністрів України Постановою від 28.02.2000 р. № 419 затверджений Порядок подання фінансової звітності, у якому визначені терміни її подання та особливості підготовки до річної фінансової звітності. Відповідно до пункту 5 Порядку № 419 квартальна звітність (крім зведеної і консолідованої) подається підприємствами всіх форм власності, незалежно від організаційно-правової форми, не пізніше 25-го числа місця, що настає за звітним кварталом. Консолідована фінансово звітність подається підприємствами, які мають дочірні підприємства, власникам у визначений ними терміни, але не пізніше 45-ти днів після закінчення звітного кварталу.

У випадку, коли дата подання звітності припадає на неробочий день, термін подання переноситься на перший після вихідного робочий день.

Датою подання звітності для підприємства вважається день фактичної її передачі за приналежністю, а у випадку відправлення поштою – дата одержання звітності адресатом, зазначена на штемпелі підприємства зв’язку, який обслуговує адресата.

Інформація, яка надається у фінансових звітах, повинна бути дохідлива і розрахована на однозначне тлумачення її користувачами за умови, що вони мають достатні знання та зацікавленні у сприйняття цієї формацій.

Фінансова звітність повинна містити лише доречну інформацію, яка впливає на прийняття рішень користувачами, дає змогу вчасно оцінити минулі, теперішні та майбутні події, підтвердити та скоригувати їхні оцінки, зроблені у минулому.

Фінансова звітність повинна бути достовірною. Інформація, наведена у фінансовій звітності, є достовірною, якщо вона не містить помилок та перекручень, які здатні вплинути на рішення користувачів звітності.

Фінансова звітність повинна надавати можливість користувачам порівнювати:

    • фінансові звіти підприємства за різні періоди

    • фінансові звіти різних підприємств

Передумовою зіставності є наведення відповідної інформації попереднього періоду та розкриття інформації про облікову політику і її зміни.

Облікова політика – сукупність принципів, методів і процедур, які підприємство використовує для складання й подання фінансової звітності.

Фінансова звітність підприємства формується з дотриманням таких принципів:

    • автономність підприємства – підприємство розгадається як юридична особа, відокремлена від власників. Тому особисте майно та зобов’язання власників не повинні відображатися у фінансовій звітності.

    • неперервності діяльності – передбачає оцінку активів і зобов’язань підприємства, виходячи з припущення, що його діяльність триватиме.

    • періодичності – передбачає розподіл діяльності підприємства на певні періоди часу з метою складання фінансової звітності.

    • історичної (фактичної) собівартості – визначає пріоритети оцінки активів, виходячи з витрат на їх виробництво та придбання.

    • нарахування та відповідності доходів і витрат – згідно з ним для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно зіставити доходи звітного періоду з витратами, що були здійснені для отримання цих доходів.

    • повного висвітлення – фінансова звітність має містити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки подій, яка може вплинути на рішення, що приймаються на її підставі.

    • послідовності – постійне здійснення підприємством обраної облікової політики.

    • обачності – методи оцінки, застосовані в бухгалтерському обліку, повинні запобігати зниженню оцінки зобов’язань і витрат та завищенню оцінки доходів і активів підприємства.

    • превалювання змісту над формою – операції мають обліковуватися відповідно до їхньої суті, а не лише виходячи з юридичної форми.

    • єдиного грошового вимірника – вимірювання та узагальнення всіх операцій підприємства у його фінансовій звітності в єдиній грошовій одиниці.

Фінансова звітність складається в тисячах гривень з одним десятковим знаком і обов’язково підписується керівником і головним бухгалтером підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]