Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Розрахунки за позиками членам кредитних спілок

Субрахунок 376 «Розрахунки за позиками членам кредитних спілок» ведеться в кредитних спілках, які відкриваються на підприємствах, за місцем проживання громадян або за професійною ознакою та ін. Кредитні спілки є добровільними об’єднаннями громадян, що належать до небанківських кредитно-фінансових установ і вважаються неприбутковими організаціями.

Засновниками і членами (не менше ніж 50 осібu1076 {) є громадяни не молодші 18-ти річного віку. Кредитні спілки створюються і діють на підставі статуту, погодженого з регіональним підрозділом

НБУ щодо операцій кредитування членів кредитних спілок, надання позичок іншим кредитним спілкам й організаціям.

Типовий статут кредитної спілки передбачає такі пункти: мета створення; види діяльності (приймання членських внесків, надання позичок членам спілки та іншим спілкам, заснування засобів масової інформації, продаж товарів із власною символікою, проведення навчальних семінарів, лекцій, організація фестивалів, свят тощо); правовий статус, назва спілки, юридична адреса; склад, порядок утворення і діяльності органів управління спілки; умови членства та прийняття нових членів спілки, права та обов’язки членів спілки; кошти й фінансові послуги спілки; загальні положення (відкриття філій, ліквідація, внесення змін до статуту).

Кредитні спілки віднесені до неприбуткових організацій, тому не сплачують податку на прибуток із внесків членів спілки та з відсотків за позики, а також не сплачують податку на додану вартість.

Якщо кредитна спілка проводить семінари, лекції, фестивалі, свята і реалізує пропагандистські матеріали, вироби зі своєю символікою, то операції будуть відображатися у звичайному порядку як операційна діяльність промислового підприємства.

Облік розрахунків з іншими дебіторами

Субрахунок «Розрахунки з іншими дебіторами» використовують для обліку розрахунків із таких операцій, які не можуть бути відображені на попередніх субрахунках (спільна діяльність без утворення юридичної особи, розрахунки з персоналом (крім розрахунків з оплати праці та підзвітними особами), сплата мита й митних зборів, приватизація цілісних майнових комплексів, перерахування орендної плати до бюджету, а також плати за оренду необоротних активів орендодавцям, нарахування концесіонером дотацій з бюджету тощо).

На субрахунку 377 ведеться облік розрахунків із персоналом підприємства за надані їм позики на будівництво житла та садових будинків, пошиття фірмового одягу, створення основних засобів для спільної діяльності тощо. Такі операції оформляються записом:

— Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»;

— Кт 30 «Каса» (надання позик);

— Кт 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети».

Продаж об’єктів основних засобів або майнових комплексів різним юридичним і фізичним особам (продаж інших необоротних та нематеріальних активів) відображається:

— Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (за договірною вартістю);

— Кт 742 «Доход від реалізації необоротних активів»;

— Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (за договірною вартістю);

— Кт 743 «Доход від реалізації майнових комплексів».

Спеціальність 5.03050802 Оціночна діяльність

ОМ 13

Спеціальність 5.03050801 Фінанси і кредит

БО 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]