Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

3. Характеристика первинних документів та реєстрів для обліку необоротних активів

Одним із важливих завдань обліку основних засобів та інших необоротних мате­ріальних активів є правильне документальне оформлення і своєчасне відображення в облікових реєстрах надходження основних засобів, їх внутрішнє переміщення та вибуття. Рух основних засобів оформляють за допомогою типових форм первинної облікової документації, затверджених наказами Мінстату України і Мінфіну Украї­ни. Цими наказами затверджені такі типові форми первинного обліку основних за­собів:

  • Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ОЗ-1).

  • Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об'єктів основних засобів (ОЗ-2).

  • Акт на списання основних засобів (ОЗ-3).

  • Акт на списання автотранспортних засобів (ОЗ-4).

  • Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини (ОЗ-5).

  • Інвентарна картка обліку основних засобів (ОЗ-6).

  • Опис інвентарних карток з обліку основних засобів (ОЗ-7).

  • Картка обліку руху основних засобів (ОЗ-8).

  • Інвентарний список основних засобів (ОЗ-9).

  • Розрахунок амортизації основних засобів (ОЗ-14, ОЗ-15, ОЗ-16).

З оформлених первинних документів отримується така інформація: наймену­вання об'єкта; рік випуску або спорудження об'єкта; коротка характеристика об'єкта; інвентарний номер об'єкта; первісна вартість об'єкта; місце використання; термін ви­користання; норма та метод амортизації; інші відомості.

Форма ОЗ-1 має широке використання і на її підставі оформляється:

  • зарахування до складу основних засобів окремих об'єктів;

  • передача об'єктів основних засобів зі складу в експлуатацію;

  • внутрішнє переміщення основних засобів з одного підрозділу до іншого;

  • виключення об'єктів зі складу основних засобів при передачі іншому підпри­ємству.

Цей первинний документ складається на кожний об'єкт окремо, або на декілька однотипних об'єктів, якщо вони мають однакову вартість і прийняті одночасно на відповідальне зберігання однією й тією ж особою. Підприємство самостійно розро­бляє систему аналітичного обліку, який повинен забезпечити їх групування за харак­тером і місцем використання.

Форма ОЗ-2 використовується для оформлення приймання-передачі основних засобів після капітального ремонту, реконструкції, модернізації. Акт складається в одному примірнику, якщо вказані роботи виконуються власними силами підпри­ємства, і складається у двох примірниках, якщо роботи виконує стороннє підприєм­ство. Перший примірник акту передається до бухгалтерії для внесення в інвентарну картку інформації про виконаний ремонт. Якщо в результаті ремонту, модернізації, реконструкції змінюються технічні характеристики об'єкта, то у відповідні розділи акта і технічний паспорт об'єкта заносяться зміни.

Форма ОЗ-3 використовується для оформлення вибуття окремих об'єктів осно­вних засобів (крім автотранспорту) під час їх повної або часткової ліквідації. Акт складається у двох примірниках. Перший примірник передається до бухгалтерії, другий залишається у матеріально-відповідальної особи як підстава для отримання на склад металобрухту, запасних частин і матеріалів від ліквідації об'єкта основних засобів. У розділі акта «Розрахунок результатів списання об'єкта» відображаються витрати на ліквідацію основних засобів, а також вартість матеріальних цінностей, одержаних від списання основних засобів.

Форма ОЗ-4 використовується для оформлення вибуття транспортних засобів (вантажного або легкового автомобіля, причепу) в результаті їхнього зносу, мораль­ного старіння або псування внаслідок аварій, стихійного лиха. Акт списання склада­ється у двох примірниках. Один примірник передається до бухгалтерії, другий за­лишається в особи, яка відповідає за збереження транспортного засобу. У цій формі передбачені спеціальні рядки, в яких наводиться детальна характеристика транспорт­ного засобу в цілому (марка, модель, тип), а також окремих його агрегатів і деталей.

Форма ОЗ-6 використовується для індивідуального обліку кожного об'єкта осно­вних засобів і для групового обліку однотипних об'єктів основних засобів.

Картка заповнюється в одному примірнику на підставі акта типової форми ОЗ-1, накладних, технічної та іншої супровідної документації. У картці надається коротка індивідуальна характеристика об'єкта основних засобів. При внутрішньому перемі­щені основних засобів на зворотній стороні картки фіксується це переміщення. На підставі інвентарних карток заповнюються такі реєстри обліку: ОЗ-7, ОЗ-8, ОЗ-9.

Форма ОЗ-7 використовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареє­стровані у цьому описі картки розміщують у картотеці основних засобів, де їх гру­пують за видами, а всередині видів — за місцезнаходженням. Картки недіючих осно­вних засобів групують окремо.

Форма ОЗ-9 використовується в місцях експлуатації основних засобів (цехах, відділах) для обліку кожного об'єкта за матеріально-відповідальними особами.

Основні засоби у випадку необхідності переміщують з одного підрозділу підпри­ємства до іншого. При цьому працівник цеху (відділу), який здає об'єкт, у двох при­мірниках виписує накладну. Перший примірник передають до бухгалтерії для запису в інвентарній картці, а другий залишається в особи, яка здає засоби, для відмітки про вибуття відповідного об'єкта в інвентарному списку основних засобів. На об'єкти, які передано з одного підрозділу до іншого, бухгалтерські проводки не складаються.

Для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, їх знос, а також капітальні інвестиції призначений Журналі-ордері № 4 і 5, а при спрощеній формі обліку у Відомості 2-М і 4-М.

Процес документального відображення операцій з іншими необоротними активами, а також нематеріальними активами, є аналогічно до оформлення операцій з основними засобами. Більшість нематеріальних активів є об’єктами цивільного обігу і їхня передача здійснюється здебільшого на підставі ліцензійних угод.

Спеціальність 5.03050802 Оціночна діяльність

ОМ 13

Спеціальність 5.03050801 Фінанси і кредит

БО 22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]