Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать
  1. Облік наявності і руху основних засобів та нематеріальних активів

Надходження основних засобів на підприємство оформлюється первинними документами, що визначені наказом Міністерства статистики України “Про затвердження типових форм первинного обліку” № 352 від 29.12.1995 р.

Надходження основних засобів на підприємство оформляється:

  • Актом прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф.03-1) – для оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об’єктів та для обліку введення їх в експлуатацію;

  • Актом приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів (ф.03-2);

  • Актом N про установку, пуск та демонтаж будівельної машини (ф.03-5)

Вибуття основних засобів оформляється такими первинними документами:

  • Актом прийому-передачі основних засобів (форма 03-1) – складається при безоплатній передачі основних засобів іншому підприємству

  • Актом списання основних засобів (форма 03-3) – при оформленні вибуття основних засобів, при повному чи частковому їх списанні

  • Актом на списання автотранспортних засобів (форма 03-4) – для писання транспорту внаслідок їх повної ліквідації

В бухгалтерії на кожен об’єкт основних засобів відкривається Інвентарна картка обліку основних засобів (ф.03-6) на підставі акту прийому-передачі (внутрішнього переміщення), технічної та іншої документації. В інвентарній картці записують тільки основні якісні та кількісні характеристики основного засобу (назва підприємства, місце знаходження, рахунок, субрахунок, код аналітичного обліку, первісна вартість, норма амортизаційних відрахувань, рік випуску, сума зносу, дата введення в експлуатацію, номер техпаспорту тощо). Всі зміни, що відбуваються з основними засобами, обов’язково реєструються в інвентарній картці.

Для реєстрації інвентарних карток використовують Опис інвентарних карток обліку основних засобів (ф.03-7), записи в якому ведуть в розрізі класифікаційних груп (видів) основних засобів.

Для обліку руху основних засобів по класифікаційних групах при ручній обробці облікової інформації застосовується Картка обліку руху основних засобів (ф. 03-8), яка заповнюється на основі даних інвентарних карток відповідних груп основних засобів та звіряється з даними синтетичного обліку основних засобів. На основі підсумкових даних цих карток заповнюються звітні форми з руху основних засобів.

Для пооб’єктного обліку основних засобів за місцями їх знаходження матеріально відповідальна особа веде Інвентарний список основних засобів (ф.03-9). Дані цього інвентарного опису повинні відповідати даним інвентарних карток, які ведуть в бухгалтерії.

Для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, їх знос, а також капітальні інвестиції призначений Журналі-ордері № 4 і 5, а при спрощеній формі обліку у Відомості 2-М і 4-М.

Процес документального відображення операцій з іншими необоротними активами, а також нематеріальними активами, є аналогічно до оформлення операцій з основними засобами. Більшість нематеріальних активів є об’єктами цивільного обігу і їхня передача здійснюється здебільшого на підставі ліцензійних угод.

Враховуючи те, що по рахунку основних засобів здійснюється також облік тварин основного стада (на с/г підприємствах), існують деякі особливості документального оформлення операцій із вказаною групою тварин.

Відображення наявності тварин основного стада за місцем їх перебування здійснюється у «Книзі обліку руху худоби та птиці». Надходження (переведення) тварин із інших груп до основного стада здійснюється на підставі документа «Акт на переведення тварин із групи в групу». В свою чергу вибуття тварин із основного стада в результаті вибракування здійснюється на підставі оформлення документів «Акт на вибраковку тварин із основного стада» або «Акт на вибуття тварин та птиці (забій, прирізна, падіж). Інформація із актів переноситься у «Книгу обліку руху худоби та птиці».

В кінці кожного місяця керівник підрозділу, де перебуває зазначена група тварин, передає до бухгалтерії «Звіт про рух худоби та птиці». На підставі зазначеного звіту в бухгалтерії робляться відмітки у «Відомості аналітичного обліку тварин».

При оприбуткуванні нематеріального активу на підприємстві оформлюється акт приймання-передачі, до якого додається копія охоронного документа, також документи, що описують сам об’єкт або порядок його використання. При отриманні підприємством “ноу-хау” також додається аудіо-, відео-, або письмове відображення змісту конфіденційної інформації, що є об’єктом угоди.

Згідно з П(С)БО 8 придбаний (отриманий) нематеріальний актив відображається на балансі, якщо:

    • його можна використовувати при виробництві товарів, наданні послуг, призначений для реалізації;

    • його можна обміняти на інші нематеріальні активи;

    • його можна використовувати на погашення заборгованості чи розподіляти між власниками підприємства, або використовувати у господарській діяльності, спрямованій на отримання прибутку.

Якщо нематеріальний актив отриманий в результаті розробки, то він відображається на балансі за умови, якщо у підприємства виникає намір, є технічні можливості та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, придатного для використання чи реалізації. При цьому має бути інформація про витрати, пов’язані з розробкою нематеріального активу.

При вибутті нематеріальних активів використовуються первинні документи, призначені для обліку основних засобів, оскільки спеціальних первинних документів для нематеріальних активів не передбачено. Нематеріальний актив списується з балансу підприємства в разі його вибуття або внаслідок продажу, безоплатної передачі, неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від його використання.

Фінансовий результат від вибуття нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття, за мінусом непрямих податків та витрат, пов’язаних з вибуттям, і залишковою вартістю.

Витрати на придбання та на створення основних засобів є капітальними інвестиціями та обліковуються на рахунку 15 “Капітальні інвестиції” — на відповідних субрахунках: 151 — “Капітальне будівництво”, 152 — “Придбання (виготовлення) основ­них засобів” та 155 — “Формування основного стада”, на яких формується первісна вартість об’єкта. У випадках, якщо інші надходження основних засобів (безоплатно, внески в статутний капітал, не облікованих, переведення з оборотних активів) не вимагають додаткових витрат з доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання, вони не є капітальними інвестиціями й одразу зараховуються на рахунок 10 “Основні засоби” на відповідні субрахунки.

Згідно з новим планом рахунків методологією обліку не передбачено створення джерел фінансування в разі надходження основних засобів.

Придбані за гроші об’єкти основних засобів, що не вимагають монтажу (транспортні засоби, деякі верстати, вимірювальні прилади, виробничий і господарський інвентар тощо) оприбутковуються на рахунку 152 “Придбання (виготовлення) основних засобів”, а після введення в експлуатацію — на рахунку 10 “Основні засоби” (відповідному субрахунку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]