Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Лекція № __

Тема 5. Облік поточних та довгострокових фінансових інвестицій

1.Зміст і види фінансових інвестицій

2. Оцінка фінансових інвестицій

3. Визнання доходу від фінансових інвестицій

Ключові терміни та поняття:

Інвестиція, довгострокові та поточні фінансові інвестиції, еквіваленти грошових коштів, дивіденди, дисконт, роялті.

Література:

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 Фінансові інвестиції : Наказ Міністерства фінансів України від № 91 від 26.04.2000 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 13 Фінансові інструменти : Наказ Міністерства фінансів України від № 559 від 30.11.2001 р. 87 - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ligazakon.ua

Контрольні питання:

  1. Що таке фінансова інвестиція?

  2. З якою метою здійснюється інвестування?

  3. Які є види фінансових інвестицій?

  4. Які є види оцінки фінансових інвестицій?

  5. У вигляді чого можуть бути отримані доходи від фінансових інвестицій?

1. Зміст і види фінансових інвестицій

Підприємство може здійснювати фінансові інвестиції в капітал іншого підпри­ємства чи в боргові цінні папери. При цьому в обмін на вкладені кошти воно одер­жує акції, облігації, векселі, казначейські зобов'язання, сертифікати та інші цінні папери.

Фінансові інвестиції— це активи, які утримуються підприємством з метою збі­льшення прибутку (відсотків, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигід для інвестора. До фінансових інвестицій належать інвестиції в акції, облігації, депозитні сертифікати, інші цінні папери, у капітал інших підприємств.

Порядок оцінки та переоцінки фінансових інвестицій, їх обліку та відображення у звітності визначено П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

Інвестування здійснюється з метою:

  • вкладення тимчасово вільних коштів для отримання доходів;

  • збереження господарських зв'язків;

  • ведення спільної діяльності;

  • здійснення спільної діяльності;

  • здійснення впливу на діяльність іншого підприємства;

  • здійснення спільного контролю;

  • здійснення контролю за діяльністю іншого підприємства.

Якщо сума коштів чи майна, які підприємство може використати для інвесту­вання, є незначною або є можливість здійснити вкладення на короткий період, то воно очікує на отримання доходів від дивідендів, роялті, відсотків, зростання вар­тості інвестиції.

Інвестиції, які підприємство здійснює заради сприяння розвитку діяльності та збереження господарських зв'язків, здійснюються не лише для отримання доходів від використання активів, а й для зростання доходів від основної діяльності.

Спільною є господарська діяльність зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох або більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Спільний контроль — розподіл контролю за господарською діяльністю відпові­дно до угоди про ведення спільної діяльності.

Вплив на діяльність іншого підприємства вважається суттєвим, якщо інвестор має повноваження брати участь у прийнятті рішень з фінансової, господарської і комерційної політики об'єкта інвестування без здійснення контролю цієї політики.

Наявність суттєвого впливу контрольного учасника визнається за умов:

  1. володіння двадцятьма або більше відсотками акцій (статутного капіталу) під­приємства;

  2. представництво в раді директорів або аналогічному керівному органі підпри­ємства; участь у прийнятті рішень;

  3. взаємний обмін управлінським персоналом;

  4. забезпечення підприємства необхідною техніко-економічною інформацією. Суттєвий вплив дає можливість брати участь у прийнятті рішень з фінансової,

господарської і комерційної політики об'єкта інвестування без здійснення контро­лю цієї політики.

Контроль діяльності іншого підприємства — здійснення вирішального впливу на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства з метою отримання вигод від його діяльності.

Залежно від терміну утримання інвестицій та мети інвестування інвестиції ква­ліфікуються як довгострокові або поточні.

Довгостроковими вважаються інвестиції, які утримуються підприємством у пе­ріод, що становить більше ніж дванадцять місяців, з метою отримання дивідендів, відсотків, зростання вартості капіталу, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. Довгострокові інвестиції розміщені в бала­нсі в розділі необоротних активів.

Поточними вважаються інвестиції, придбані підприємством на строк, що не пе­ревищує один рік, які можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент (крім інвестицій, що є еквівалентами грошових коштів). Поточні інвестиції утримуються підприємством для погашення чи для продажу (за очікувано вищою ціною) і роз­міщуються в балансі в розділі оборотних активів. Частину поточних інвестицій мо­жна кваліфікувати як еквіваленти грошових коштів.

Еквіваленти грошових коштів — це короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у грошові кошти і характеризуються незнач­ним ризиком зміни вартості. Тобто підприємство може в будь-який момент обміня­ти наявні на балансі еквіваленти грошових коштів на грошові кошти без значної втрати їх вартості. Еквіваленти грошових коштів розміщують у балансі в складі статті «Грошові кошти та їх еквіваленти».

Віднесення фінансових інвестицій до того чи іншого виду залежить від ступеня впливу інвестора на інвестований суб'єкт господарювання. Виділяють такі види фінансових інвестицій:

а) інвестиції в асоційовані підприємства — це інвестиції в підприємство, в якому інвестор має суттєвий вплив і яке не є дочірнім або спільним підприєм­ством;

б) фінансові інвестиції в дочірні підприємства, тобто такі, що перебувають під контролем материнського (холдингового) підприємства, яке має вирішальний вплив на фінансову, господарську і комерційну політику підприємства (з метою отримання вигід від його діяльності;

в) інвестиції в спільну діяльність — це інвестиції в підприємства для ведення господарської діяльності зі створенням або без створення юридичної особи, яка є об'єктом спільного контролю двох чи більше сторін відповідно до письмової угоди між ними.

Для обліку довгострокових інвестицій призначений рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції», а для короткотермінових — рахунок 35 «Поточні фінансові інвестиції». На рахунку 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» узагальнюється інформація про наявність та рух інвестицій у цінні папери інших підприємств, облігації державних і місцевих органів, вкладення в статутний капітал інших підприємств як на території

України, так і за її межами.

До рахунка 14 відкривається три субрахунки:

— 141 «Інвестиції пов’язаним сторонам за методом участі в капіталі»;

— 142 «Інші інвестиції пов’язаним сторонам»;

— 143 «Інвестиції непов’язаним сторонам».

Фінансові інвестиції, відповідно до стандарту обліку № 12 «Фінансові інвестиції», оцінюються і відображаються в обліку за собівартістю, яка складається з ціни придбання цінних паперів,

комісійних винагород, мита, податків, зборів, обов’язкових платежів та інших витрат, пов’язаних із придбанням (страхування, гонорари, оплата консультаційних послуг).

Відповідно до діючого законодавства, фінансовий облік поточних інвестицій ведеться на балансовому рахунку 35 «Поточні фінансові інвестиції», який має два субрахунки:

— 351 «Еквіваленти грошових коштів»;

— 352 «Інші поточні фінансові інвестиції».

ОБЛІК ПРИДБАННЯ ПОТОЧНИХ ФІНАНСОВИХ ІНВЕСТИЦІЙ

Зміст операцій

Дебет

Кредит

Сума

1

10.03.2003 р. передано акції підприємства А в обмін на акції підприємства Б:

— на номінальну вартість переданих акцій;

352

46

1500

— на різницю між номінальною та ринковою вартістю переданих акцій

352

421

200

2

Передано товари підприємства А в обмін на облігації підприємства В:

— на справедливу вартість товарів;

361

702

12 000

— на балансову вартість товару;

902

281

8000

— на податкове зобов’язання з ПДВ

702

641

2000

3

Списано на фінансові результати дохід від реалізації товарів і їхню балансову вартість

702 91

791 902

10 000 8000

4

Зараховано фінансові інвестиції за справедливою вартістю

352

361

12 000

5

Передано за грошові кошти цінні папери підприємства Д:

— на собівартість придбаних акцій;

352

311

3236*

— на собівартість придбаних облігацій

352

311

10 464*

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]