Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Texti_lektsiy.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
1.83 Mб
Скачать
  1. Розрахунок середньої заробітної плати для інших виплат

Для визначення середньоденної заробітної плати необхідно встановлену ставку, або посадовий оклад за місяць розділити на кількість робочих днів у місяці.

Суми виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю визначається множенням середньоденного заробітку на кількість днів, що мають бути оплачені за середнім заробітком за останні 6 місяців. Середньоденна зарплата визначається за формулою:

п+Д)+1/6ВН

СДз= -----------------------

Фв.д.

де: Сд3 — середньоденна зарплата;

Зп — заробітна плата за фактично відпрацьовані дні 6 місяців;

Д — доплати, отримані за 6 місяців;

1/6 Вн — 1/6 винагороди за підсумками роботи за рік;

Ф в.д. — фактично відпрацьовані дні за 6 місяців.

У випадку, якщо заробітна плата, встановлена законодавством як розрахункова величина для нарахування допомоги з тимчасової непрацездатності, вона визнача­ється множенням середньоденної заробітної плати, розрахованої за формулою 1., на середньомісячну кількість робочих днів у розрахунковому періоді. Середньомі­сячна кількість робочих днів визначається діленням на 6 сумарної кількості робо­чих днів за останні шість календарних місяців згідно з графіком роботи підприємс­тва. Для цього можна скористатися формулою:

Рд

В т.н. Л = Сд, х ____ х Н д,

6

де: Л — сума виплат за тимчасовою непрацездатністю

Рд — сума робочих днів за 6 останні місяців

Нд — фактично невідпрацьовані дні, за які нараховуються виплати. На визначені розрахунково суми середньоденних виплат можуть накладатись обмеження.

При нарахуванні виплат із соціального страхування складається кореспонденція: Дебет 652 «Розрахунки за заробітною платою»; Дебет 654 «Розрахунки за індивідуальним страхуванням»; Кредит 661 «Розрахунки за соціальним страхуванням».

Допомога з тимчасової непрацездатності виплачується залежно від розміру страхового стажу в таких розмірах:

  • 60 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що ма­ють страховий стаж до 5 років;

  • 80 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що ма­ють страховий стаж від 5 до 8 років;

  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, що мають страховий стаж понад 8 років;

  • 100 % середньої заробітної плати (доходу) — застрахованим особам, відне­сеним до 1—4 категорії осіб, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастро­фи, одному з батьків, що доглядає.

Право на допомогу при тимчасовій непрацездатності мають за ст. 4.1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тим­часовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похо­ванням» від 18.01.2001 № 2240-Ш усі застраховані працівники підприємств та члени їхніх сімей, особи, що працюють на умовах трудового договору (контракту), тощо.

У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими народженням та похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг:

  1. допомога з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою ди­тиною);

  1. допомога з вагітності і пологів;

  2. допомога при народженні дитини;

  1. допомога з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

  2. допомога на поховання;

  3. забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лі­ кування, до дитячих оздоровчих закладів та ін.)

За ст. 2 Закону України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов'яз­кового державного соціального страхування» від 11 січня 2001 року № 2213-Ш до­помога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим осо­бам фондом соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності почи­наючи з шостого дня непрацездатності до часу відновлення працездатності або призначення інвалідності.

Допомога за перші п'ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворю­вання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на підприємстві, оплачується власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, уста­нови та організації.

Нарахування допомоги здійснюється виходячи із середньої заробітної плати за останні шість місяців.

При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомоги з тимчасової непрацездатності враховуються всі види заробітної плати в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу), на які нараховуються внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втра­тою працездатності.

Дисципліна «Фінансовий облік»

Спеціальність 5.03050802 Оціночна діяльність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]