Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

2.Основні поняття і визначення

Ключові поняття: виріб . заготовка, деталь, вузол, операція, перехід, позиція

2.1. Виріб і його елементи

Виробом називається любий предмет або набір предметів, які виробляються на підприємстві

Вихідною заготовкою називається заготовка, яка використовується перед першою операцією.

Заготовкою називається предмет виробництва, з котрого шляхом зміни форми, розмірів, властивостей поверхні матеріалу, виготовляють деталь.

Деталлю зветься виріб, який виготовлено з однорідного за найменуванням і маркою матеріалу і не має ніякого з’єднання.

Складальною одиницею (вузлом) зветься виріб, складові частини якого підлягають з’єднанню між собою на підприємстві-виробнику складальними операціями.

Комплекс – це два або більше специфічних виробів. які не з’єднані між собою на підприємстві-виробнику складальними операціями і призначені для виконання взаємопов’язаних експлуатаційних функцій (автоматична лінія, верстат з ЧПУ, з керуючими панелями і т.п.)

Комплект – це два або більше виробів не з’єднані між собою на підприємстві-виробнику складальними операціями, що представляють собою набір виробів, які мають загальні експлуатаційні призначення допоміжного характеру (комплект запасних частин, інструменту, і пристосувань, вимірювальної апаратури і тари).

2.2 Виробничий і технологічний процеси.

Виробничим процесом називається сукупність усіх дій людей і знарядь праці, які необхідні на даному виробництві для виготовлення і ремонту продукції.

Виробничий процес – це сукупність дій і процесів, в результаті яких матеріали і напівфабрикати перетворюються в готовий виріб, який відповідає своєму службовому призначенню.

У виробничий процес входить технічна і організаційна підготовка виробництва, отримання і зберігання матеріалів і напівфабрикатів і усі стадії виготовлення деталей машин, складання і випробування окремих складальних одиниць і готових виробів, заводський транспорт, технічний контроль на усіх стадіях виробництва, упаковка і усі дії пов’язаних з переробкою матеріалів і напівфабрикатів в готовий виріб.

Основним елементом виробничого процесу є технологічний процес.

Технологічний процес – цілеспрямована дія по зміні форми, розмірів, фізико-механічних властивостей, зовнішнього виду заготовки, яка обробляється з наступними складанням з метою одержання готових виробів.

2.3. Структура технологічного процесу.

В цілях забезпечення найбільш раціонального процесу механічної обробки заготовки складається план обробки з вказівкою, які поверхні, в якій послідовності і якими засобами повинна виготовлятися деталь. В зв’язку з цим весь процес механічної обробки розподіляються на окремі складові частини: технологічні операції, установи, позиції, переходи, проходи (ходи), прийоми.

Технологічною операцією називається частина технологічного процесу, яка закінчилась і виконується на одному робочому місті одним або кількома робочими, починаючи від установки заготовки на верстат, до її зняття з верстата. Технологічна операція може виконуватись в одну або декілька установок.

Установка – частина операції, яка виконується при незмінному закріпленні заготовки.

Позиція – це кожне з різних положень обробки заготовки, незмінно закріпленої відносно обладнання.

Технологічний перехід – закінчена частина операції, яка виконується при незмінних інструменті, поверхні яка оброблюється, режимі різання.

Допоміжний перехід – закінчена частина технологічної операції, яка складається з дій людини або обладнання, які не супроводжуються зміною форми, розмірів, шорсткості поверхні, але необхідні для виконання технологічного переходу (установка заготовки, зміна інструменту і т.п.)

Робочий хід – закінчена частина технологічного переходу, який охоплює усі дії, що пов’язані з зняттям одного шару матеріалу при незмінному інструменті, поверхні обробки і режимі різання.

Допоміжний хід – закінчена частина технологічного переходу , яка складається з однократного переміщення інструменту відносно заготовки без зміни форми, розміру і шорсткості заготовки, але потрібного для виконання робочого ходу.