Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

9.12 Технологічне нормування операцій

Норма штучного часу (ТШТ,) при виконанні верстатних робіт складається з таких основних частин:

ТШТ= tО+tД+tТО+tОО+tВ (хв.)

Де tО – основний (технологічний час). Це час, протягом якого знімається стружка. В основний час входить час який витрачається на врізання і перебіг ріжучого інструменту, а також час, який витрачається на зворотні ходи. Таким чином, розрахункова тривалість при розрахунку основного часу складається з урахуванням усіх цих розмірів (рис.33).

хв.

tД – допоміжний час, в який входить час керування верстатом, час на установку і зняття заготовки, закріплення і зняття пристосування, закріплення інструменту, контроль за час роботи.

tТО – час на технічну обслугу робочого міста яке витрачається робочим на

підналагодження і регулювання верстату, час на зміну затупленого інструменту, час на правку інструменту і прибирання стружки в процесі роботи. Рахується в відсотках від основного часу

tОО – час на організаційну обслугу робочого місця, який витрачається на догляд за робочим містом в ході зміни, в яке входить розкладання, а в кінці зміни прибирання інструменту, час на чистку і змазування верстату, час на огляд і опробування верстату, Розраховується у відсотках від оперативного часу (тОП = tО + tД)

tВ – час на перерив і відпочинок, Розраховується в відсотках від оперативного часу.

S

L

ХВ і S1ХВ – відповідно швидкість обробки, швидкість зворотного ходу

l

l2

l1

V м/хв

SММ/ОБ

Рис.33.Визначення розрахункової довжини

(L – розрахункова довжина, l1 – врізання, l2 – перебіг, l – довжина обробки)

.

Таким чином, загальна формула для розрахунку штучного часу буде мати вигляд:

де α – відсоток від основного часу, а β – відсоток від оперативного часу

Для масового і багатосерійного виробництв визначається штучний час (ТШТ), а для серійного і одиничного виробництва, визначається штучно-калькуляційний час (ТШК) хв.

Де tПЗ – підготовчо заключний час, який не входить в норму штучного часу, а визначається на партію виготовлення деталей (n). При цьому tПЗ не залежить від розміру партії. Таким чином, загальний калькуляційний час на штуку, тобто штучно-калькуляційний час, складається з штучного і підготовчо заключного часу на одну штуку

9.13. Документація технологічного процесу

Технологічний процес оформлюється в текстових і графічних документах, які регламентуються стандартами Єдиної системи технологічної документації.

Для опису технологічного процесу застосовуються такі документи:

документи загального призначення:

  • титульний лист – ТЛ

  • карта ескізу – КЕ

  • технологічна інструкція – ТІ

документи спеціального призначення:

  • маршрутна карта – МК

  • карта технологічного процесу – КТП

  • операційна карта – ОК

  • Карта типового (групового) технологічного процесу – КТТП

  • Карта типової (групової) операції – КТТО

  • Відомість деталей до типового (групового) технологічного процесу – ВТП

  • Відомість оснастки – ВО

  • Карта наладки –КН

  • Карта кодування інформації – ККІ

Застосування того чи іншого документу визначається типом виробництва і видом операції.

Маршрутна карта (ГОСТ 3.1118-82) містить описання технологічного процесу виготовлення і контролю виробу за усім операціям різних видів робот в технологічній послідовності із вказівкою даних по устаткуванню, оснащенню матеріальними і трудовими нормативами.

Операційна карта (ГОСТ 3.1404-86) містить описання операції технологічного процесу виготовлення виробу з розподілом на установи і переходи, із переліком необхідних даних по устаткуванню, оснастці і режимах різання і нормою штучного або штучно - калькуляційного часу.

Карта ескізів (ГОСТ 3.1105-74) містить графічну ілюстрацію технологічного процесу виготовлення виробу, на якому жирними лініями вказуються поверхні, які обробляються в даній операції, їх розміри, необхідна точність і шорсткість, а також технологічні бази.

Карта технологічного процесу містить описання технологічного процесу виготовлення і контролю виробу по усім операціям окремого виду робот, які виконуються в одному цеху в технологічній послідовності з переліком даних по обладнанню, оснастці, матеріальних і трудових витратах.