Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

9.14. Типізація технологічних процесів і групові наладки

На одну і ту же деталь може бути розроблено декілька варіантів технологічного процесу. Ці варіанти можуть відрізнятись маршрутом і змістом операцій і в той же час бути рівноцінними за техніко-економічними показниками. На розробку таких процесів затрачується багато часу і коштів.

При усій різноманітності деталей, які застосовуються в машинобудуванні, кожна з них представляє собою те або інше сполучення усього трьох видів поверхонь: поверхні оберту, площинні поверхні і фасонні поверхні. Кожна з видів поверхонь може бути оброблена визначеним засобом у залежності від заданої точності і шорсткості і типу виробництва. Характер взаємного розташування поверхонь впливає на побудову технологічного процесу виготовлення деталі і в деяких випадках на обробку окремих поверхонь

Ці обставини викликали необхідність класифікувати деталі. Вперше таку класифікацію деталей запропанував професор А.П.Соколовський. Суть класифікації заклечається в тому, що деталі розподіляються за класами в залежності від конструкції і технологічних ознак.

Класом називається сукупність заготовок, які характеризуються спільністю технологічних задач що вирішуються в умовах визначеної конфігурації цих заготовок

За класифікацією А.П.Соколовського передбачено 14 класів: вали, втулки, диски, ексцентрики, хрестовини, важелі, плити, кутки, бабки, зубчаті колеса, фасонні кулачки, ходові гвинти, черв’яки, мілкі деталі кріплення. Розбивка класів на групи і підгрупи закінчується типом. (рис34)

Типом називається сукупність заготовок одного класу, який має у визначених виробничих умовах однаковий маршрут типових операцій При цьому типова технологічна операція характеризується єдністю складу і послідовності технологічних переходів для групи виробів із загальними конструктивними і технологічними ознаками.

Таким чином, в середині кожного класу деталі, які входять до нього розподіляються за типами, групами і підгрупами відповідно конфігурації і розмірам. Це забезпечує можливість створення на кожну підгрупу загального технологічного процесу обробки (типовий технологічний процес), в якому комплексно вирішуються технологічні і економічні питання. Цей процес характеризується загальністю (для усіх деталей які входять в групу) послідовністю і змістом операцій, пристосувань, ріжучого і вимірювального інструментів, індивідуальною для кожної деталі буде тільки норма часу на операцію.

І так далі

рис.34.Схема типізації технологічного процесу

. Коли деталі достатньо уніфіковані, то на них складають одну технологічну карту з нормами часу.

Типізація спонукає до втілення нових прогресивних методів обробки, скорочення термінів і вартості підготовки виробництва, можливість більше застосовувати засоби механізації і автоматизації.