Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

9.10.Вибір інструменту і пристосувань

Конструкція, розміри і матеріал ріжучого інструменту для заданої операції зумовлюється видом обробки, розмірами поверхні обробки, властивостями заготовки, точністю і шорсткістю поверхні, яка обробляється,

Ріжуча частина ріжучих інструментів виготовляється із твердих металокерамічних сплавів: одно карбідових – ВК2 ВК3, ВК4, ВК6, ВК6М, ВК8, ВК8В; двох карбідових – Т5К10, Т14К8, Т15К6, Т30К4, Т5К12В; трьох карбідових – ТТ7К12, ТТ10К8Б, ТТ8К6, ТТ20К6; швидкоріжучої сталі – Р6М5, Р9К10, Р10К5Ф5, Р12М3Ф2Б; інструментальні леговані сталі - ХВГ, ХГ, 9ХВГ; вуглецеві інструментальні сталі – У10АУ12А і др.

Для фінішних операцій застосовують абразивні матеріали як природні; наждак, корунд, рубін, алмаз, так і штучні матеріали: електрокорунд, моно корунд, карбід кремнію і ін.

Для обробки чавуну звичайно застосовують тверді сплави типу ВК. При грубій обробці сталі застосовують твердий сплав Т5К10, для чистової обробки – Т15К6.

Швидкоріжучі сталі застосовують для виготовлення інструментів, які працюють при відносно малих швидкостях різання і виготовлення складного інструменту.

Вуглецеві інструментальні сталі застосовують для виготовлення мітчиків, плашок, дрібних свердел.

Однією з основних задач проектування технологічного процесу обробки різанням є установлення виду і конструкції верстатного пристосування.

Пристосування це устаткування до верстата, яке служить для правильної установки і закріплення заготовки при її обробці. Для закріплення і направлення інструменту проектують допоміжний інструмент, а для контролю – вимірювальний інструмент або контрольне пристосування.

Характер контрольного пристосування залежить від масштабу виробництва. В серійному і одиничному виробництві застосовують порівняно нескладні універсальні пристосування В масовому і багатосерійному виробництві використовують спеціальні пристосування, витрати на їх виготовлення швидко окупаються.

9.11.Встановлення режиму різання

Режим різання (t – глибина різання, S – подача, V – швидкість різання) визначає точність, якість, продуктивність і собівартість обробки.

Глибину різання приймають в залежності від припуску на обробку. Так як

глибина різання в меншій ступені впливає на стійкість інструменту ніж швидкість різання і подача, тому при чорновій обробці назначають максимальну глибину різання, яка забезпечує зняття більшої частини припуску за один прохід інструменту

Далі вибирають подачу за довідником в залежності від глибини різання, заданої кресленням шорсткості, матеріалу і геометрії ріжучої частини інструменту, матеріалу, який обробляється, або розраховують аналітично.

При чорновій обробці подача обмежується слабою ланкою (інструмент, заготовка, механізм подачі верстата), при чистовій обробці подача обмежується заданою точністю і шорсткістю поверхні обробки.

Далі назначають економічну швидкість різання шляхом розрахунку або за довідником і перевіряють її по міцності верстата.

Призначення режиму різання – це вибір найвигіднішого сполучення глибини різання, подачі і швидкості різання, які забезпечують найменшу трудомісткість при повному використанні ріжучих властивостей ріжучого інструменту і експлуатаційних можливостей верстата.