Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

3.5.Одержання заготовок методом порошкової металургії.

Знизити великі витрати металів і сплавів можна за допомогою порошкової металургії. Металокерамічні вироби виготовляються з порошку метала, або суміші декількох металів і інших матеріалів. Суміш формується у формах і пресується зусиллям 200 – 1000 Мн/м2. і заготовка набуває форму, розміри і щільність. Після цього спресована заготовка запікається в захисному середовища при температурі на70 – 85О менше від абсолютної точки плавлення, а для суміші декількох матеріалів вищий від температури плавлення найбільш легкоплавкого компонента.

Важлива перевага порошкової металургії у можливості виготовляти деталі, які не потребують механічної обробки, виготовляти принципово нових матеріалів, можливість сполучати в одному матеріалі метали з компонентами неметалевої природи. Перевід однієї тонни деталей на порошкову металургію дає економію 2.5 тони прокату.

3.6.Одержання заготовок з пластичних мас.

Заготовки з пластичних мас в сучасному машинобудуванні мають широке поширення завдяки порівняно малій питомій вазі, стійкості до агресивних середовищ, здатності електроізоляційним теплоізоляційним, звукоізоляційним і фрикційним можливостям.

В залежності від хімічних властивостей вихідних смолянотвірних речовин пластичних мас, деталі які одержують на їх основі розподіляються на дві основні групи: термореактивні – при дії на них підвищених температур вони зазнають ряд хімічних змін і перетворюються в неплавкі і практично нерозчинні продукти; термопластичні – при нагріві вони розм’якшуються, зберігають плавкість, розчинність і здатність до повторного формування.

У більшості випадків пластмаси представляють собою багатокомпонентні системи. Вони складаються з речовини, яка зв’язує, каталізатора, наповнювача, барвника, і інших компонентів.

Основні методи переробки пластмас в деталі є пресування, литво під тиском, і литво в форми.

До числа інших неметалевих матеріалів відносяться шарові пластики, деревина, гума, бум ага, азбест, текстиль, шкіра і др.

Питання для самоконтролю

1.Назвіть види заготовок .

2.Які заготовки з прокату і їх види?

4.Які заготовки виробляються тиском і їх види?

5. Які заготовки виробляються литвом і їх види?

6.Відливки,за допомогою зроблених і випалюваних моделей.

7.В яких випадках застосовується відцентрове лиття заготовок. Перевага та застосування?

8.В яких випадках використовується штампування рідкого металу?

9.Засоби виготовлення відливок в піщано - глиняних формах..

10.Назвіть переваги та недоліки виготовлення відливок в металевих формах

11.Спаособи виготовлення оболонок.

12.Як виготовляються відливки у оболонкових формах?

13.Дайте характеристику заготовок з пластмас.

4.Припуски на механічну обробку і їх розрахунок

Ключові поняття: припуск, допуск, симетрія, шар, дефект, форма схема,