Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

9.5 Вибір виду і методу одержання вихідної заготовки

Креслення вихідної заготовки зв’язує роботу заготовчого і механічного цехів, яке для першого є кресленням готового виробу, а для другого – вихідним документом для побудови процесу обробки заготовки.

Креслення вихідної заготовки – результат сумісної роботи технологів заготовчого і механічного цехів.

Конструктор встановлює матеріал деталі, марку, термічну обробку. Технолог, на підставі цих даних, вибирає конкретний засіб одержання заготовки в залежності від матеріалу, конструктивних форм і розмірів, потрібної точності, шорсткості деталі і величини програми.

При виборі методу одержання заготовки слід враховувати втрати матеріалу, які пов’язані з цим методом. Так, при одержанні відливок, витрати металу складають 35-55%, а при виготовленні вихідної заготовки методом пластичної деформації – 5-35%.

Вибір методу одержання заготовки в значній мірі залежить від програми випуску. Необхідно враховувати ту обставину, що собівартість виготовлення деталі визначається сумою витрат на вихідну заготовку і її механічну обробку. Тому треба провести техніко-економічний аналіз і вибрати вид заготовки такий, щоб собівартість виготовлення деталі була мінімальною

Після вибору виду заготовки, виконують її креслення і передають в заготівельний цех

9.6. Оцінка ефективності технологічного процесу

Спочатку проектування технолог попередньо встановлює види обробок окремих поверхонь заготовки і методи досягнення точності і шорсткості, які відповідають потребам креслення і серійності виробництва. Навіть для порівняно простих деталей може бути розроблено декілька різних маршрутів обробки, які повністю забезпечують потреби креслення і технічним умовам. В наслідок цього процес виготовлення деталі розробляється з урахуванням мінімальної трудомісткості і собівартості.

Для порівняння і вибору варіантів технологічних процесів проводиться порівняння їх техніко-економічних показників і вибирають з них найбільш економічний.

Основним показником ефективності технологічного процесу є технологічна собівартість виготовлення виробу. ЇЇ можна виразити в загальному вигляді за основними елементами витрат:

СТ = ЗРВ + ЗНО ПР + АО + АБ + Е + ІР + ПЕ

Туди входять витрати на заробітну плату верстатника (ЗРВ), заробітну плату наладчика обладнання (ЗНО), витрати на поточний ремонт і міжремонтне обслуговування (РПР ), амортизаційне відрахування по обладнанню (АО ), амортизаційні відрахування по утриманню будівлі (АБ), витрати по електроенергії (Е), витрати, які пов’язані з відшкодуванням зносу ріжучого інструменту (ІР), витрати по експлуатації пристосувань (ПЕ).

При розгляданні декількох варіантів технологічного процесу обробки, розрахунки ведуться стосовно однієї операції деталі, яка виготовляється, при цьому беруться до уваги тільки елементи витрат, які змінюються за варіантом, який пропонується.

Для оцінки ефективності варіантів технологічного процесу необхідно визначити наведені витрати за варіантом:

П= С +ЕНК

Наведені витрати (П), варіантів, які розглядаються, складаються з технологічної собівартості (СТ) і добутку питомих капітальних витрат (К) і нормативного коефіцієнту ефективності (Е) Найбільш ефективним буде той варіант, у якого наведені витрати найменші.

Питомі капітальні витрати визначаються за формулою

,

де

SВ – балансова вартість верстата;

КБП – вартість будівлі по площині, яку займають верстати:

ТШТ – норма часу на операцію;

FН – річний ефективний фонд часу роботи верстата

η – коефіцієнт використання верстата.

Умовно річна економія визначається за формулою:

ЕУР = (С1 - С2р

Річний економічний ефект розраховується як різниця наведених витрат варіантів, які порівнюються:

Е = [( С1НК1)] - [( С2НК2)]ВР

Зростання продуктивності праці основних виробничих робочих на даній операції визначається за формулою:

;

Де БО – відсоток зниження трудомісткості;

Т! і Т2 – норми часу по двох варіантах які порівнюються.

Приведена методика дозволяє комплексно оцінити доцільність застосування того чи іншого варіанту технологічного процесу. Чим більше варіантів, тим складніше проводити розрахунок і вибрати оптимальний варіант. В цьому випадку рішення даної задачі можна виконати за допомогою ЕОМ

Алгоритм розрахунку ефективності технологічного процесу наведено в додатку4