Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основы ТМС Підручник.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
16.36 Mб
Скачать

9.7.Встановлення технологічних баз

На підставі аналізу креслення, технічних вимог до виробу і умов його експлуатації, виявляють конструкторські бази і бази, які використовуються при складанні, а також встановлюють технологічні бази для усіх передбачених операцій обробки заготовки. При цьому треба керуватися принципом постійності і суміщення баз. В необхідних випадках виконується розрахунок похибок базування і установки.

При змушеній зміні баз і порушенні принципу їх суміщення обов’язково виконується перерахунок допусків і технологічних розмірів розрахунком розмірних ланцюгів.

9.8 Встановлення проміжних операцій і розрахунок операційних припусків

У зв’язку з тим, що за одну операцію окремої поверхні не завжди можна забезпечити одержання необхідної точності і шорсткості поверхні безпосередньо з заготовки, виникає необхідність створення проміжних операцій або переходів, в міру виконання яких поступово досягається точність і шорсткість, яка вимагається кресленням деталі.

Припуски розраховуються за раніш наведеній методиці або вибираються по довіднику. Розмір припуску впливає на якість обробки і собівартість виготовлення деталі. Розмір між операційного припуску (припуску на перехід) є глибиною різання при розрахунку режиму різання.

9.9.Вибір обладнання

При виборі обладнання в умовах діючого підприємства приходиться орієнтуватись на обладнання, яке є в цеху.

Для підприємства, яке заново створюється, необхідно вибирати найбільш технічне і економічне обладнання Вибір багато залежить від типу виробництва, технічних вимог до деталі (точність, шорсткість, форма, габарити) і економічно обґрунтованого варіанта.

Нині широке застосування верстатів з ЧПУ, увагу технологів привертає питання встановлення границь економічного їх застосування. При виготовленні деталей особливо складної форми доцільність їх застосування не викликає сумніву, незважаючи на високу вартість. Більш складним є питання про економічність застосування верстатів з ЧПУ для виготовлення не дуже складних деталей в замін токарних, револьверних верстатів, верстатів-автоматів і напівавтоматів. На рис.31 наведено собівартість обробки фланцю на різних типах токарних верстатів, при цьому один робочий обслуговує два верстати з ЧПУ. На малюнку видно, що верстат з ЧПУ (крива 4) виявляється найбільш економічним в інтервалі розмірів партії 4-20 штук. При кількості заготовок менш чотирьох штук найбільш економічним є токарний верстат (крива 1). Як що партія більше 20 штук, то найбільш економічний двошпиндельний кулачковий патронний токарний напівавтомат (крива 3)

Рис.31. Собівартість обробки фланцю на різних верстатах

Удосконалення верстатів з ЧПУ змінює область їх застосування і зсуває їх в бік зменшення розміру партій. рис.32)

Наведений приклад показує необхідність проведення ретельних попередніх розрахунків економічної доцільності застосування верстатів різних типів.

рис32.Данні фірми «Цинцинаті Мілакрон» (США) які ілюструють

економічну ефективність і розподіл різних видів обладнання за типами виробництва