Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

18,4 . Особливості оподаткування

У Португалії податкове законодавство дуже впливає на бух­галтерські питання. Це особливо виявляється в проблемах, пов'язаних зі старінням запасів готових виробів, переоцінка­ми й амортизаційними відрахуваннями основних фондів, ре­зервами для амортизації активів, конфіденційними витрата­ми, дотаціями на культуру, зростанням чи втратою вартості капітального майна і непередбачених податкових витрат. Деякі з них доцільно розглянути.

  1. Резерви на старіння запасів готових виробів. Вони ви­значаються детальніше в податкових правилах, ніж у Загаль­ному плані бухгалтерської справи.

  2. Переоцінка основних фондів. Тільки 60 % додаткових амортизаційних відрахувань не оподатковуються. Однак у щорічних бухгалтерських звітних документах необхідно відоб­ражати амортизаційні відрахування в повному обсязі, незва­жаючи на те, що якась частина з них не оподатковується.

  3. Амортизація основних фондів. Дозволеними методами є прямолінійний і зменшення вартості. Прискорена амортиза­ція дозволяється, якщо основні фонди використовуються що­дня в двох і більше змінах. Основний капітал із вартістю мен­ше 100 євро може списуватися безпосередньо як витрати після його придбання.

  4. Резерви для амортизації інвестицій. Вони не оподаткову­ються, що спричиняє протиріччя між підходом істинного та неупередженого подання і податковими правилами.

  5. Амортизація гудвіла. У цьому випадку податок не стя­гується.

6. Резерв на неплатоспроможність. Близько 25 % боргів, термін виплати яких настав від 6 місяців до 1 року, але не здійснився, не оподатковуються. Якщо затримка платежу дося­ гає 2 років, ця умова поширюється на 100 % боргу компанії. Однак є випадки, коли податкові пільги в подібних випадках не діють:

  • якщо боржник є компанією, підконтрольною урядові;

  • якщо компанія володіє не менше 10 % акцій боржника і навпаки.

Коли боржник стає банкрутом, усі невиплачені ним борги компанії вважаються податковими збитками.

  1. Конфіденційні витрати. Вони не відображаються, але вимагають 10 % додаткового оподатковування, навіть коли компанія зазнає збитків.

  2. Дотації на культуру. Вони становлять 0,2 % чистого до­ходу за фінансовий рік, якщо тільки їхнім одержувачем не є держава чи державний інститут; у цьому випадку обмежень немає і всі вони не оподатковуються.

Для того, щоб обчислити, скільки треба заплатити за пен­сійними схемами, застосовуються прийоми страхової справи. У таких перерахуваннях від оподатковування можна вивести до 15 % заробітної плати. Перерахування ці враховуються як витрати у звіті про прибутки та збитки і як заборгованість у пасиві балансового звіту.

Система бухгалтерського обліку та звітності в Португалії традиційно перебуває під значним впливом Франції. Це вияв­ляється у діючих нормах і ролі, яку відіграє в країні податко­ве законодавство. Однак у добровільному прийнятті принци­пу пріоритету сутності над формою простежується вплив бух­галтерської системи Великобританії.