Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 3. Міжнародні системи планів рахунків бухгалтерського обліку

3.1.Загальні принципи побудови міжнародних планів рахунків бухгалтерського обліку

3.2.План рахунків бухгалтерського обліку ЄС

    1. План рахунків Африканського Союзу

3.4.План рахунків англосаксонської облікової системи

3.1. Загальні принципи побудови міжнародних планів рахунків бухгалтерського обліку

Система рахунків бухгалтерського обліку подається за ти­повим планом. Планом рахунків бухгалтерського обліку нази­вається їх групування за економічним змістом, призначенням і структурою в систематизованому переліку. Міжнародні сис­теми цих планів становлять таке їх групування, що дає мож­ливість обліковувати і контролювати господарську діяльність як у межах окремих підприємств і країн, так і на міжнародно­му рівні.

Проблемам утворення та впровадження планів рахунків бухгалтерського обліку у світі приділяють дуже багато уваги. Це пояснюється необхідністю забезпечення достовірності об­лікових даних, підвищення їх управлінських функцій, впро­вадження на їх основі дієвих систем оподаткування.

Нині створено три міжнародні плани рахунків бухгалтерсь­кого обліку:

  • Європейського Союзу;

  • Африканського Союзу;

  • Англосаксонської облікової системи.

Найпоширеніший план рахунків Африканського Союзу (до липня 2002 р. — Організація африканської єдності). Він розроблений у 1969 р. і впроваджений у більшості країн Африки як національний.

Слід визначити такі принципи побудови планів рахунків бухгалтерського обліку:

1. Міжнародні вимоги до бухгалтерського обліку:

а) точне відображення майнового та фінансового станів;

б) правильність оцінки засобів і джерел;

в) наявність облікових періодів;

г) постійність методів, які використовують;

д) повнота охоплення об'єктів.

2. Чітке визначення в плані рахунків чотирьох їх категорій:

а) балансові рахунки (активні, пасивні, активно-пасивні)Як правило, сюди відносять 5 класів рахунків, що дають змогу скласти бухгалтерський баланс;

б) рахунки для визначення результатів діяльності (експлуатаційної, фінансової та надзвичайної) підприємства;

в) рахунки управлінської бухгалтерії, що використовують для прийняття тактичних і стратегічних рішень, визначення й аналізу собівартості продукції;

г) рахунки, за допомогою яких поєднуються дані фінансової та управлінської бухгалтерій.

Використання цього принципу у світовій практиці дає мож­ливість організувати фінансове управління підприємством за даними фінансової бухгалтерії, а тактичне і стратегічне управління — за даними управлінської бухгалтерії.

  1. Визначення фінансових результатів роботи підприємства чотирма методами за чотирма категоріями рахунків — балан­совим, витрати — випуск, управлінським і методом, що по­єднує фінансову й управлінську бухгалтерії.

  2. У більшості регіонів і національних планах рахунків виокремлюють основні рахунки, субрахунки першого та дру­гого порядків, аналітичні рахунки першого та другого по­рядків. Так здійснюється кодування на підставі десяткової системи кодування планів рахунків, яке дає можливість ви­значити балансові рахунки (класи 1—5), рахунки витрати — випуск (класи 6—7), позабалансові рахунки (клас 8), рахунки управлінської бухгалтерії (клас 9) і резерв для внутрішніх потреб підприємства (клас 10).