Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2.3. Відбір баз практики

Заклади соціальної служби, що сприяють організації та проведенню практики соціальної роботи та створюють для студентів відповідне навчальне середовище, є провідними партнерами програми професійної підготовки соціальних працівників. Такі заклади в громаді є суттєвою складовою цієї програми. Вони є неоціненним ресурсом і здійснюють величезний внесок у розвиток професії “соціальна робота” в Україні.

      1. Критерії відбору баз практики

Для забезпечення вищезазначених переваг повинні існувати певні критерії стосовно відбору баз практики, що можуть включати в себе певні орієнтири з числа запропонованих нижче:

  • Високий рівень зацікавленості агенції щодо участі в реалізації освітньої програми в галузі соціальної роботи;

  • Повна відповідність концепції надання послуг агенцією цінностям та етиці професії “соціальна робота”;

  • Здатність агенції стати місцем практики принаймні для двох студентів, що, у свою чергу, створило б можливість для студентів допомагати і підтримувати одне одного в процесі оволодіння практичним досвідом;

  • Готовність агенції відводити достатнього багато часу для забезпечення супроводу практики студентів;

  • Готовність агенції надавати великий обсяг навчального досвіду високої якості, що, у свою чергу, дозволить студентам досягти пізнавальних цілей проходження навчальної практики;

  • Готовність агенції співпрацювати з університетськими викладачами практики у пошуку оптимальних шляхів сприяння студентам у досягненні їхніх практичних навчальних цілей.

2.3.2. Особливості відбору баз практики студентів спеціальності “соціальна робота”

Протягом року координатор практики складає перелік закладів соціальної служби, які виявляють зацікавлення в прийомі студентів на практику. Якщо ці агенції раніше не приймали студентів для проходження практики, їм видаються всі необхідні документи, що стосуються організації і проведення практики, а також оцінювання її результатів, включно з матеріалами, що стосуються надання практичних рекомендацій та настанов на базі закладу соціальної служби. Це створює для агенції - потенційної бази практики можливість підтвердити свою зацікавленість в організації та здійсненні супроводу практики студентів таким чином, як це очікується кафедрою соціології та соціальної роботи Національного університету “Львівська політехніка”.

2.4. Професійне навчання супервізорів практики студентів спеціальності “соціальна робота”

Для створення навчального середовища і забезпечення кваліфікованого супроводу практики соціальної роботи у закладах соціальної служби супервізори - керівники практики від закладів проходять професійну підготовку на семінарах підвищення професійної кваліфікації та “Модульних курсах професійного навчання для супервізорів практики соціальної роботи”, що проводяться на базі кафедри соціології та соціальної роботи Національного університету “Львівська політехніка”.

2.4.1. Семінари підвищення професійної кваліфікації

Одноденні семінари проводяться протягом навчального року за наявності ресурсів

та високого рівня професійної компетентності з тих чи інших питань соціальної роботи. Тематика семінарів зосереджується на спеціалізованих сферах практики соціальної роботи. Деякими з таких сфер є втручання в кризових ситуаціях, розв’язання конфліктів і посередництво, догляд в прийомних (фостерних) сім’ях, насильство в сім’ях тощо. При тому, що ці семінари є короткотривалими, їх зміст відбиває конкретні питання практики соціальної роботи з певною можливістю адаптувати отриману інформацію в сферах професійної зацікавленості для тих, хто планує їх відвідати.

2.4.2. Модульні курси професійного навчання

“Модульні курси професійного навчання для супервізорів практики соціальної роботи” розроблені з метою підготовки кваліфікованих супервізорів практики, сприяння розвитку соціальних послуг, а також підтримки формування мережі закладів соціальної служби у м. Львові та Львівській області. Ця сфера професійного навчання забезпечує гарантовану можливість для закладів соціальної служби належним чином підготувати своїх працівників до здійснення кваліфікованого супроводу практики студентів у галузі соціальної роботи. Тих працівників агенцій, які надають соціальні послуги і стануть супервізорами, запрошують закінчити три двотижневі модульні курси. Серія модульних курсів зосереджується на теорії соціальної роботи, практиці і керівництві практикою студентів спеціальності “соціальна робота”. Після закінчення модульних курсів учасники отримують сертифікати встановленого зразка. Модульні курси читаються висококваліфікованими вітчизняними та зарубіжними викладачами. Зміст курсів включає матеріали, представлені в навчальній програмі бакалаврату в галузі соціальної роботи у Львівській політехніці.

Перший модульний курс надає учасникам загальний огляд фундаментальних знань, необхідних для генералістичної практики соціальної роботи. Зміст курсу включає таку тематику як: історичні коріння професії “соціальна робота”, мета і функції соціальної роботи, майстерність міжперсонального спілкування, прийоми інтерв’ювання. На додаток, цей курс зосереджується на питаннях зростання і розвитку людини, на стосунках між особами / групами / громадами і їхнім навколишнім середовищем, з наголосом на групах з особливими потребами і проблемах соціального забезпечення.

Другий модульний курс спрямований на те, щоб представити учасникам різноманітні методи професійного втручання для застосування в роботі з родинами, групами і громадами, а також відповідні ролі соціальної роботи. Вивчаються засоби інтегрування теорії і практики, так само, як і методи соціальної роботи в спеціалізованих галузях практики.

Третій модульний курс акцентує процес супроводу практики та ролі, що виконуються керівниками практики студентів спеціальності “соціальна робота”. Учасників знайомлять з підходом у викладанні, зорієнтованим на того, хто навчається, на противагу директивним підходам; вивчаються різноманітні стилі викладання і навчання. Передбачено розроблення індивідуальних програм практики, що відповідає навчальним цілям програми професійної підготовки соціальних працівників. Методи керівництва практикою розглядаються з наголосом на концепціях спілкування, прийомах забезпечення прямого і зворотнього зв’язку, різноманітних шляхах здійснення керівництва практикою в агенціях, а також оцінювання навчальної практичної діяльності студентів спеціальності “соціальна робота”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]