Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4.5. Поєднання теорії з практикою

4.5.1. Модель поєднання теорії з практикою

Супервізори та викладачі університету, які здійснюють керівництво процесом проходження професійної практики майбутніми соціальними працівниками, ставляться з особливою увагою до роботи студентів під час практики. Саме у цей період студенти усвідомлюють реальне значення тих теоретичних знань, які здобули у ході аудиторних занять; саме в цей час формується професійна сутність майбутніх соціальних працівників. Практика відіграє інтегруючу роль між теорією та реальним, буденним життям фахівця. Однак, на початку цього процесу теза про інтегрування теорії з практикою звучить для студентів доволі риторично, оскільки не дає подальшого пояснення і не пропонує методів для полегшення цієї інтеграції. Одним з шляхів, за допомогою якого керівники практики і супервізори можуть сприяти прискоренню поєднання студентам теорії з практикою, є використання моделі “Замкнутого кола інтеграції теорії з практикою”.

Розглянемо детальніше дію цієї моделі. Наприклад, під час вивчення курсу “Міжособистісне спілкування (І і ІІ рівні)” студенти мають можливість прослухати багато теоретичного матеріалу, здобути знання про особливості вербальної та невербальної комунікації, а також сформувати навички ефективного спілкування та вирішення конфліктних ситуацій. Для цього студенти під час аудиторних занять виконують лабораторні роботи у формі вправ, ситуативних задач, рольових ігор. В останньому випадку студенти почергово представляють себе в ролі клієнта і соціального працівника. Звісно, все це достатньо відрізняється від ситуації, коли студент реально зустрічається з клієнтом і з його дійсними проблемами. При цьому клієнт – це жива людина, яка дуже стурбована своїми проблемами, і потребує допомоги. Інший приклад, про роботу з сім’єю, члени якої конфліктують між собою, постійно зчиняють сварки, у спілкуванні використовують лайку, не бажають вислухати одне одного. – Студент у ролі соціального працівника повинен заспокоїти їх та допомогти розмовляти між собою з повагою.

Аудиторні заняття можуть лише наближено підготувати студентів до подібних ситуацій, однак реальний розвиток вмінь і закріплення навичок відбувається саме під час проходження професійної практики, коли з’являється можливість працювати з реальними ситуаціями та перебувати в динаміці конфліктів і суперництва.

Практичні соціальні працівники для здійснення супервізії повинні, проаналізувавши власний досвід, усвідомити свою професійну тактику, а також цінності, думки та почуття, які впливають на виконання професійних обов’язків. Для частини з них власні дії стали на стільки звичними, що вони навіть не замислюються над цим, виконують їх автоматично. У цьому випадку можна стверджувати, що професійні дії базуються на ідеях та переконаннях, які практичні працівники розвинули через власний досвід, тобто їхні знання інтегрували в практику. Тому кожний супервізор чи керівник практики має виявити (ідентифікувати) у себе інтегровані знання, оскільки практика розрахована на передачу саме цих інтегрованих знань керівниками практики/супервізорами студентам.

Таким чином, значення моделі “Замкнутого кола інтеграції теорії з практикою” полягає у тому, що вона допомагає поєднувати теоретичні знання студентів з практикою, надаючи цим знанням робочого значення. Це дуже важливий крок у навчанні студентів і керівники практики та супервізори відіграють у цьому процесі провідну роль.

Для кращого розуміння того, як відбувається інтеграція теорії з практикою при допомозі моделі “Замкнутого кола…”, кожний етап процесу проілюструємо прикладами реальних життєвих ситуацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]