Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

2.5.4. Інтерв’ю в закладах соціальної служби

Після того, як студенти висловили свої побажання стосовно проходження практики в конкретних закладах, більшість закладів виявляє намір провести інтерв’ю з такими студентами перед тим, як прийняти рішення про прийняття студента на практику для того, щоб виявити, чи зможе студент одержати корисний для себе досвід від проходження практики саме в цьому закладі. Однак, агенції заохочуються назвати всіх студентів, які, за визначенням агенції, підходять для проходження практики у ній, при цьому не називаючи конкретних студентів, яким агенція надає перевагу. Ця інформація скеровується до координатора практики для прийняття остаточного рішення.

У багатьох навчальних закладах зустріч, що передує проходженню практики, між студентом та викладачем практики з кафедри, є важливою частиною переговорів стосовно призначення місця проходження практики. Мета такого інтерв’ю – визначити, чи збігаються навчальні інтереси студента з особливостями практичної роботи, що проводиться конкретною агенцією. Викладач практики повинен мати інформацію про студента ще до зустрічі з ним. Зміст такого інтерв’ю, зазвичай, зосереджується на з’ясуванні поданих нижче питань:

  • чому студент бажає навчатися саме в цій агенції;

  • яку роботу, пов’язану з послугами, що надає дана агенція, студент проводив раніше і який досвід волонтерської роботи він/вона має;

  • які навчальні дисципліни вже вивчені студентом;

  • якими є довготермінові цілі студента у сфері соціальної роботи;

  • типові стилі навчання.

Викладач практики повинен відповісти на запитання студентів про те, які послуги надає агенція, а також який саме практичний досвід вони можуть в ній одержати.

Після проведення інтерв’ю викладач практики розповідає координатору практики про хід та результати інтерв’ю незалежно від того, чи вони були позитивними, чи негативними.

2.5.5. В очікуванні практики

І студенти і викладачі практики з кафедри можуть розмірковувати про практику як з

позитивним почуттям задоволення, так і з деяким занепокоєнням та застереженнями. Керівники практики інколи не впевнені, чи зможуть вони належним чином передати свої знання студентам. Також може існувати певне відчуття ризику в тому, щоб дозволити студентові спостерігати за тим, як працює фахівець. Викладач практики може почуватися ніяково у такій ситуації. Інших хвилює те, скільки часу вони змушені будуть приділити студентові.

Студенти також розпочинають свою практику з почуттями занепокоєння та певними

сподіваннями. Інколи вони хвилюються щодо того, чи зможуть вони навчитися практичної соціальної роботи, та чи вони готові і є достатньо компетентними, щоб працювати з клієнтами.

2.5.6. Підготовка бази практики

Важливий аспект підготовки стосується організаційного змісту практики соціальної роботи (університет, заклад соціальної служби та їхня відповідна політика, формальні процедури та очікування). Знайомство з університетською навчальною програмою є важливою частиною такої підготовки. Саме таке знайомство забезпечує можливість для супервізорів: (1) дізнатися про навчальні цілі освітнього закладу та вимоги, що ставляться до практики студентів, а також (2) одержати інформаційну підтримку. Така інформація, як правило, надається у вигляді навчального посібника з практичної підготовки студентів.

Стосовно інформаційної підтримки супервізорів, освітні заклади зазвичай пропонують низку видів навчальної діяльності, включно з такими:

  • курси для нових супервізорів практики у вигляді або інтенсивних

практичних семінарів, або періодичних теоретичних семінарів;

  • постійні навчальні заходи для супервізорів практики студентів, такі як практичні семінари та лекції на конкретні теми.

Після того, як рішення про прийняття конкретного студента на практику прийняте, керівники практики повинні підготувати агенцію – базу практики до прибуття студента. Це передбачає підготовку всього персоналу і, навіть, адміністративну підтримку ролі студента в агенції, врахування навчальних потреб та складання

графіка проходження практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]