Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

6.1.4. Проблеми, пов’язані з упередженнями в процесі оцінювання роботи студентів

1. “Ефект ореола”: сприйняття одного з аспектів роботи студента впливає на сприйняття керівником усіх інших аспектів.

2. Надмірна поблажливість: керівник вагається щодо об’єктивного оцінювання незадовільно виконаної роботи студента.

3. Помилки у процесі порівняння: виконана студентом робота порівюється з роботою інших студентів (які можуть демонструвати виняткові здібності чи навпаки – бути дуже слабкими), із роботою студентів попередніх років чи навіть з роботою, яку раніше виконував сам керівник. Усе це позбавляє керівника об’єктивності в оцінюванні, тобто порівнюванні виконання роботи студентом лише із стандартами.

4. Похибки оцінювання, пов’язані з тенденцією до усереднення: за відсутності впевненості та досвіду правильного оцінювання роботи студентів, керівник оцінює всю роботу як середню, тобто таку, яка відповідає критеріям.

6.1.5. Анкета оцінювання проведеної під час професійної практики роботи

Анкета – це важливий засіб стандартизованого оцінювання виконаної протягом цілого семестру студентом роботи. Використовується як своєрідне керівництво і для студентів, і для керівників, оскільки передбачає поступове оцінювання роботи студента. Цей документ є підтвердженням того, що процес оцінювання практичної діяльності студента слід розглядати як співпрацю. Остаточний варіант анкети оцінювання заповнюється студентом, супервізором та викладачем практики в кінці кожного семестру; заповнені форми оцінювання повертаються координатору практики наприкінці навчального року та зберігаються на кафедрі.

6.1.6. Критерії оцінювання

Наприкінці кожного семестру студенти 3-го та 4-го років навчання складають залік із дисципліни “Навчально-дослідницький практикум”.

Загалом анкета складається з шести основних категорій:

1. основні вимоги до роботи,

2. професійна чесність і знання етичних принципів,

3. ефективність роботи в соціальній агенції та в громаді,

4. знання та навчання,

5. професійне втручання в різні системи клієнта,

6. використання студентом супервізії.

Курс вважається “незарахованим”, якщо студент використав час, відведений для проходження практики менше, ніж на 80% і отримав оцінку “незадовільна робота” чи “погана або непослідовна робота”, тобто незадовільні результати за 4 пункти із 6-ти з кожної категорії оцінювання.

Студент отримує оцінку “задовільно”, якщо демонструє задовільний рівень розуміння головних завдань та вимог професії, виявляє позитивне ставлення до клієнтів і при цьому дотримується етичного кодексу соціальних працівників та ключових професійних цінностей соціальної роботи; володіє середнім рівнем теоретичних знань, хоча не вміє застосувати їх на практиці; не пропускає робочі дні без поважних причин та дотримується правил, що існують у закладі. Свідченням “задовільного” результату є оцінювання 80% пунктів за критерієм “розуміє роботу і починає діяти”. Загальний бал виставляєтья шляхом виведення середнього арифметичного від результату оцінювання кожної категорії оцінювання.

Студент отримує оцінку “добре”, якщо чітко усвідомлює власні цінності, цінності професії “Соціальна робота” та керується ними у своїй діяльності; знає головні принципи соціальної роботи; демонструє високий рівень теоретичних знань, які вміє застосовувати на практиці; не пропускає робочі дні без поважних причин та дотримується правил, що існують у закладі. Свідченням “доброго” результату є оцінювання 80% пунктів за критерієм “як правило, послідовна робота, що заслуговує на довіру, починає діяти самостійно”. Загальний бал виставляєтья шляхом виведення середнього арифметичного від результату оцінювання кожної категорії оцінювання.

Студент отримує оцінку “відмінно”, якщо демонструє виняткову зацікавленість у набутті професійних знань та умінь; виявляє ініціативу та бажання залучитись якомога активніше до безпосередньої діяльності закладу та удосконалення послуг, що надаються; прагне сприяти формуванню послуг, зорієнтованих на родину та громаду. Такий студент сприяє соціальним змінам і при певних сприятливих обставинах робить конкретний внесок у цей процес. Студент добре поінформований щодо мережі соціальних служб і може, при потребі, скерувати клієнтів у відповідні заклади. Упродовж усього терміну проходження практики студент демонструє усвідомлення головних цінностей професії та етичного кодексу, які застосовує в роботі з різними системами клієнта: окремими особами, родинами, організаціями та громадами; не виявляє упередженого ставлення до клієнтів з різним культурним походженням та соціальним статусом, з повагою ставиться до працівників соціального закладу та інших установ. Свідченням “відмінного результату” є оцінювання 90% пунктів як “дуже хороша робота, де постійно проявляється ініціатива і хороші здібності”. Загальний бал виставляєтья шляхом виведення середнього арифметичного від результату оцінювання кожної категорії оцінювання.

Тому кожний термін в певній категорії в другому розділі документу передбачає вищий ступінь виконання. В кожній категорії вказані рівні виконання, і це дає можливість точніше оцінювати виконання роботи студентом. Запропонований середній бал - 3.0. Якщо студенти можуть досягнути цього рівня, це вже значне досягнення. Для того, щоб студент одержав 4.0, він має досягти виключного рівня виконання. Корисно обговорити це з студентами заздалегідь, набагато раніше, ніж відбудеться процес реального оцінювання.

Розділ з заключними коментарями анкети оцінювання дає можливість керівнику виявити найбільш значні та важливі характеристики виконаної студентом роботи.

Практика заповнення такої анкети і студентом (самооцінка), і керівниками у навчально-виховному процесі переслідує три цілі:

  • Дати можливість студенту брати активну участь у навчально-виховному процесі, що відповідає принципам навчання дорослих людей.

  • Дати можливість студенту застосувати на практиці свої сподівання стосовно професійного самовдосконалення.

  • Чітко виявити ті ділянки, у яких є розбіжності стосовно оцінювання роботи студента, обговорити ці моменти в широкому колі – студент, викладач та супервізор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]