Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Цілями програми керівництва практикою у поєднанні з навчальною програмою є:

  • Підготувати широко освіченого фахівця, який має фундаментальні знання, почуття обов’язку та компетентність стосовно виконання практичної роботи, необхідні для того, аби розпочати професійну діяльність у галузі соціальної роботи;

  • Підготувати професіонала, відданого процесу саморозкриття та особистого

вдосконалення шляхом практичної діяльності та професійного розвитку протягом усього життя;

  • Підготувати студента, який шукає і знаходить нові можливості для подальшого спеціалізованого професійного навчання та здобуття кваліфікації на вищому освітньому рівні.

Даний посібник представляє програму керівництва практикою в тому вигляді, в якому вона сформувалася в Національному уніврситеті “Львівська політехніка”.

1. Огляд програми професійної підготовки соціальнИх працівників у національному університеті “Львівська політехніка”

    1. Модель професійної освіти в галузі соціальної роботи, створена в Національному університеті “Львівська політехніка”

Освітня модель в галузі соціальної роботи, запозичена з Манітобського університету, була розширена та впроваджена з урахуванням українських особливостей на кафедрі соціології та соціальної роботи, заснованій у Національному університеті “Львівська політехніка” в рамках виконання канадсько-українського проекту “Реформування соціальних служб”. Метою створеної навчальної програми є підготовка висококваліфікованих соціальних працівників, відданих соціальним змінам та інноваціям, а також реформуванню соціальних послуг в умовах розвитку демократії та становлення громадянського суспільства в Україні.

Філософське підґрунтя цієї ініціативи складають цінності, що лежать в основі професії “соціальна робота”. Ця професія ґрунтується на принципі, відповідно до якого кожна особа в суспільстві має невід’ємну цінність і гідність. Відносини між особою і суспільством є взаємодоповнювальними, і кожна особа має потенціал для того, щоб зробити свій власний внесок у розвиток суспільства. Кожен індивід, у свою чергу, має право жити в такому соціальному середовищі, яке є здоровим, поважає і підтримує своїх членів та дозволяє усім особам розвивати свій неповторний потенціал повною мірою. Працюючи із системою клієнта, незалежно, чи цим клієнтом є окрема особа, сім’я, група, громада чи суспільство, соціальна робота бере на себе роль партнера у стосунках, де задоволення потреб “системи клієнта” і його основного права на самовизначення є найважливішими завданнями. Дотримуючись своїх цінностей, соціальна робота часто обирає активістську позицію і виступає на захист змін у соціальній політиці та соціальних послугах з метою більш ефективного реагування на потреби вразливих груп у суспільстві. Фах соціального працівника, що має власну базу знань, інтегрує також знання споріднених дисциплін, таких як соціологія, психологія, педагогіка, психіатрія, економіка, право тощо. Здобуті знання постійно перевіряються на практиці. Разом із особливою системою цінностей та етичних норм взаємний вплив теорії і практики є вирішальною характерною рисою цієї професії. Цим пояснюється динамізм соціальної роботи та її спрямованість на соціальну зміну. Оскільки акцентування на практичній діяльності визначає прикладний характер соціальної роботи та її специфіку в порівнянні з іншими професіями, поєднання теорії і практики є основною характерною ознакою моделі професійної освіти в галузі соціальної роботи, створеної в Національному університеті “Львівська політехніка”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]