Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать
      1. Особистість

Конфлікти особистості можуть поставити під загрозу налагодження стосунків під час проходження практики студентом. Відносини між студентом і керівником важливі з точки зору забезпечення підтримки, керівництва, одержання зворотнього зв’язку і оцінювання. Проблеми у цих стосунках можуть бути викликані цілою низкою причин, як-от, різниця в поглядах на методи навчання, тон та атмосфера керівництва, проектування керівником на студента своїх сподівань стосовно виконуваної роботи чи сприйняття або несприйняття студентом зворотнього зв’язку. Корисно пам’ятати про засади професійності. Реально не завжди вдається підтримувати дружні стосунки з усіма людьми, з якими доводиться працювати. Тому доцільно учасникам такого спілкування обговорити основні засади співпраці та вирішення спірних питань. В окремих випадках конфлікт між студентом та штатними працівниками може бути настільки серйозним, що неможливо налагодити чи/і підтримувати робочі стосунки. У таких ситуаціях потрібно об’єднати зусилля всіх сторін (викладача практики від університету, студента, керівника практики в агенції, супервізора) для спільного дослідження причин конфлікту і пошуку можливих варіантів його розв’язання.

7.4. Акценти для керівників практики

1. Регулярно вести документацію про діяльність студента: робочі нотатки, студентські щоденники, записи та інші форми зворотнього зв’язку, які б свідчили про професійний розвиток студента. Це допоможе виявити проблеми на ранніх стадіях і запобігти (зменшити) їх впливу в майбутньому.

2. Обов’язково спільно вирішувати конфліктні ситуації, що виникають на базі практики між студентом і керівником практики (супервізором чи іншим працівником агенції), за участю всіх учасників навчального процесу (університетського викладача практики, координатора практики, супервізора, студента); у випадках, коли неможливо вирішити її самотужки або, коли ця ситуація може вплинути на оцінку студента в кінці курсу.

3. Потреба зустрічі безпосереднього керівника практики з університетським викладачем практики залежить від того, якою мірою проблема пов’язана з набуттям студентом практичних знань.

4. Важливо вказати студентові на існування проблеми якомога швидше, обговорити причину стурбованості керівника та занотувати суть проблеми. Це доцільно зробити під час проміжного оцінювання виконаної студентом роботи.

5. Швидшому вирішенню проблеми сприяє своєвчасне з’ясування особливостей поведінки, які потребують корекції. Важливо, щоб інформація для студента була подана в конструктивній і доброзичливій формі з метою подальшого розв’язання проблеми.

6. Безпосередній керівник несе відповідальність за ведення документації щодо проблеми, яка виявилася, а також за процес консультування, пов’язаний з цим, вироблення плану дій, наступний зворотній зв’язок і навчання, передбачене корективним планом.

7.5. Тактика щодо усунення труднощів

7.5.1. Bизначення труднощів

Перш ніж усувати проблеми (труднощі), доцільно визначити їхні справжні причини. Часто те, що ми бачимо, не є основною причиною невідповідної поведінки. Допомогти в цьому може розмова зі студентом.

7.5.2. Розмова із студентом

  • Доброзичливо і професійно визначте суть проблеми.

  • Поцікавтеся точкою зору студента на цю проблему.

  • Обговоріть можливі наслідки проблеми, що склалася.

  • Розробіть спільний план дій.

  • Зважте на емоційний аспект під час зворотнього зв’язку.

  • Задокументуйте дискусію із студентом та її результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]