Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4. Елементи керівництва практикою

    1. Створення сприятливого навчального середовища

4.1.1. Вибір методики проведення професійної практики

Соціальні працівники, які опиняються в ролі супервізорів практики, значною мірою покладаються на свій особистий студентський досвід у цьому питанні. Особливо доречними в цій ситуації будуть спогади і враження про власну практику та про свого наставника. Як свідчать численні опитування соціальних працівників і супервізорів, майже всі вони схиляються до думки, що найважливішим компонентом професійної підготовки фахівців у галузі соціальної роботи є саме практика, а в процесі її проходження – стосунки, які складаються між студентом та керівником практики. Більшість з опитаних вважає, що спілкування і співпраця студента із супервізором практики, здатним демонструвати зразки практичної діяльності соціального працівника, мають більший ефект, ніж слухання лекцій чи настанов. Тому й успіх практики значною мірою залежить від стосунків між керівником практики в агентстві та студентом. Ця взаємодія впливає не лише на позитивний результат практики, але й на подальший професійний розвиток студентів, перетворення їх у певних себе, компетентних та незалежних соціальних працівників.

4.1.2. Фактори, які впливають на студентську діяльність під час проходження практики

1. Специфіка діяльності закладу соціальної роботи:

  • Тип практики ( з індивідами, з групами, з громадою, адміністративна).

  • Характер послуг, що надаються (наприклад, добровільна участь з боку клієнта в процесі дорадництва чи примусове скерування; кризове дорадництво у випадку згвалтування; позбавлення батьківських прав; захист прав дітей; підтримка-догляд невиліковного паціента тощо).

  • Місце практики (агенція, відвідування вдома, громада, спеціалізований заклад).

  • Наявність технічних засобів (одностороннє дзеркало, аудіо/відео запис).

  • «Політика» закладу ( правила і порядок проведення досліджень, записів; оцінювання ситуації клієнта, оцінювання потреб тощо).

2. Узгодженість стилів навчально-пізнавальної діяльності студентів і методів навчання, які використовує керівник практики/супервізор:

  • Стилі навчання, яким віддають перевагу студенти ( візуальний/”спостерігач”, графічний/ “читач”, аудіальний/”слухач”, діяльний/”практик”).

  • Методи навчання, які переважно використовує керівник практики (методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності студентів, методи стимулювання і мотивації, контролю та самоконтролю в процесі практики)

  • Із канадського досвіду професійної підготовки соціальних працівників відомо, що студенти під час проходження практики віддають перевагу спостереженню та зворотньому зв’язку, а також цінують гнучкість керівника та його готовність застосовувати нові підходи і методи (як доповнення до свого традиційного стилю роботи)

3. Відповідність обраної методики навчальним цілям:

  • Обрана викладачем практики та супервізором методика повинна максимально задовільняти потреби студентів у досягненні навчальних цілей, тобто сприяти здобуттю відповідних знань, формуванню вмінь та навичок (наприклад, для навчання студента навичок проведення інтерв’ю керівник практики в агенції може запропонувати студентові спостерігати за роботою досвідчених працівників або провести з ним рольову гру перед тим, як студент проведе своє перше реальне інтерв’ю).

4. Пріоритети виробничих проблем над навчальними:

  • У випадках кризової ситуації клієнта чи іншої необхідності термінового професійного втручання під час надання соціальних послуг, перевага повинна бути віддана саме потребі клієнта (індивіда, родини, групи, громади).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]