Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

1.1.1. Основні засади програми професійної підготовки соціальних працівників

Програма професійної підготовки соціальних працівників у Національному університеті „Львівська політехніка” скерована на привнесення професійних знань та умінь у політику соціального забезпечення та практику соціальної роботи для здійснення соціальних реформ, спрямованих на реформування соціальних посуг та покращення соціального та економічного добробуту населення України.

Програма професійної підготовки соціальних працівників у „Львівській політехніці” ґрунтується на таких принципах:

1. Застосування екологічного підходу, покладеного в основу навчальної програми;

2. Наголос на соціальному розвитку, відданість соціальній справедливості та змінам; розуміння особливостей практики соціальної роботи в контексті соціальної політики; формування соціальної активності фахівця; підкреслення важливості послуг на рівні громади;

3. Застосування генералістичного підходу до підготовки соціальних працівників;

4. Інтеграція теорії і практики, що завершується практичним застосуванням набутих знань та умінь у рамках програми керівництва практикою студентів;

5. Постійна професійна підготовка і перепідготовка представників закладів соціальної служби / агенцій з метою забезпечення потреби у висококваліфікованих супервізорах-керівниках практики студентів спеціальності “соціальна робота”;

6. Наголос на розвитку партнерських відносин між університетом і закладами соціальної служби.

Підхід „особа в її оточенні” є невід’ємним чинником, оскільки він визнає важливість родини і громади, культури і цінностей. У процесі формування навчальної програми суттєвим є включення в неї питань культурних цінностей, потреб економіки та особистого досвіду, що відображають ситуацію в Україні. Екологічний підхід, що передбачає соціальну роботу з клієнтом у контексті його оточення, сприяє здійсненню практики соціальної роботи з наголосом як на соціальній політиці, так і на практиці в різних її сферах.

Програма професійної підготовки підтримує модель соціального розвитку, відданості соціальній справедливості та змінам як основним важливим цілям у контексті розбудови демократії та громадянського суспільства в Україні. Ця модель пропагується протягом усього курсу навчання. Наголос на соціальному розвитку об’єднує політику і практику в змісті цієї програми. Розуміння особливостей практики соціальної роботи досягається в контексті вивчення соціальної політики. Інтеграція політики і практики спрямована на підготовку соціального активіста, відданого соціальній справедливості та відстоюванню соціальних змін. Водночас фахівці з соціальної роботи повинні вміти надавати практичну допомогу окремим особам, групам та громадам, спираючись на розуміння проблем клієнтів. Навчальна програма заохочує співпрацю „держава - громада” і мобілізацію ресурсів громади, включно з усіма людськими ресурсами, для соціального розвитку як особи, так і суспільства. Наголос на перспективі соціального розвитку відбиває усвідомлення того, що реформування соціальних послуг здійснюється для підвищення рівня добробуту, з визнанням необхідності як економічної, так і соціальної реформи.

Посилена увага приділяється розвитку політики соціального забезпечення та соціальних послуг, базованих на громаді, зорієнтованих на родину та керованих споживачами, а також формуванню повної мережі соціального забезпечення. Навчальна програма підкреслює важливість розвитку громади, місцевого самоврядування та активної участі громадян у житті громади. Розвиток мережі соціальних послуг є суттєво важливим компонентом процесу соціальних змін, оскільки він допомагає окремим особам і сім’ям використовувати і розвивати існуючі джерела підтримки включно з власними, особистими ресурсами та ресурсами існуючої мережі. Це, у свою чергу, сприяє наснаженню через підвищення дієздатності окремих осіб, сімей та закладів соціальної служби. Визначені цілі є дуже важливими, оскільки вони ставлять у центр уваги реабілітацію, профілактику та повернення до активного життя в громаді. Їх досягненню сприяють, зокрема, створення баз практики студентів спеціальності “соціальна робота”, розвиток партнерських стосунків між університетом і громадою, а також зміст навчальних курсів, що охоплює також і різноманітні проблеми громад.

Програма професійної підготовки за спеціальністю “соціальна робота” в Національному університеті “Львівська політехніка” розроблена для підготовки генералістичних соціальних працівників, тобто фахівців загальної практики соціальної роботи. Ця програма ґрунтується на визначенні генералістичної практики як практичному застосуванні бази еклектичних знань, професійних цінностей та широкого спектра умінь та навичок з метою здійснення впливу в мікро-, мезо- та макросистемах заради змін у контексті чотирьох основних процесів: (а) прийняття широкого діапазону професійних ролей; (б) використання незалежного, критичного мислення; (в) дотримання процесу запланованих змін; (г) наголосу на наснаженні клієнта. Навчальна програма містить екологічну теорію та перспективу “сильних сторін”, структурні та феміністичні підходи, а також концепції щодо культури. Теорія є відкритою і не відкидає жодної сфери спеціалізації, тому соціальний працівник повинен розуміти різноманіття теорії і вибирати саме те, що найбільше відповідає конкретній ситуації. Особливе значення мають професійні цінності, оскільки вони лежать в основі виконання будь-яких професійних дій у соціальній роботі; і саме цими цінностями визначається унікальність даної професії. Модель генералістичного професійного втручання включена до навчальної програми і передбачає такі основні кроки: (1) залучення, (2) оцінювання, (3) планування, (4) виконання запланованого, (5) оцінювання зробленого, (6) завершення і (7) подальшу перевірку.

При тому, що генералістична орієнтація є важливою і допомагає підготувати соціальних працівників до практичної діяльності у різноманітних сферах, в умовах бакалаврату існують також можливості і для спеціалізації. Так, студенти вивчають спеціалізовані дисципліни, що зосереджуються на проблемах неповносправності, роботі з дітьми і сім’ями, домашньому насильстві, роботі з групами та розвитку громади. Отже, випускник навчальної програми – генераліст повинен уміти працювати з різними категоріями клієнтів (як окремих осіб, родин, так і груп чи громад), часто координуючи зусилля спеціалістів у процесі піклування, а також виконувати свої функції на різних

рівнях практичної соціальної роботи (мікро, мезо, макро).

У змісті підготовки майбутнього фахівця місце ключового компонента відводиться практиці, оскільки саме вона визначає собою ті загальні і конкретні знання, інтелектуальні та практичні вміння і навички, якими повинен володіти висококваліфікований соціальний працівник сучасного типу. Поєднання теорії і практики є основною характерною ознакою програми професійної підготовки соціальних працівників у Національному університеті “Львівська політехніка”. Таке поєднання знаходить відображення у назвах та змісті курсів, включених до навчального плану (табл.1).

Професійно-орієнтовані дисципліни з соціальної роботи впроваджуються, починаючи вже з другого року навчання. Отже, студенти ознайомлюються з фахом “соціальна робота” доволі рано. Робота в аудиторії також характеризується поєднанням теорії і практики. Презентація лекційного матеріалу, практичні вправи та обговорення в групі поєднується в межах одного аудиторного інтегрованого заняття в процесі застосування інтерактивних, “спрямованих на студента” методів викладання. Наголошується важливість роботи в малих динамічних групах.

Особлива увага приділяється програмі керівництва практикою студентів, що, у свою чергу, проводиться в межах семестру, і яку розміщено в основі навчального плану. При цьому інші дисципліни супроводжують практичну підготовку студентів. Під час проходження практики студенти збирають емпіричний матеріал для виконання завдань з навчальних дисциплін та курсових робіт. Отже, з одного боку, досвід роботи закладу соціальної служби з клієнтом проникає у зміст університетської програми підготовки фахівців із соціальної роботи. З другого боку, студенти беруть участь в удосконаленні соціальних послуг, що надаються агенцією, та сприяють формуванню нових соціальних послуг у громаді, запроваджуючи нові методи практичної соціальної роботи. У такий спосіб програма професійної підготовки соціальних працівників у Національному університеті “Львівська політехніка” задовольняє як навчальні потреби, так і потреби реформування соціальних послуг. Для створення навчального середовища і забезпечення кваліфікованого супроводу практики в закладах соціальної служби супервізори - керівники практики соціальної роботи від агенції проходять професійну підготовку у “Львівській політехніці”. Така підготовка організована і здійснюється у формі семінарів та модульних курсів професійного навчання. Ці семінари та модульні курси розроблені з метою підготовки кваліфікованих супервізорів практики, сприяння розвитку соціальних послуг і соціальним змінам у закладах соціальної служби, а також з метою підтримки формування мережі соціальних послуг у м. Львові та Львівській області.

Модель програми професійної освіти в галузі соціальної роботи в Національному університеті “Львівська політехніка” передбачає розвиток партнерських стосунків між університетом і громадою. У контексті такого партнерства було зініційовано створення Дорадчого комітету програми професійної підготовки соціальних працівників у “Львівській політехніці”. Дорадчий комітет складається з представників львівських закладів соціальної служби, головним чином, баз практики студентів спеціальності “соціальна робота”. Ще однією громадською ініціативою, пов’язаною із розвитком програми професійної підготовки соціальних працівників у “Львівській політехніці”, є створення Асоціації посередників у справах родини м. Львова. Іншим кроком стало заснування на базі кафедри соціології та соціальної роботи науково-дослідного ресурсного центру “Інтеграція” з метою виконання досліджень та проведення програм професійного навчання та консультування в галузі соціальної роботи.

Отже, програма професійної підготовки соціальних працівників у Національному університеті “Львівська політехніка” поступово стала Центром, де громада збирається разом (рис.1).

Участь широкого кола зацікавлених осіб включно з представниками державних, а також недержавних організацій і споживачами соціальних послуг сприяє удосконаленню програми професійної підготовки соціальних працівників, що, у свою чергу, відповідає потребам підвищення рівня добробуту в Україні.

Модель професійної освіти в галузі соціальної роботи в Національному університеті “Львівська політехніка” не лише відповідає сучасним запитам, потребам і соціальному замовленню на фахівців для сфери соціальних послуг в Україні, але й створює підґрунтя для підготовки соціальних працівників за міжнародними освітніми стандартами в контексті входження України у світовий освітній простір. Концептуальну основу цієї моделі складають, передусім, цінності професії “соціальна робота”, формування соціальної активності фахівця, інтеграція теорії і практики, розуміння особливостей практики соціальної роботи в контексті соціальної політики. Навчальна програма на

Таблиця 1

Структура навчального плану базової вищої освіти за напрямом 0402

Рік 2 (бакалаврат)

Семестр 3

Міжособистісне спілкування І

Поведінка людини і соціальне оточення в соціальній роботі

Семестр 4

  • Теорії і методи соціальної роботи

  • Основи реабілітації в соціальній

роботі

  • Політика соціального забезпечення

  • Вступ до практ. соц. роботи

Ознайомлювальна практика

Блок: 2 тижні = 80 год.

Тривалість одного навчального курсу: 60 ауд. год. (приблизно)

Рік 3 (бакалаврат)

Рік 4 (бакалаврат)

Соціальна робота з дітьми і сім’ями

Семестр 5

Навч. –дослідн. практикум 1

Частина 1

1 день*15 тжд. = 120 год.

Семестр 7

Навч. –дослідн. практикум 2

Частина 1

1 день*15 тжд.= 120год.

Актуальні проблеми

соціальної роботи 2: практ. робота з сім'ями

Посередництво і вирішення конфліктів

Соціальна робота з

Групами

Феміністичні аспекти соціальної роботи

Права людини і

соц\іальна робота

Соціальна політика в Україні

Семестр 6

Навч. –дослідн. практикум 1

Частина 2

1 день* 10 тжд. = 80 год

Блок практики:

5 тижд. = 200год.

----------

Разом за рік: = 400 год.

Семестр 8

Навч. –дослідн. практикум 2

Частина 2

1 день* 8 тжд. = 80 год

Блок практики:

5 тижд. = 200год.

----------

Разом за рік: = 400 год.

Актуальні проблеми

соціальної роботи 1: насильство в сім’ях

Актуальні проблеми соціальної роботи 3:

Узалежнення

Міжособистісне спілкування ІІ

Актуальні проблеми

соц. забезпечення: міжнародний

соціальний розвиток

Соціальна робота з

організацаціями та громадами

Курсова робота:

“Соціальна робота

з громадами”

Курсова робота:

“Соціальна робота

з дітьми і сім’ями”

Рік 5 (Рік 1 магістратури)

Чисельність групи студентів на інтегрованому занятті-

Семестр 9

  • Порівн. політ. соц. забезпення

  • Менеджмент у соц. роботі

  • Планування та інновації у соціальному розвитку

  • Інші дисципліни

Навчання

студентів

Навчання

супервізорів


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]