Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать
    1. Oсновні складові навчальної програми

Основними складовими навчальної програми в галузі соціальної роботи є поведінка людини і соціальне середовище, соціальна політика, професійна практика та практичні вміння і навички, дослідження, а також знання особливостей практичної соціальної роботи в її різноманітних сферах з категоріями населення у стані ризику. Відповідно навчальні дисципліни об’єднуються у такі групи:

  1. Підготовка до соціальної роботи (фундаментальні навчальні дисципліни)

  2. Поведінка людини і соціальне оточення

  3. Навчальні курси з практичної соціальної роботи

  4. Політика соціального забезпечення

  5. Соціальні дослідження

  6. Спеціалізовані сфери практичної соціальної роботи

  7. Настанови з питань проходження практики

    1. Професійно-орієнтовані дисципліни на освітньо-кваліфікаційному рівні “бакалавр”

Програма професійної підготовки соціальних працівників у Національному університеті “Львівська політехніка” характеризується ранньою спеціалізацією. Так, професійно-орієнтовані дисципліни викладаються, починаючи вже з другого року навчання, третього семестру.

Семестр 3

Міжособистісне спілкування. Рівень I

Поведінка людини і соціальне оточення в соціальній роботі

Семестр 4

Теорії і методи соціальної роботи

Основи реабілітації в соціальній роботі

Політика соціального забезпечення

Вступ до практичної соціальної роботи

Ознайомлювальна практика соціальної роботи

Семестр 5

Навчально-дослідницький практикум

Соціальна політика в Україні

Феміністичні аспекти соціальної роботи

Соціальна робота з дітьми і сім’ями

Посередництво та вирішення конфліктів

Семестр 6

Навчально-дослідницький практикум (продовження)

Соціальна робота з організаціями та громадами

Актуальні проблеми соціальної роботи 1: насильство в сім’ях

Міжособистісне спілкування. Рівень 2

Практика соціальної роботи I

Семестр 7

Навчально-дослідницький практикум (продовження)

Соціальна робота з групами

Права людини і соціальна робота

Актуальні проблеми соціальної роботи 2: практична робота з сім’ями

Семестр 8

Навчально-дослідницький практикум (продовження)

Актуальні проблеми соціального забезпечення

Актуальні проблеми соціальної роботи 3: узалежнення

Практика соціальної роботи II

  1. Організаційні та Структурні елементи програми Керівництва практиКою студентів Спеціальності “соціальна робота” у національному університеті “Львівська політехніка”

2.1. Види практичної підготовки студентів II-IV курсів

Цикл практичної підготовки студентів включає в себе різні види навчальної практичної діяльності студентів:

  • Навчальні практики в рамках семестрів, організовані “блоками”, а саме: ознайомлювальна практика (семестр 4, тривалістю 2 тижні) і практика соціальної роботи (6 і 8 семестри, тривалістю 5 тижнів кожна);

  • Навчально-дослідницький практикум, що проводиться на базі організацій соціальної служби, триває упродовж чотирьох семестрів (3-й та 4-й роки навчання) і відбувається протягом одного повного робочого дня щотижня. Навчально-дослідницький практикум має на меті, зокрема, формування у студентів умінь здійснювати науковий пошук, в процесі якого вони мають змогу зібрати необхідний емпіричний матеріал для виконання індивідуальних завдань з професійно-орієнтованих дисциплін, що мають науково-пошуковий характер, та написання курсової роботи.

При виконанні завдань навчальної практики і навчально-дослідницького практикуму студенти мають реальну можливість застосовувати набуті ними знання, уміння та навички з професійно-орієнтованих, фундаментальних та інших дисциплін. Основна відмінність між практикою соціальної роботи і навчально-дослідницьким практикумом визначається як з точки зору способу організації, так і змісту навчальної діяльності:

    • Практики соціальної роботи організуються як неперервний пізнавальний навчальний процес, що здійснюється в закладах соціальної служби протягом декількох тижнів. Це, у свою чергу, сприяє зануренню студента у процес практичної діяльності і більш глибокому осмисленню особливостей виконання різноманітних ролей соціального працівника;

    • Навчально-дослідницький практикум виконується на базах практики упродовж повного робочого дня один раз на тиждень. Одночасне, паралельне вивчення теоретичних дисциплін в університетській аудиторії сприяє інтеграції теорії і практики у навчальному процесі. При цьому одним із основних завдань навчальної практичної діяльності є збір емпіричних даних для написання однієї з двох курсових робіт – “Соціальна робота з дітьми та сім’ями” (семестр 6) та “Соціальна робота з громадами” (семестр 8) (табл.1). Курсові роботи мають емпіричний характер, для їх виконання студенти спільно з викладачами визначають тематику та зміст індивідуальних завдань. Індивідуальні завдання виконуються студентами під керівництвом як викладача кафедри соціології та соціальної роботи, так і за участю фахівця-практика – супервізора. У процесі написання курсових робіт студентів заохочують до реалізації авторських ідей та конкретних пропозицій стосовно реформування існуючої сфери соціальних послуг з метою її переорієнтації на потреби родини і громади. Це, у свою чергу, сприяє формуванню активної громадянської позиції студента і здійсненню запланованої зміни на мікро-, мезо- та макрорівнях практичної соціальної роботи і в суспільстві в цілому.

Процес професійної підготовки соціального працівника організується так, щоб сприяти постійному розвитку студента як фахівця. Цей процес розпочинається з етапу орієнтації, на якому студента знайомлять з конкретним закладом соціальної служби, його програмою та послугами, базою клієнтів та різними професійними ролями, що їх виконують працівники цього закладу. Цей етап збігається з етапом ознайомлення та орієнтації щодо особливостей навчальної програми в галузі соціальної роботи. Далі цей процес триває шляхом ширшого ознайомлення з діапазоном послуг, що пропонуються іншими агенціями, спостережень та поступового залучення до практичного застосування умінь професійного спілкування та дорадництва в роботі з клієнами агенції. Передбачається послідовне інтегрування теорії соціальної роботи та принципів соціальної політики шляхом зіставлення теоретичних перспектив, представлених навчальною програмою, та реалій професійної діяльності в соціальному контексті.

Студент поступово бере на себе все більшу і більшу відповідальність за процес навчання, а також за застосування та вдосконалення фахових знань, умінь та навичок. Як результат, очікується, що студент продемонструє здатність критично оцінити існуючі програми надання соціальних послуг та дослідити їхній вплив на розвиток соціальної політики в країні. Одночасно студент проходить через етапи саморозкриття та поступово набуває відчуття своєї власної ідентичності як агента конструктивної зміни на різних рівнях.

2.1.1. Ознайомлювальна практика соціальної роботи (2-й рік навчання, семестр 4)

Ознайомлювальна практика соціальної роботи призначена для студентів, які закінчують другий рік навчання. Вона проводиться блоком. Тривалість виконання - два тижні.

Метою ознайомлювальної практики є створення для студентів реальної можливості спостерігати за процесом надання послуг у різноманітних сферах практичної діяльності. Одночасно студенти - практиканти глибше засвоюють основні цінності соціальної роботи.

На цьому етапі практика є пасивною, оскільки студенти ще не працюють самостійно. Проте їх можуть залучати до виконання нескладних доручень.

Студенти ознайомлюються із специфікою роботи окремих агенцій та збирають інформацію про них, складають навчальний контракт, ведуть щоденники спостережень, проводять презентації та беруть участь в обговоренні результатів виконання завдань практики; наприкінці двотижневого періоду студенти представляють звіт про проходження практики.

За результатами виконання програми ознайомлювальної практики соціальної роботи студенти складають диференційований залік в кінці четвертого (весняного) семестру.

      1. Навчально - дослідницький практикум І (3-й рік навчання, семестри 5 і 6)

Цей практичний курс розроблено для студентів третього року навчання. Він складається з двох частин, кожна з яких виконується відповідно в п'ятому (осінньому) та шостому (весняному) семестрах; передбачено складання студентами диференційованого заліку наприкінці кожного з цих семестрів.

Метою навчально-дослідницького практикуму є набуття студентами практичних умінь та навичок, формування розуміння ролі соціального працівника, його місця в агенції. Студентів розміщують на базах практики протягом одного повного дня в тиждень протягом навчального року. Передбачено активне включення студентів - практикантів в роботу закладу соціальної служби, виконання ними окремих доручень під керівництвом супервізорів та викладачів практики. Студенти поступово залучаються до процесу надання соціальних послуг клієнтам агенції, де вони проходять практику. За результатами виконання програми навчально - дослідницького практикуму, кожної його частини зокрема, студенти складають диференційований залік наприкінці семестру.

2.1.3. Практика соціальної роботи I (3-й рік навчання, семестр 6)

Практика соціальної роботи I проводиться в межах семестру з відривом від навчання протягом 5-ти тижнів. Метою цього виду практичної підготовки є більш глибоке і детальне ознайомлення студентів із специфікою роботи окремих закладів соціальної служби, спостереження за роботою закладу, процесом надання послуг зокрема, й аналіз діяльності закладу. В цей період особливо інтенсивно триває процес формування професійних умінь і навичок, оскільки він відбувається в умовах, максимально наближених до майбутньої професійної діяльності, і, фактично, являє собою організацію самостійної практичної діяльності, спрямованої на виконання конкретних професійних завдань.

За результатами виконання програми ознайомлювальної практики студенти складають диференційований залік у кінці шостого (весняного) семестру.

2.1.4. Навчально - дослідницький практикум ІІ (4-й рік навчання, семестри 7 та 8)

Цей курс розроблено для студентів 4-го року навчання.

Метою навчально-дослідницького практикуму II є подальше формування практичних умінь та навичок, застосування теоретичних знань на практиці та розвиток професійної компетентності в роботі з клієнтами.

При тому, що кількість годин і тривалість практики збігаються з тим, що передбачено навчально - дослідницьким практикумом І, на цьому етапі увага зосереджується на формуванні вмінь та фахової компетентності в певній окремій сфері практики. Очікується, що студенти виявлятимуть фаховість та демонструватимуть ініціативу, беручи участь в інноваційних проектах, зініційованих агенціями, в яких вони проходять практику.

За результатами виконання програми навчально - дослідницького практикуму, кожної його частини зокрема, студенти складають диференційований залік у кінці семестру.

2.1.5. Практика соціальної роботи II (4-й рік навчання, семестр 8)

Цей вид практики соціальної роботи тривалістю 5 тижнів проводиться з відривом від навчання в межах семестру.

Метою практики соціальної роботи II є самостійна робота студентів - практикантів у закладах соціальної служби за підтримки та під керівництвом супервізора та викладача практики; повне включення студента в діяльність того чи іншого соціального закладу. За наявності можливості студенти - практиканти можуть обіймати штатні посади, що є в даній агенції. За результатами виконання програми практики соціальної роботи студенти складають диференційований залік у кінці восьмого (весняного) семестру.

Результати складання заліків з практики заносяться в екзаменаційні відомості та проставляються в залікових книжках. Студенти, які не виконали програми практики і отримали незадовільні характеристики на базі практики, не переводяться на наступний курс навчання і можуть бути відраховані з університету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]