Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

7.7. Етичні дилеми

Етичні дилеми, на думку соціальних працівників, зумовлюються трьома аспектами: клієнтами, професією і суспільством. Часто ці різні аспекти стикаються між собою, створюючи етичні дилеми, які соціальний працівник повинен долати (вирішувати).

Більшість соціальних працівників зустрічаються з етичними дилемами у своїх спробах знайти правильну відповідь у складній ситуації. Коли фахівець зустрівся з дилемою, то має значення сам процес обмірковування вибору її вирішення. У будь-якій ситуації соціальний працівник повинен пам’ятати дві речі: про те, що саме розсудливий соціальний працівник зробив би у цій ситуації, і про важливість обдумування своїх дій, перед тим як вони будуть здійснені. Не можна забувати, що дії фахівця будуть оцінюватися з точки зору процесу надання допомоги, який він вибрав, а не лише за фактичним результатом, отриманим у будь-якій окремій ситуації. Здатність давати розумне пояснення після процесу надання допомоги, включаючи розглянуті принципи, становить основу допомоги.

7.7.1. Заходи, які слід вжити при виявленні етичної дилеми

1. Визначення суті етичної дилеми

2. Визначення етичних принципів, які конфліктують між собою

  1. Розробка різних (можливих) курсів діяльності, включаючи можливий ризик або наслідки

  2. Розгляд інших проблем, якi можуть впливати на прийняття рішення (наприклад: обговорення питань безпеки)

  3. Вибір дії

6. Оцінювання дії

Важливо, щоб упродовж усього цього процесу надання допомоги проводився документальний запис. Якщо дії соціального працівника будуть переглянуті (переоцінені) з точки зору процесу надання допомоги, що відбуватиметься для повторного вирішення етичної дилеми, важливо щоб цей процес був ретельно описаний.

Існує багато різних проблем, які можуть складати етичну дилему. У наступному матеріалі обговорюються деякі найтиповіші ситуації (проблеми), що можуть спричинити етичні дилеми.

      1. Конфіденційність

  • Безпека клієнта

  • Витік інформації

  • Захист зроблених записів

  • Надання інформації колегам

  • Випадки, коли робиться виняток стосовно збереження конфіденційності

  • Конфіденційність у роботі з неповнолітніми

7.7.3. Поінформована згода

Законодавство та етичний кодекс професії соціального працівника вимагає, щоб дорадник одержав згоду клієнта на проведення будь-якого тесту, процедури чи процесу дорадництва (консультування). Ця згода має бути одержана наперед та після надання клієнту чіткої та зрозумілої для нього інформації про запропоновану конкретну процедуру, а також про те, як будуть проводитись записи. Складність може виникнути у випадку, коли ми відчуваємо, що запропоноване професійне втручання найкраще може допомогти клієнту, але не можемо одержати його згоди для запровадження цієї терапії. Ми не можемо вважати, що клієнт вже надав поінформовану згоду, звернувшись до нас за допомогою. Наш обов’язок – надати клієнту інформацію про те, які наслідки може мати запропонований курс професійного втручання, та про можливі впливи цього на життя клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]