Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnyk_z_praktyky.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.14 Mб
Скачать

4.5.3. Рефлексії, відображення

Наступний пункт кола – це відображення, мета якого полягає в допомозі студентові зрозумітти власні суб’єктивні реакції на ситуації, що виникають у ході практичної роботи. Ці реакції можуть бути пов’язані із певними внутрішніми культурними цінностями чи бути ідіосинкразійними реакціями на аналогічні життєві випадки та переживання або стилі особистості. За допомогою розмірковування можна виявити почуття, переконання, цінності та припущення студента, з’ясувати їх вплив на систему клієнта, на проведені оцінювання та висловлені судження, на ефективність курсу професійного втручання. Керівники повинні допомогти студентам усвідомити, що ті будуть змушені переглянути свої звичні переконання та реакції під впливом одержаних нових знань та досвіду. У свою чергу студенти можуть змінити свій світогляд та розширити знання з питань різноманітності, пам’ятаючи про унікальність реакцій кожної людини на ту саму життєву подію чи ситуацію.

Приклад 1. Практика з окремим клієнтом.

Соціальний працівник – феміністка із твердими переконаннями, сама в минулому розірвала стосунки, в яких зазнавала кривдження. Від тоді здобула освіту, одночасно працювала не на повне навантаження. Шляхом відображення вона порівнює своє нетерпіння з бажанням клієнтки повернутись до свого чоловіка. Вона починає усвідомлювати, що слід відділити власний досвід від досвіду своєї клієнтки. Соціальний працівник згадує, як відразу ж затаврувала клієнтку, подумки назвавши її безпорадною та залежною особою, нездатною чи небажаючою щось вирішувати і діяти відповідно до цього рішення. Водночас, соціальний працівник усвідомлює це своє упередження і те, що подібне ставлення могло б стати перешкодою на шляху формування симпатії до клієнтки та намагання «увійти в її ситуацію».

Приклад 2. Практична робота з громадою.

Соціальний працівник – мужчина середнього віку латиноамериканського походження, з вираженим почуттям важливості збереження сім’ї та цінності спільних переконань і культурної солідарності. Після відображення він починає усвідомлювати, що в нього є тенденденція до ототожнювання себе з чоловіками та людьми похилого віку в громаді. Він також починає усвідомлювати, що йому слід знайти спосіб зрозуміти потреби жінок молодшої генерації, не тавруючи при цьому почуття цінності, яку становить для громади стабільність сім’ї.

Питання, які повинен задати супервізор практики студентові на етапі відображення:

  1. Яким чином ситуація клієнта вимагає, щоб ви переглянули свою точку зору?

  2. Наскільки ця ситуація подібна чи відмінна від вашого попереднього досвіду?

  3. На основі своєї власної реакції, що ви дізнались про культуру/стать/занепокоєння клієнта?

  4. Яким був ваш рівень комфортності? Як ви це розумієте?

  5. Який ваш попередній досвід викликав саме таку реакцію на дану ситуацію?

  6. Яким чином, на вашу думку, ваш власний досвід вплине на вашу взаємодію з клієнтом?

  7. Як, на вашу думку, те, що ви є чоловіком/жінкою та маєте свої упередження, впливає на вашу реакцію щодо ситуації клієнта?

  8. На основі вашого культурного рівня, як ви налагоджуєте контакт з клієнтом?

  9. Як ви почуваєте себе в ролі соціального працівника?

  10. Як ви визначаєте свою власну професійну ідентичність на даний момент?

  11. Як ця роль узгоджується з іншими ролями які ви виконуєте в своєму житті?

  12. Яким чином, на вашу думку, буде змінюватися ваша роль?

  13. Яким ви бачите розвиток своєї професійної ролі?

  14. Чи узгоджуються цінності та повноваження нашого агентства з цінностями та потребами клієнта?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]