Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsionnye_tehnologii.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Завдання

Зміст звіту

1.

Назва і ціль практичного заняття, прізвище студента, група.

2.

Короткий опис практичного заняття.

3.

Вихідні дані.

4.

5.

Результати комп'ютерного моделювання інвестиційного

підприємства.

Аналіз отриманих результатів і висновки.

проекту

Питання для самоконтролю

1. Які вихідні дані необхідні для розробки стратегії фінансування ?

2. Які способи фінансування існують ?

3. Назвіть принципи формування капіталу.

4. З яких модулів складається розділ Финансирование ?

5. Для чого призначений модуль Акционерный капитал?

6. Хто може бути інвестором проекту ?

7. Перелічіть статті балансу Акционерный капитал

8. Який алгоритм розрахунку доходів і розподілу дивідендів ?

9. Для чого призначений модуль Кредиты?

10.Яке співвідношення між позиковим і власним капіталом ?

11.У якому модулі вводяться дані про величину процентної ставки,

умови нарахування і виплат відсотків по кредиту ?

12.Які існують способи обліку відсотків по кредиту ?

13.Які існують способи повернення кредитів ?

14.Для чого призначений модуль Лизинг ?

15.Для чого призначений модуль Инвестиции?

16.Для чого призначений модуль Другие поступления ?

17.Для чого призначений модуль Другие выплаты ?

18.Для чого призначений модуль Распределение выплаты ?

19.Які правила розподілу прибутку ?

20.Для чого призначений модуль Льготы по налогу на прибыль ?

Література [8]

Модуль 2. Програмне забезпечення автоматизованої обробки інформації Змістовий модуль 4. Інформаційні технології підтримки банківських операцій

Практичне заняття № 10

Тема 12. Інформатизація фінансового ринку

Мета заняття. Вивчити систему команд Project Expert аналізу основних фінансових коефіцієнтів, визначення ефективності проекту та генерування стандартних звітних бухгалтерських документів з метою компонування звіту по проекту. Виконати економічний аналіз фінансових показників

розробленого проекту.

План заняття

1. Вивчити теоретичні відомості.

2. Сформувати вихідні дані.

3. Виконати на ПЕОМ розділи Project Expert Анализ проекта,

Результаты.

4. На основі аналізу фінансових показників визначити фактори, що впливають на результати проекту.

5. Сформувати бухгалтерський баланс, звіт про прибутки і збитки, рух коштів, використання прибутку.

6. Сформувати звіт.

Методичні рекомендації до практичного заняття

На основі даних звітних бухгалтерських документів здійснюється розрахунок основних показників ефективності і фінансових коефіцієнтів.

Користувач може розробити кілька варіантів проектів відповідно до різних сценаріїв їхньої реалізації. Після визначення найімовірнішого сценарію проекту він приймається як базовий. На основі базового варіанту проекта проводиться аналіз чутливості і визначаються критичні значення найважливіших факторів, що впливають на фінансовий результат проекту.

Розділ «Анализ проекта»

Складається з модулів (рис.40): Финансовые показатели, Эффективность инвестиций, Доходы участников, Анализ чувствительности, Анализ безубыточности, Монте-Карло, Анализ изменений, Доходы подразделений, Оценка бизнеса.

І. Финансовые показатели

1. Коэффициенты ликвидности (Liquidity Ratios), що характеризують здатність компанії задовольняти претензії власників короткострокових боргових зобов'язань.

1.1. Коефіцієнт поточної ліквідності (Current Ratio) (у відсотках).

Згідно з міжнародною практикою значення коефіцієнта ліквідності повинно знаходитися в межах від одиниці до двох. Нижня межа обумовлена тим, що повинно бути достатньо оборотних коштів для погашення короткострокових зобов'язань, інакше компанія виявиться під погрозою банкрутства. Перевищення оборотних засобів над короткостроковими зобов'язаннями більше ніж у три рази є також небажаним, оскільки свідчить про нераціональну структуру активів.

1.2. Коефіцієнт термінової ліквідності (Aiced test ratio) (у відсотках).

Показує відношення найбільш ліквідної частини оборотних засобів (коштів, дебіторської заборгованості, короткострокових фінансових вкладень) до короткострокових зобов'язань. З практики його значення повинне бути більше одиниці.

1.3. Чистий оборотний капітал (Net working capital) (у грошових одиницях).

Чистий оборотний капітал необхідний для підтримки фінансової стійкості підприємства, оскільки перевищення оборотних коштів над короткостроковими зобов'язаннями означає, що підприємство не тільки може погасити свої короткострокові зобов'язання, але й має резерви для розширення діяльності.

Оптимальна сума чистого оборотного капіталу залежить від особливостей діяльності компанії, зокрема її масштабів, обсягів реалізації, швидкості

оборотності матеріальних запасів і дебіторської заборгованості. Недолік оборотного капіталу свідчить про нездатність підприємства вчасно погасити короткострокові зобов'язання. Значне перевищення чистого оборотного капіталу над оптимальною потребою свідчить про нераціональне використання ресурсів підприємства (випуск акцій чи одержання кредитів понад реальну потребу).

Рис.40. Розділ "Анализ проекта"

2. Коефіцієнти ділової активності (Activity ratios), що дозволяють проаналізувати, наскільки ефективно підприємство використовує свої кошти.

2.1. Коефіцієнт оборотності матеріально-виробничих запасів (Stock turnover) (у разах).

Відбиває швидкість реалізації запасів. Чим вище показник оборотності запасів, тим менше коштів зв'язано з цією найменш ліквідною групою активів. Особливо актуальні підвищення оборотності і зниження запасів при наявності значної заборгованості в пасивах компанії. Розрахунок виконується тільки для періоду в один рік, при цьому використовуються сума прямих виробничих витрат і середнє значення суми запасів за поточний рік.

2.2. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Average collection period) (у днях).

Чим менше це число, тим швидше дебіторська заборгованість обертається на кошти, а отже, підвищується ліквідність оборотних коштів підприємства. Високе значення коефіцієнта може свідчити про труднощі в стягненні коштів по рахунках дебіторів. Розрахунок виконується тільки для періоду в один рік, при цьому використовуються сумарний виторг за рік і середнє значення дебіторської заборгованості за поточний рік.

2.3. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

(Creditor/Purchases ratio) (у днях).

Цей показник являє собою середню кількість днів, яка потрібна компанії для оплати її рахунків. Чим менше днів, тим більше внутрішніх коштів використовується для фінансування потреб компанії в оборотному капіталі. І навпаки, чим більше днів, тим у більшій мірі для фінансування бізнесу використовується кредиторська заборгованість. Велика кількість днів може говорити про недостатню кількість коштів для задоволення поточних потреб через скорочення обсягу продажів, про збільшення витрат чи зростання потреби в оборотному капіталі.

2.4. Коефіцієнт оборотності робочого капіталу (Networking capital turnover) (у разах).

Показує, наскільки ефективно компанія використовує інвестиції в оборотний капітал і як це впливає на ріст продажів.

Чим вище значення цього коефіцієнта, тим ефективніше використовується підприємством чистий оборотний капітал.

2.5. Коефіцієнт оборотності основних засобів (Fixedassets turnover) (у разах).

Цей коефіцієнт характеризує ефективність використання підприємством наявних у розпорядженні основних засобів (фондовіддача). Чим вище значення коефіцієнта, тим ефективніше підприємство використовує основні засоби.

Низький рівень фондовіддачі свідчить про недостатній обсяг продажів чи про занадто високий рівень капітальних вкладень. Однак значення даного коефіцієнта сильно відрізняються один від одного в різних галузях. Значення даного коефіцієнта також сильно залежить від способів нарахування амортизації і практики оцінки вартості активів.

2.6. Коефіцієнт оборотності активів (Total assetsturnover) (у разах).

Характеризує ефективність використання компанією всіх наявних у розпорядженні ресурсів незалежно від джерел їх залучення. Даний коефіцієнт показує, скільки разів за рік завершується повний цикл виробництва і обігу, що приносить відповідний ефект у виді прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]