Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informatsionnye_tehnologii.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
4.28 Mб
Скачать

Практичне заняття № 8

Тема 11. Автоматизація управління фінансами підприємств і комерційних структур

Мета заняття. Ознайомитися з основними можливостями

системи Project Expert 7 та придбати практичні навички для формування фінансової моделі інвестиційного проекту.

План заняття

1. Вивчити теоретичні відомості.

2. Сформувати вихідні дані згідно з показниками варіанта, наведеного у таблицях № 20 – 22.

3. Реалізувати на ПЕОМ розділи Project Expert: Проект, Компания, Окружение, Инвестиционный план, Операционный план для побудови фінансової моделі конкретного інвестиційного проекту для визначеного підприємства. На основі інвестиційного й операційного планів підприємства визначити потребу у фінансуванні проекту.

4. Оформити звіт.

В системі Project Expert реалізовано декілька проектів-прикладів (папка

Samples).

Перед тим, як розпочати виконання завдання (створення власного проекту), необхідно ознайомитись з етапами реалізації одного із них (наприклад, Kab_tv.pex), а також з коментарями до них (файл Samples.doc).

Методичні рекомендації до практичного заняття

Програма Project Expert інструмент фінансового аналізу

З формальної точки зору, господарську діяльність можна розглядати як безупинний ланцюг перетворень активів з однієї форми в іншу. Ці перетворення завжди проходять через гроші. За гроші купуються

матеріали. Виготовлена продукція після продажу перетворюється в гроші. Таким чином, рух грошей відбиває все, що відбувається в економіці. Спостерігаючи грошові потоки, можна судити про предмети і явища, що їх породжують.

Метою будь-якої господарської акції також є гроші: витрата деякої суми припускає одержання доходу, що переважає витрати. Це є правильним як для простої угоди купівлі-продажу, так і для діяльності величезного заводу.

Програма Project Expert 7 як інструмент фінансового аналізу виконує дві основні функції: по-перше, перетворює опис діяльності підприємства з мови користувача у формалізований опис грошових потоків; по-друге, обчислює показники, за якими фінансовий менеджер може судити про результативність прийнятих рішень.

На практиці фінансовому менеджеру важливо не тільки самому переконатися в обґрунтованості розробленого плану, але й переконати в цьому інвестора, кошти якого він припускає залучити для розширення діяльності компанії чи розвитку нового бізнесу. Найчастіше приходиться звертатися до різних інвесторів, що мають різні погляди на те, як оцінювати ефективність пропонованих проектів.

Для того щоб інвестори й автори проектів легше знаходили загальну мову, вироблено загальноприйнятий стандарт, який визначає зміст і форму подання пропозицій про фінансування. Цей документ, називаний бізнес- планом, є фундаментом будь-якої угоди. Міжнародні фінансові організації спираються у своїй практиці на стандарт, розроблений фахівцями UNIDO - авторитетної організації, створеної ООН.

Найважливішим результатом застосування програми Project Expert 7 для розробки інвестиційного проекту є створення бізнес-плану, що задовольняє стандартам UNIDO.

На відміну від фінансового менеджера, бухгалтер цікавиться не майбутнім, а минулим. Його задачею є підготовка фінансової звітності для державних установ (насамперед, податкових органів) і акціонерів компанії.

Проте у процесі планування необхідно уявляти, як буде виглядати компанія на кожнім етапі своєї діяльності з погляду тих, хто вправі пред'являти до неї обґрунтовані вимоги.

Project Expert 7 забезпечує рішення цієї задачі, підготовляючи фінансові звіти, по яких можна визначити стан компанії в будь-який момент часу. При цьому балансовий звіт і звіт про прибутки і збитки формуються у відповідності зі стандартами IAS, що визначають вимоги до бухгалтерського обліку, загальноприйняті в міжнародній практиці.

Підводячи підсумок, перелічимо задачі, що може вирішувати фінансовий менеджер, побудувавши за допомогою Project Expert 7 модель компанії:

§ розробити детальний фінансовий план і визначити потреби в коштах на перспективу;

§ визначити схему фінансування підприємства, оцінити можливість і ефективність залучення коштів з різних джерел;

§ розробити план розвитку підприємства чи реалізації інвестиційного проекту, визначивши найбільш ефективну стратегію маркетингу, а також стратегію виробництва, що забезпечує раціональне використання матеріальних, людських і фінансових ресурсів;

§ програти різні сценарії розвитку підприємства, варіюючи значення факторів, здатних уплинути на його фінансові результати;

§ сформувати стандартні фінансові документи, розрахувати найбільш розповсюджені фінансові показники, провести аналіз ефективності поточної і перспективної діяльності підприємства;

§ підготувати бездоганно оформлений бізнес-план інвестиційного проекту, що цілком відповідає міжнародним вимогам.

Робота з Project Expert 7 складається з ряду кроків, виконуваних звичайно в наступній послідовності:

1. Побудова моделі.

2. Визначення потреби у фінансуванні.

3. Розробка стратегії фінансування.

4. Аналіз ефективності проекту.

5. Формування і друк звітів.

6. Введення й аналіз даних про поточний стан проекту в процесі його реалізації.

Побудова моделі

Процес побудови моделі є найбільш трудомістким і вимагає значного підготовчого роботи зі збору й аналізу вихідних даних. Різні модулі Project Expert 7 незалежні і можуть використовуватися користувачем у будь-якій послідовності.

Незалежно від того, чи розробляється детальний фінансовий план, чи здійснюється попередній експрес-аналіз проекту, необхідно, у першу чергу, ввести наступні вихідні дані:

· дату початку і тривалість проекту;

· перелік продуктів і/чи послуг, виробництво і збут яких буде здійснюватися в рамках проекту;

· дві валюти розрахунку для платіжних операцій на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також їхній обмінний курс і прогноз його зміни;

· перелік, ставки й умови виплат основних податків;

· для діючого підприємства також варто описати стан балансу, включаючи структуру і склад наявних активів, зобов'язань і капіталу підприємства на дату початку проекту.

Наступним етапом процесу побудови моделі є опис плану розвитку підприємства (проекту). Для цього необхідно ввести наступні вихідні дані:

· інвестиційний план, що включає календарний план робіт із указівкою витрат і використовуваних ресурсів;

· операційний план, що включає план збуту продукції чи надання послуг, план виробництва і план персоналу.

Для визначення потреби у фінансуванні варто зробити попередній розрахунок проекту. В результаті попереднього розрахунку визначається

ефективність проекту без обліку вартості капіталу, а також обсяг коштів, необхідний і достатній для покриття дефіциту капіталу в кожнім місяці реалізації проекту.

Після визначення потреби у фінансуванні розробляється план фінансування. Користувач має можливість описати наступні способи фінансування:

· залучення акціонерного капіталу;

· залучення позикових коштів;

· укладення лізингових угод.

У процесі розробки стратегії фінансування проекту користувач має можливість моделювати обсяг і періодичність виплачуваних дивідендів, а також стратегію використання вільних коштів (наприклад: розміщення коштів на депозит у комерційному банку чи придбання акцій інших підприємств).

У процесі розрахунків Project Expert 7 автоматично генерує стандартні звітні бухгалтерські документи:

· звіт про прибутки і збитки;

· бухгалтерський баланс;

· звіт про рух коштів;

· звіт про використання прибутку.

На основі даних звітних бухгалтерських документів здійснюється

розрахунок основних показників ефективності і фінансових коефіцієнтів.

Користувач може розробити кілька варіантів одного проекту відповідно до різних сценаріїв його реалізації. Після визначення найбільш ймовірного сценарію проекту він приймається за базовий варіант. На основі базового варіанта проекту здійснюється аналіз чутливості проекту до змін основних параметрів, визначаються критичні значення найважливіших факторів, що впливають на фінансовий результат проекту.

Після завершення аналізу проекту формується звіт. У Project Expert

7 передбачено спеціальний генератор звітів, що забезпечує компонування і редагування звітів за бажанням користувача. В звіти можуть вбудовуватися

не тільки стандартні графіки і таблиці, але також таблиці й графіки,

побудовані користувачем за допомогою спеціального редактора.

При виконанні завдання слід дотримуватись наступних етапів.

Розділ «Проект»

Цей розділ призначений для введення загальної інформації про проект, налаштування модулів розрахунку і відображення даних проекту.

Розділ складається з таких модулів (рис. 34):

1. Заголовок.

У цьому діалозі відображається інформація, введена при створенні проекту (Новый проект). При необхідності можна змінити назву проекту, ввести додаткові дані про авторів чи проект, скоригувати дату початку і тривалість проекту.

2. Список продуктов.

Найважливішим фактором, що визначає зміст проекту, є перелік продуктів (послуг), які будуть представлені на ринок компанією, що реалізує проект. У цьому діалозі вводиться повний перелік продуктів (послуг) підприємства, що реалізує проект, із вказівкою одиниці виміру дати початку продажів по кожному найменуванню з переліку. Якщо проект реалізується на основі діючого підприємства, то в діалозі Список продуктов варто сформувати перелік продукції, в який включаються найменування як планованої до виробництва, так і вже виготовленої продукції з указівкою продуктів незавершеного виробництва на дату початку проекту.

Для коректного обліку витрат і формування майбутнього виробничого плану проекту виготовлену і незавершену продукцію діючого підприємства варто показати в списку діалогу у виді самостійних продуктів.

Рис. 34. Розділ “Проект”

3. Текстовое описание.

4. Отображение данных.

Всі розрахунки в Project Expert виконуються з кроком в один місяць. У цьому діалозі користувачу надається можливість вибрати періоди для подання інформації з масштабом, рівним місяцю, кварталу і року для різних років проекту. Поле Валюта дозволяє вибрати валюту для перегляду підсумкових таблиць.

5. Настройка расчета.

Цей діалог призначений для введення необхідних ставок дисконтування, а також для вказання ступеня деталізації результатів розрахунку. Звичайно ставка дисконтування приймається на рівні доходів, що можуть бути отримані в результаті надійного альтернативного вкладення капіталу. Група опцій Детализация результатов призначена для налаштування розрахункового модуля програми на визначений рівень проведення розрахунків даних, необхідних для детального відображення основних видаткових і дохідних статей проекту.

6. Защита проекта.

В діалозі можна ввести три режими доступу до даних проекту:

редагування, перегляд і актулізація, перегляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]