Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

П

О

С

Т

А

Ч

А

Л

Ь

Н

И

К

Винагорода

К

О

Н

С

И

Г

Н

А

Т

О

Р

Договір купівлі-продажу

Договір консигнації

П

О

К

У

П

Е

Ц

Ь

Постачання

Постачання

Платіж

Платіж

Рис.10. 2 Взаємовідносини між виробником і консигнатором.

Агентські операції. Це доручення сторони, що іменується принципалом, іншій стороні, яку називають агентом, щодо здійснення юридичних угод за рахунок і від імені принципала (а комісіонер діє від свого імені) на визначеній території. Незалежність агента виявляється у тому, що він не перебуває в трудових відносинах із принципалом і діє самостійно на підставі агентської угоди. Він є юридичною особою, зареєстрованою в торговому реєстрі. Агент тільки сприяє угоді, але сам стороною не виступає, тобто контракт про купівлю не укладає (рис. 10.3).

Договір купівлі-продажу

Винагорода

Агент

Договір-доручення

Договір купівлі-продажу

Виробник

Платіж

Покупець

Постачання

Рис.10. 3 Взаємовідносини між виробником і агентом.

Брокерські операції. Це встановлення через посередника-брокера контактів між продавцем і покупцем (а також між страхувальником і страхованим, судновласником і фрахтівником) (рис.10.4). Брокер не є стороною в договорі, він виступає тільки для інформування обох сторін, що беруть на себе зобов'язання за угодою. На відміну від агента, він не перебуває в договірних відносинах зі сторонами, а діє на підставі окремих доручень.

В

И

Р

О

Б

Н

И

К

Винагорода

Винагорода

Б

Р

О

К

Е

Р

Договір-угода

Договір-угода

Договір купівлі-продажу

П

О

К

У

П

Е

Ц

Ь

Платіж

Постачання

Рис. 10.4 Взаємовідносини і розрахунки між виробником і брокером.

Крім головної функції, знайти покупця для продавця чи навпаки брокер також може здійснювати:

  • контроль за виконанням контракту і пред'явлення рекламації;

  • зобов'язання делькредере (іноді);

  • добір партії товару визначеного асортименту;

  • інформування про стан ринку.

Брокер одержує винагороду, що називається брокередж (англійською), куртаж (французькою), провізіон (німецькою). Розмір цієї винагороди при товарних операціях коливається від 0,25 до 2-3%.

Брокер не має права представляти інтереси іншої сторони чи приймати від неї комісію, за винятком тих випадків, коли на це є згода клієнта. Іноді як посередники виступають два брокери один за дорученням продавця, інший - покупця. Брокери спеціалізуються на продажі, купівлі одного виду товару, біржового чи аукціонного.

Діяльність усіх видів посередників, зайнятих продажем чи купівлею товарів, вимагає певних витрат. Зокрема, посередники зазнають витрат на утримання будинків, складів, автотранспорту, вони також здійснюють внески мита, податків і зборів, роблять витрати на рекламу й оплату співробітників своєї агентської мережі. Усі ці витрати посередники можуть виконувати тільки одержуючи винагороду за свою діяльність з боку замовників. У світовій практиці застосовується кілька способів оплати послуг посередників. Наприклад, зовнішньоторгова діяльність посередників оцінюється у вигляді відсотків від суми укладених з їх участю контрактів, чи у формі різниці між продажними цінами на зовнішньому ринку і цінами експортерів. При цьому при розрахунках з посередниками за їхні послуги замовники використовують два способи: перший передбачає утримання посередником певної суми з платежів, які він переводить експортерам за продані їхні товари; другий спосіб полягає в тому, що власник товару перераховує винагороду посередникам з отриманих сум за реалізовані товари.