Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.,Belyaeva_K.Vishcha_osvita_i_Bolon...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
192 Кб
Скачать

24

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського

Кафедра фінансів

О.В.Чайковська

Вища освіта і Болонський процес

Методичні вказівки для проведення семінарських

і практичних занять з курсу

для студентів спеціальності 8.050104

денної та заочної форм навчання

Затверджено

на засіданні кафедри фінансів

Протокол №24

від 10.03.2006 р.

Схвалено

навчально-методичною радою університету

Протокол №

від

Донецьк - 2006

ББК 74.58я 73

Ч 15

УДК 378 (477)

Рецензенти:

канд. екон. наук, доц. А.Ф.Кононенко

канд. екон. наук, доц. О.В.Веретенникова

Чайковська О.В., Бєляєва К.В.

Ч Вища освіта і Болонський процес: Метод. Вказівки для проведення семінарських і практичних занять з курсу для студ. спец. 8.050104 ден. та заоч. форм навчання. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2006. - 32 с.

Методичні вказівки для проведення семінарських і практичних занять з курсу „Вища освіта і Болонський процес” містять плани семінарів, питання для самоконтролю та завдання з кожної теми, тести по змістовим модулям та перелік індивідуальних навчально-дослідних завдань для студентів спеціальності 8.050104 „Фінанси”. Методичні вказівки можуть використовуватись під час аудиторної і самостійної роботи студентів.

ББК

 О.В.Чайковська, 2006

 Донецький державний університет

економіки і торгівлі

ім. М.Туган-Барановського

Зміст

Стр.

Вступ.................................................................................................................4

Змістовий модуль 1. Європейська освітня інтеграція

Тема 1. Євроінтеграція України як чинник

соціально-економічного розвитку держави. Роль освіти в

розвитку партнерства України з іншими державами....................................7

Тема 2. Система Вищої освіти в країнах Європи та Америки.....................8

Змістовий модуль 2. Основні підходи до формування зони

Європейської вищої освіти

Тема 3. Болонський процес, як засіб інтеграції демократизації

Вищої освіти країн Європи. Документи Болонського процесу....................9

Тема 4. Основні підходи та етапи формування зони Європейської..........10

вищої освіти

Змістовий модуль 3. Адаптація вищої освіти України до

вимог Болонського процесу

Тема 5. Європейська система перезарахування кредитів ECTS................11

Тема 6. Принципи, шляхи і засоби адаптації європейської

системи перезарахування кредитів (ECTS) у вищу освіту України.........13

Тема 7. Запровадження кредитно-модульної системи

організації навчального процесу у Вищих навчальних закладах

України............................................................................................................14

Тести...............................................................................................................16

Індивідуальні навчально-дослідні завдання...........................................25

Література......................................................................................................26

ВСТУП

Процеси європейської інтеграції сьогодні охоплюють дедалі більше сфер життєдіяльності, включаючи вищу освіту. Україною чітко визначено орієнтир на входження в освітній і науковий простір Європи, здійснено модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог, розпочато роботу над практичним приєднанням до Болонського процесу. У цьому зв’язку закономірним є уведення до навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня магістр дисципліни “Вища освіта і Болонський процес”.

Навчальна робоча програма курсу студентів спеціальності 8.050104 “Фінанси” побудована за вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджена з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитною Трансферною Системою (ECTS).

Основною метою дисципліни є ознайомлення з основними завданнями, принципами та документами Болонського процесу, оволодіння методами і засобами їх запровадження у вищу освіту України.

Структура курсу складається з трьох змістових модулів щодо європейської освітньої інтеграції та адаптації вищої освіти України до вимог Болонського процесу. Тематика присвячена євроінтеграції України як чиннику соціально-економічного розвитку держави, ролі освіти в розвитку партнерства України з іншими державами, специфічним особливостям систем вищої освіти у країнах Європи і Америки. Студенти знайомляться із хронологією створення європейського простору вищої освіти, документами Болонського процесу як засобу інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи. Україна виступає активним учасником цих процесів, а обрані шляхи модернізації вищої освіти України адекватні загальноєвропейським підходам.

У процесі викладання курсу студентам доводяться завдання, принципи та етапи формування Зони європейської вищої освіти. Основним завданням на цей період є запровадження передбаченої Болонською декларацією системи академічних кредитів, аналогічній ECTS. Саме вона розглядається як засіб підвищення мобільності студентів щодо переходу з однієї навчальної програми на іншу включно з програмами післядипломної освіти. Розкривається зміст ECTS як багатоцільового інструменту визнання й мобільності, засобу реформування навчальних програм, а також засобу передачі кредитів вищим навчальним закладам інших країн. Важливий момент запровадження акумулюючої кредитної системи – можливість враховувати усі досягнення студента не тільки у вивченні навчальних дисциплін, але й у наукових дослідженнях, предметних олімпіадах тощо.

Особливу увагу при вивченні курсу “Вища освіта і Болонський процес” приділяється принципам, шляхам і засобам адаптації європейської системи перезарахування кредитів у вищу освіту України. Підкреслюється необхідність збереження найкращих традицій, закладених у національну систему освіти, урахування проблем переходу на двоступеневу систему вищої освіти. Наприклад, у сучасних економічних умовах України диплом бакалавра не має належного котирування, існують великі розбіжності у кількості дисциплін навчального плану у нашій країні й за кордоном.

Обґрунтовується наявність внутрішніх та зовнішніх державних і громадських систем контролю якості освіти. Держава визначає набір спеціальностей, що існують у країні, які узгоджуються з переліком певних видів діяльності. Вхідні дані в державних стандартах для подальшої галузевої розробки мають бути однаковими, у свою чергу галузевий стандарт має певні варіативні дисципліни, що дає відповідну свободу для ВНЗ.

Вивчення курсу крім аудиторного навантаження та самостійної роботи студентів передбачає індивідуальні завдання студентам, які полягають у підготовці есе й рефератів з проблемних питань вищої освіти та запровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

У цілому, в процесі вивчення курсу студенти усвідомлюють визначальні критерії освіти в рамках Болонського процесу: якість підготовки фахівців; зміцнення довіри між суб’єктами освіти; відповідність європейському ринку праці; мобільність; сумісність кваліфікації на вузівському та міжвузівському етапах підготовки; посилення конкурентоспроможності європейської системи освіти.

Методичні вказівки для семінарських і практичних занять з курсу „Вища освіта і Болонський процес” містять плани семінарів, питання для самоконтролю та завдання з кожної теми, тести по змістовим модулям та перелік індивідуальних навчально-дослідних завдань для студентів спеціальності 8.050104 „Фінанси”.