Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

1.3.Фінансова, операційна та інвестиційна діяльність суб’єктів підприємництва

Всю фінансово-господарську діяльність підприємства можна поділити на операційну, інвестиційну та фінансову.

У результаті здійснення фінансово-господарської діяльності підприємство отримує доходи від різних видів діяльності і несе відповідно до цих доходів витрати. Перевищення доходів над витратами формує прибуток підприємства. Збитки є результатом перевищення витрат підприємства над його доходами.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, що є головною метою його створення, забезпечує основну частку його доходу і пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг).

Інвестиційна діяльність – це діяльність підприємства, яка передбачає вкладення коштів (власних чи залучених) в основні засоби, інші необоротні або фінансові активи. Тобто це діяльність, пов’язана зі здійсненням інвестицій у власне виробництво (капіталовкладень підприємства) та фінансових інвестицій у статутні капітали інших суб’єктів ринку, корпоративні або державні цінні папери з метою отримання доходу від володіння ними.

Фінансова діяльність пов’язана з формуванням фінансових ресурсів підприємства. Це діяльність щодо залучення та погашення банківських та інших позик, збільшення і зменшення статутного капіталу через емісію чи викуп акцій, емісію та погашення власних боргових зобов’язань тощо.

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-гос­подарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінан­сових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господа­рювання.

Фінансова діяльність – це діяльність, що пов’язана з мобілізацією фінансових ресурсів, необхідних для виконання завдань, які поставив перед суб’єктом господарювання його засновник (власник). Мобілізацією фінансових ресурсів визнають фінансування потреб суб’єкта господарювання за напрямками, передбаченими його статутом.

На думку Філіної Г.І. фінансова діяльність суб’єкта господарювання — це діяльність всередині підприємства по розробці i реалізації фінансових рішень щодо володіння чотирма типами цінностей, між якими можна зробити вибір: майном, матеріальними та нематеріальними цінностями; фінансовими цінностями; грішми; боргами у формі дебіторської i кредиторської заборгованості.

Наведені визначення сутності фінансової діяльності вказують на те, що вона завжди пов’язана з варіантними розрахунками по джерелах фінансування i по сфері використання фінансових ресурсів у пошуках оптимального рішення стосовно конкретних варіантів фінансування.

Згідно з П(С)БО фінансова діяльність – неопераційна діяльність підприємства, яка веде до змін розміру і складу власного та позичкового капіталу підприємства .

Фінансова діяльність — це система форм і методів, які викори­стовуються для фінансового забезпечення функціонування підпри­ємств та досягнення ними поставлених цілей, тобто забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення її результатів.

Фінансову діяльність підприємства спрямовано на вирішення та­ких основних завдань:

  • фінансове забезпечення поточної виробничо-господарської діяльності;

  • пошук резервів збільшення доходів, прибутку, підвищення рентабельності та платоспроможності;

  • виконання фінансових зобов'язань перед суб'єктами господарювання, бюджетом, банками;

  • мобілізація фінансових ресурсів в обсязі, необхідному для фінансування виробничого й соціального розвитку, збільшення влас­ного капіталу;

  • контроль за ефективним, цільовим розподілом та використанням фінансових ресурсів.

Отже, основний зміст фінансової діяльності (у вузькому значенні) полягає у фінансуванні підприємства.

У теорії і практиці досить часто зміст фінансової діяльності трактується ширше, ніж суто фінансування. У широкому розумінні під фінансовою діяльністю розуміють усі заходи, пов’язані з мобілізацією капіталу, його використанням, примноженням та поверненням. Іншими словами, фінансова діяльність у широкому значенні включає увесь комплекс функціональних завдань, здійснюваних фінансовими службами підприємства, пов’язаних із фінансуванням, інвестиційною діяльністю та фінансовим забезпеченням операційної діяльності суб’єкта підприємництва.