Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

3.3. Акціонерний капітал, його формування та складові

Фінансово-господарська діяльність підприємства будь-яких організаційно-правових форм і форм власності починається з формування статутного капіталу.

Статутний капітал розглядається як початковий, тобто такий, з якого починається діяльність суб’єкта підприємництва.

Водночас на підприємствах різних організаційно-правових форм бізнесу грошові кошти, що надаються власниками для статутної діяльності, мають різну економічну сутність. Так, статутний капітал:

- для акціонерних товариств (АТ) – це номінальна вартість всіх емітованих акцій;

- для товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) – це сума часток всіх власників;

- для державних підприємств – це вартість всього майна, закріпленого за економічним суб’єктом на правах повного господарського розрахунку;

- для кооперативу – це вартість майна, яке надане учасниками для здійснення господарської діяльності.

Таким чином, створення юридичного суб’єкта підприємництва починається з формування його початкового (статутного) капіталу та закріплення цього факту діючими нормативними актами.

Статутний капітал – один з найважливіших елементів власного капіталу суб’єкта підприємництва. Він відображає вартість матеріальних ресурсів, нематеріальних активів, фінансових вкладень і грошових коштів, які засновники і учасники передали у власність або в розпорядження підприємству.

Статутний капітал спочатку формується за рахунок вкладів засновників, якими можуть бути:

- будівлі, споруди, обладнання, інші матеріальні цінності;

- цінні папери;

- права користування, включаючи інтелектуальну власність;

- грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.

З іншого боку статутний капітал відображає зобов’язання підприємства перед засновниками і учасниками, на основі яких вони мають відповідні права (корпоративні права).

Формування статутного капіталу (СК) підприємства здійснюється через розміщення корпоративних прав. Таким чином, особливості випуску, первинного розміщення, вторинного обігу та анулювання корпоративних прав визначають порядок здійснення суб’єктом підприємництва операцій із СК.

Основними видами корпоративних прав є акції (прості та привілейовані), частки у СК, паї тощо. Однією з основних характеристик корпоративних прав є їх номінальна вартість (номінал), яка відображається в сертифікаті акції і визначає величину участі власника у капіталі суб’єкта підприємництва. Загалом корпоративні права являють собою титули власності частки у СК юридичної особи, що визначає такі права його власника:

  • право на управління;

  • право отримання частки прибутку;

  • право на частину активів у разі ліквідації суб’єкта підприємництва.

Акціонерні товариства – надійна, визнана у всьому світі форма організації бізнесу, у якій захищені права як їх учасників, так і кредиторів. Гарантією цього виступає власний капітал, особливо зареєстрована його частина – статутний капітал.

Згідно Закону України «Про акціонерні товариства», який набуває чинності з 2011 року: Акціонерне товариство - господарське товариство, статутний капітал якого поділено на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

Акціонерне товариство не відповідає за зобов'язаннями акціонерів. До товариства та його органів не можуть застосовуватися будь-які санкції, що обмежують їх права, у разі вчинення акціонерами протиправних дій.

Акціонери не відповідають за зобов'язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов'язаних з діяльністю товариства, тільки в межах належних їм акцій. До акціонерів не можуть застосовуватися будь-які санкції, що обмежують їх права, у разі вчинення протиправних дій товариством або іншими акціонерами.

Розглянемо приклад формування статутного капіталу АТ за рахунок вкладів трьох засновників. Кожен з них вносить у фонд підприємства майно, оцінка якого затверджена зборами засновників (табл.3.1.).

Таблиця 3.1. – Формування статутного капіталу АТ «Дельта» за рахунок внесків засновників

Вклади

Вартість,

Грн.

Вклади

Вартість,

Грн.

Вклади

Вартість

грн

Споруди

50 000

Паливо

12 000

Обладнання

70 000

Обладнання

80 000

Цінні папери

10 000

-

Сировина

30 000

Автомобіль

15 000

Права користування

30 000

Права користування

10 000

Грошові кошти

80 000

Грошові кошти

100 000

Всього

170 000

117 000

200 000

Таким чином, величина статутного капіталу складе 492 000 грн., а частка учасників відповідно: 35,57%; 23,78%; 40,65%.

Сума вкладу засновника показує величину вартості, на яку він повинен отримати акції товариства. Якщо засновники передбачають залучення фінансових ресурсів не тільки за рахунок своїх вкладів. А і з використанням підписки (тобто залучення зовнішнього інвестора), тоді сума статутного капіталу збільшиться, а частка засновника зменшиться. Так, якщо в наведеному прикладі за рахунок підписки передбачається продаж акцій на суму 400 тис.грн., то величина статутного капіталу збільшиться до 892 тис.грн., а частка засновників і учасників становитиме: 1 – 19,62%; 2 – 13,12%; 3 – 22,42%. Інші 44,84% будуть розподілені між учасниками, які придбали акції в процесі проведення підписки.

Основні вимоги до формування статутного капіталу АТ

  1. СК АТ формується тільки за рахунок випуску і розміщення акцій. Мінімальний розмір СК становить 1250 мінімальних заробітних плат.

  2. СК формується шляхом розміщення акцій за засновницьким договором (для повного і командитного товариств) або у відповідності до статуту (для АТ, ТОВ та товариств з додатковою відповідальністю), за підпискою і на фондовому ринку. При цьому засновники повинні бути власниками акцій на суму не менше 25% величини статутного капіталу і строком не менше 2-х років.

  3. До скликання установчих зборів засновники і учасники повинні внести до фондів АТ не менше 30% номінальної вартості акцій, на які вони підписалися.

  4. Якщо акції розподіляються тільки між засновниками (тобто за установчим договором), вони повинні внести у фонди підприємства до скликання установчих зборів не менше 50% вартості акцій (за номінальною вартістю).

  5. Акціонер, у строки, встановлені установчими зборами, але не пізніше року після реєстрації АТ, повинен оплатити повну вартість акцій, на яку він підписався.

  6. Якщо підписка перевищує розміри статутного капіталу, засновники можуть відхилити або прийняти зайву підписку.

  7. Привілейовані акції можуть бути випущеними на суму, яка не повинна перевищувати 10% величини статутного капіталу.

  8. Акції не можуть бути випущеними для покриття збитків, пов’язаних з діяльністю товариства.

  9. АТ може випустити облігації на суму, яка не перевищує 25% величини СК і тільки після повної оплати вартості всіх випущених акцій. Випуск облігацій в цілях формування статутного капіталу, а також для покриття збитків, не допускається.

  10. Вторинний випуск цінних паперів дозволяється тільки після повної оплати всіх цінних паперів, які були випущені підприємством.