Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

9.2. Взаємозв’язок цілей оцінювання вартості підприємства з видами оцінної вартості і суб’єктами оцінки

Оцінювання вартості підприємства здійснюється в розрахунку на певного гіпотетичного покупця, якого можна ідентифікувати за однією з таких категорій:

- пасивний інвестор, для якого більшу цінність становлять дивіденди за корпоративними правами підприємства;

- активний інвестор, який прагне максимізувати величину грошових потоків від інвестицій;

- стратегічний інвестор, для якого цінність підприємства (а отже, і його вартість) визначається рівнем конкурентоспроможності підприємства у довгостроковому періоді (наявністю стратегічних переваг та перспектив).

В залежності від мети оцінювання підприємства може бути визначена ринкова вартість підприємства, ринкова вартість часток засновників в статутному капіталі акціонерного товариства, ліквідаційна вартість підприємства-банкрута вартість об'єкту приватизації тощо.

Так, наприклад, при даруванні, спадкоємстві, оподаткуванні майна підприємства, його кредитуванні і продажу, як правило, визначається обґрунтована ринкова вартість підприємства. Покупця підприємства цікавить, як правило, його інвестиційна вартість. При ліквідації підприємства-банкрута визначається ліквідаційна вартість, при його реорганізації — ринкова вартість підприємства.

Слід підкреслити, що найпоширенішим видом вартості є обґрунтована ринкова вартість підприємства. Обґрунтована ринкова вартість підприємства — це його найвірогідніша ціна, за яку воно може бути продане на дату оцінки на відкритому конкурентному ринку при наявності всіх ознак чесної операції: за відсутністю нетипових умов фінансування з урахуванням того, що термін реалізації об'єкту є розумно довгим. Дана вартість може бути виражена як сума в грошових одиницях або як інтервал, в межах якого з достатньо високою (заданою) вірогідністю знаходиться її значення.

При обгрунтуванні інвестиційних проектів розраховують інвестиційну вартість. Інвестиційна вартість - це вартість підприємства для одного конкретного покупця (інвестора або власника). Інвестиційна вартість відрізняється від обґрунтованої ринкової вартості підприємства відмінностями в прогнозах оцінки майбутньої прибутковості, ступенем ризику, ставками оподаткування (якщо інвестор має пільги з податків) та ін. Ці відмінності обумовлені індивідуальною метою конкретного інвестора. При визначенні інвестиційної вартості підприємства розраховують також і обґрунтовану ринкову вартість, щоб полегшити інвестору ухвалення остаточного рішення. Як правило, інвестиційна вартість підприємства вище обґрунтованої ринкової вартості.

Внутрішня або фундаментальна вартість підприємства є аналітичною оцінкою вартості підприємства, заснованою на глибокому аналізі існуючого фінансового і економічного стану підприємства і передбачуваних внутрішніх можливостей його розвитку в майбутньому. Визначення внутрішньої вартості припускає облік сприятливих (або несприятливих) перспектив розвитку підприємства, ефект цілісності системи, коли цінність цілого звичайно вище, ніж проста сума вартостей окремих елементів. Таким чином, внутрішня вартість підприємства залежить не від мети конкретного інвестора, як при визначенні інвестиційної вартості, а від об'єктивного аналітичного висновку незалежного експерта-оцінювача про перспективи розвитку підприємства.

На величину внутрішньої вартості підприємства впливають наступні чинники: вартість активів підприємства; прогнози вірогідного майбутнього прибутку підприємства; очікувані в майбутньому темпи зростання чистого доходу підприємства.

Розрахунок впливу зазначених чинників здійснюється в процесі так званого фундаментального аналізу, коли визначається найважливіший показник — очікуваний чистий доход підприємства і аналізуються структура капіталу, якість управління, кваліфікація робітників та інші чинники. Аналіз цих чинників дозволяє визначити внутрішню вартість підприємства (або внутрішню вартість акцій цього підприємства).

Якщо в ході аналізу з'ясовується, що ринкова (курсова) вартість акцій підприємства нижче за рівень її внутрішньої вартості, експерт-оцінювач робить висновок про те, що дані акції вигідно купувати. Якщо ринкова (курсова) вартість акцій вище передбачуваної (очікуваної) внутрішньої вартості акцій, визначеної виходячи з внутрішньої вартості підприємства, ці акції слід продавати. Оскільки внутрішня вартість підприємства визначається в процесі глибокого ретроспективного аналізу господарсько-фінансової діяльності і оцінки перспектив його розвитку, це найреальніша і точна (природна) оцінка його вартості.

Вартість діючого підприємства — це вартість життєздатного функціонуючого підприємства, що має власні активи, товарно-матеріальні запаси, постійну робочу силу, здійснює господарські операції і не знаходиться під безпосередньою загрозою неспроможності (банкрутства). Звідси, вартість діючого підприємства не дорівнює ринковій вартості цього підприємства. Оцінка вартості діючого підприємства передбачає, що даний бізнес буде розвиватися, тому можна очікувати збереження підприємства як системи, а цінність цілого зазвичай вище, ніж сума вартостей окремих елементів.

Якщо передбачається закриття підприємства і його продаж як цілого або реалізація активів по частинах, то важливим є визначення його ліквідаційної вартості. Ліквідаційна вартість є чистою сумою грошових коштів, яку власник підприємства може реально отримати при ліквідації цього підприємства і розпродажі його активів.

Балансова (бухгалтерська) вартість підприємства визначається за балансовим звітом підприємства як сума його активів, за вирахуванням накопиченого зносу, а також сум короткострокових і довгострокових зобов'язань підприємства. При визначенні балансової вартості підприємства основні фонди оцінюються з урахуванням останньої переоцінки за вирахуванням зносу. При цьому деякі види активів можуть бути списаними. Зобов'язання оцінюються за номінальною вартістю з урахуванням умов кредитних договорів.

Відновна (або поточна) вартість підприємства - це балансова вартість підприємства з урахуванням переоцінки активів на дату оцінки вартості; цей вид вартості часто використовується як попередня оцінка вартості підприємства. Разом з тим слід мати на увазі, що при визначенні відновної вартості об'єкту необхідна наявність повного пакету проектно-кошторисної документації.

Зазначимо, що процес оцінювання вартості підприємства залежить від мотивів суб’єктів оцінки. В табл. 9.2 наведено взаємозв’язок цілей оцінювання підприємства з суб’єктами оцінки.

Отже, вибір методу оцінювання вартості підприємства повинний бути адекватним цілям оцінки, оскільки один і той же об’єкт на певну дату може мати різну вартість.

Таблиця 9.2 - Взаємозв’язок цілей оцінювання підприємства з суб’єктами оцінки

Суб’єкт оцінювання підприємства

Цілі оцінювання підприємства

Підприємство

як юридична особа

- забезпечення економічної безпеки підприємства;

- розробка планів розвитку підприємства;

- випуск акцій (якщо підприємство – акціонерне товариство);

- реструктуризація підприємства;

- антикризове управління підприємством;

- обґрунтування вартості підприємства або його частки при можливості купівлі-продажу

Фінансово-кредитна установа

- перевірка фінансової надійності позичальника;

- визначення кредитоспроможності підприємства, розміру позики, що надається під заставу

Страхові компанії

- встановлення розміру страхового внеску;

- визначення суми страхових виплат в передбаченні можливих втрат

Фондові біржі

- розрахунок кон’юнктурних характеристик бізнесу;

- перевірка обґрунтованості котирування цінних паперів

Інвестори

- перевірка доцільності (ефективності) інвестицій, оцінка інвестиційних проектів, прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень в інвестиційній сфері;

- визначення припустимої ціни купівлі підприємства з метою включення його в інвестиційний проект

Органи державної влади

- підготовка державного підприємства до приватизації;

- визначення бази оподаткування при нарахуванні податків різних видів;

- визначення виручки від примусової ліквідації через процедуру банкрутства;

- оцінка вартості державного пакету акцій;

- оцінка для судових цілей