Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Finansova_diyalnist_sub’ektiv_pi...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Тема 7: фінансова діяльність на етапі реорганізації підприємства

7.1. Реорганізація і реструктуризація підприємства як санаційні заходи

7.2. Форми і види реструктуризації і реорганізації підприємства

7.3.Реорганізація, яка спрямована на укрупнення підприємства

7.4.Реорганізація, яка спрямована на подрібнення підприємства

7.5.Реорганізація без змін розмірів підприємства (перетворення).

7.6. Складання розподільного балансу

7.1. Реорганізація і реструктуризація підприємства як санаційні заході

Реорганізація і реструктуризація підприємства виступають інструментами фінансового оздоровлення (санації). Законом України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, іншими нормативно-правовими документами передбачено застосування реструктуризації як ефективного засобу відновлення платоспроможності підприємства, який рекомендується включати до плану санації.

В умовах ринкової економіки санація підприємств має значний економічний потенціал, є важливим інструментом регулювання структурних змін та належить до системи найбільш дійових механізмів фінансової стабілізації підприємств.

Санація підприємства здійснюється у таких основних випадках:

  1. до порушення кредиторами справи про банкрутство, якщо підприємство звертається до зовнішньої допомоги для виходу з фінансової кризи з власної ініціативи;

  2. якщо підприємство звертається до арбітражного суду із заявою про власне банкрутство та водночас пропонує умови санації (такі випадки є характерними для державних підприємств);

  3. якщо рішення про проведення санації виносить арбітражний суд за пропозиціями кредиторів.

У двох останніх випадках санація здійснюється у процесі порушення справи про банкрутство підприємства. Головна ідея інституту санації в ході провадження справи про банкрутство полягає у створенні умов для задоволення претензій кредиторів не лише за рахунок проведення ліквідаційних процедур, а й в результаті відновлення успішної фінансово-господарської діяльності боржника чи коштів його правонаступника.

Найбільш широкий діапазон форм має санація, яка ініціюється підприємством до порушення справи про його банкрутство (досудова санація). У цьому випадку вона має попереджуючий характер, повністю узгоджується з цілями й інтересами підприємства, підпорядковується задачам антикризового управління та поєднується із заходами внутрішньої фінансової стабілізації.

Досудова санація потребує ефективного фінансового управління. Доцільність проведення санації обумовлюється кризовим фінансовим станом підприємства, а можливість її здійснення визначається перспективами виходу з кризи та успішного розвитку підприємства при наданні йому зовнішньої допомоги на сучасному етапі.

Залежно від масштабів кризового стану підприємства розрізняють два основних напрями здійсненні санації: санація, спрямована на рефінансування боргу підприємства, та санація, спрямована на реструктуризацію (реорганізацію) підприємства.

Санація підприємства, спрямована на рефінансування його боргу, здійснюється, як правило, для допомоги підприємству щодо усунення його неплатоспроможності. Такий напрям санації не змінює статусу юридичної особи підприємства.

Санація підприємства, спрямована на його реструктуризацію (реорганізацію), здійснюється при більш глибоких масштабах кризи та потребує ряду реорганізаційних процедур, що забезпечують більш ефективні організаційні форми його господарської діяльності. Даний вид санації пов’язаний із зміною статусу юридичної особи підприємства.