Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3.2 Звіт про рух коштів

Порядок складання й подання Звіту про рух коштів визначається МСБО 7 «Звіт про рух коштів». На його основі підготовленио однойменний П(С)БО 4 «Звіт про рух коштів».

Проте. на відміну від МСБО 7, він розглядає лише звіт, складений за непрямим методі (щодо руху коштів від операційної діяльності).

Основні визначення (терміни), структура звіту і методика його складання відповідають МСБО 7 і пов'язані зі структурою звіту про фінансові результати, статті якого послідовно коректуються починаючи з прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

Інформація про рух коштів у результаті операційної діяльності може подаватися прямим або непрямим методом.

При використанні прямого методу дані можуть бути отримані безпосередньо з облікових реєстрів або послідовним коригуванням прибутків і витрат, наведених у Звіті про прибутки і збитки.

У останньому випадку статті нарахованих доходів і витрат трансформуються у грошові доходи і витрати на основі аналізу змін у балансі протягом звітного періоду, що стосуються запасів, дебіторської і кредиторської заборгованості, а також інших негрошових статей.

Крім того, необхідно виключити зі складу трансформованих доходів і витрат ті, що пов'язані з інвестиційною і фінансовою діяльністю.

Варто звернути увагу, що виключення суми амортизації із собівартості реалізованої продукції необхідно тільки для підприємств, зайнятих виробництвом продукції (наданням послуг).

Непрямий метод не передбачає трансформування кожної статті Звіту про прибутки і збитки. Трансформації підлягає безпосередньо сума чистого прибутку (збитку), що коректується на велечину:

А) зміни операційних запасів, дебіторської заборгованості покупців і поточних операційних зобов'язань;

Б) негрошових статей (амортизація, забезпечення, відстрочені податки, нереалізовані прибутки і збитки від курсових різниць),

В) прибутків і збитків від інвестиційної і фінансової діяльності (від реалізації необоротних активів, отримані дивіденди).

3.3 Звіт про власний капітал

Звіт про зміни у власному капіталі порівняно нещодавно введено до складу обов'язкової фінансової звітності згідно з МСБО - з 1 липня 1998 р. Відповідно до П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал» надає інформацію про зміни, які відбулися у складі власного капіталу за рахунок:

змін в обліковій політиці;

виправлення помилок;

переоцінки довгострокових активів;

чистого прибутку (збитку) звітного періоду;

розподілу доходу;

внесків учасників;

вилучення капіталу;

інших змін.

Назви його граф (1-10) відповідають статтям розділу 1 пасиву балансу «Власний капітал», а результат по статтях - залишок на початок і кінець звітного року - загальному результату даного розділу балансу на початок і кінець цього ж звітного періоду.

Відмінність форми звіту про власний капітал згідно з П(С)БО 5 від мінімального переліку статей цього звіту, наведеного в МСБО 1, полягає в тому, що вона:

грунтується на одному з варіантів подання, які передбачени МСБО;

не акцентує уваги на чистих прибутках і збитках, не визнаних у звіті про фінансові результати (у вигляді загального результату по цих статтях), хоча наявність такого проміжного результату вимагається п. 86 МСБО 1;

деталізуває перелік статей;

не містить статей «Дооцінка (уцінка) довгострокових інвестицій» і «Курсові різниці», пов'язаних з монетарними статтями, які є частиною чистих інвестицій в іноземні підприємства і відбиваються у складі власного капіталу у фінансових звітах до вибуття цих чистих інвестицій.

Примітки, які будуть супроводжувати цей звіт, фактично об'єднують примітки, рекомендовані МСБО 1 до розділу «Власний капітал» балансу і безпосередньо до звіту про власний капітал.