Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4. Аналіз фінансового стану підприємства

    1. Поняття фінансового стану підприємства і завдання

його аналізу

В умовах переходу до ринкової економіки, коли підприємства зацікавлені у зростанні обсягів виробництва, реалізації товарної продукції і забезпеченні конкурентної переваги на ринку товарів і послуг, істотно зростає роль економічного аналізу фінансового стану як для самого підприємства, так і для його численних партнерів, власників, фінансових органів.

Посилюється зацікавленість у якості фінансового стану підприємств з боку постачальників, банкірів, акціонерів, податкових органів.

Фінансова стабільність підприємства стає питанням його виживання, оскільки банкрутство підприємства в умовах ринку є ймовірним результатом господарської діяльності поряд з іншими можливостями. У цьому зв'язку аналіз фінансового стану підприємства стає основним важелем, спроможним не тільки діагностувати «фінансове здоров'я» підприємства, але й допомогти уберегти від ризику втрат вкладені кошти.

Фінансовий стан є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства і тому визначається всією сукупністю виробничо-господарських чинників. Він характеризується забезпеченістю фінансовими ресурсами, необхідними для нормального функціонування підприємства, доцільним їх розміщенням та ефективним використанням, фінансовими взаємовідносинами з іншими юридичними і фізичними особами, платоспроможністю і фінансовою сталістю.

Значення аналізу фінансового стану полягає в тому, що в процесі аналізу з'ясовують загальну суму коштів, яку має підприємство, і джерел їх утворення, ефективність їх використання, платоспроможність, резерви підвищення фінансової сталості, виявляються проблеми економічного і соціального розвитку, перспективні шляхи їх вирішення, оцінюється ефективність використання економічного потенціалу, виробляється стратегія і тактика господарського розвитку.

Мета аналізу фінансового стану полягає у своєчасному виявленні й усуненні недоліків у фінансовій діяльності і виробленні заходів щодо поліпшення (стабілізації) фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

Реалізація поставлених цілей припускає розв’язання таких завдань:

оперативне виявлення й усунення недоліків у фінансово-господарській діяльності та пошук резервів поліпшення фінансового стану підприємства і його платоспроможності;

прогнозування можливих фінансових результатів, економічної рентабельності виходячи з реальних умов господарської діяльності і наявності власних і позикових ресурсів;

розробка моделей фінансового стану при різноманітних варіантах використання ресурсів;

розробка конкретних заходів, спрямованих на більш ефективне використання фінансових ресурсів і зміцнення фінансового стану підприємства.

Аналіз фінансового стану підприємства грунтується головним чином на відносних показниках, оскільки абсолютні показники балансу в умовах інфляції дуже важко привести в порівнянний вигляд.

Деталізація процедурної сторони методики аналізу фінансового стану залежить від поставлених цілей, а також різноманітних чинників інформаційного, часового, методичного, кадрового і технічного забезпечення. Логіка аналітичної роботи припускає її організацію у вигляді двомодульної структури: експрес-аналіз фінансового стану; деталізований аналіз фінансового стану.