Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

БАЛАНС (форма №1)

Активи Власний капітал і зобов’язання

1 Основні 1 Джерела

засоби і власних коштів і такі,

інші не- що прирівнюються до

оборотні них

активи

11 Запаси і 11 Довгострокові

витрати пасиви

111 Розрахунки,

111 Кошти, інші короткострокові

розрахунки і пасиви

інші

активи

БАЛАНС

Актив Пасив

1 Необо- 1 Власний

ротні капітал

11 Оборот 11 Забезпечення

ні активи майбутніх

видатків і

платежів

111 За-- 111 Довгостро-

ти майбут- кові зобов’-

ніх періодів язання

1V Поточні

зобов’язання

V Доходи

майбутних

періодів

БАЛАНС

Актив Пасив

Непоточні Власний

активи капітал

Поточні Довгострокові

активи зобов’язання

Короткострокові

зобов’язання

Рисунок 2.1 - Порівняння структури балансу

Структурні зміни відбулися фактично в кожному розділі балансу. Так, необоротні активи починатимуться з нематеріальних активів. До складу статті «Незавершене будівництво» увійдуть стаття «незавершені капітальні вкладення» і «устаткування».

Стаття «Основні засоби» включатиме статті, що відбиваються як у розділі І, так і в розділі ІІ балансу: основні засоби; частина малоцінних предметів, термін експлуатації яких перевищує один рік, тимчасові нетитульні споруди, предмети прокату; майно в оренді.

Сума відстроченої дебіторської заборгованості виділена зі складу інших необоротних активів і показана окремою статтею.

Нова стаття - «відстрочені податкові активи» - з'являється внаслідок різниці при визначенні податку на прибуток за даними бухгалтерського обліку і на підставі податкової декларації.

Розділ ІІ «Оборотні активи» нового балансу буде об'єднувати розділи ІІ і ІІІ балансу за деяким винятком: витрати майбутніх періодів із розділу ІІ активу балансу будуть перенесені в розділ ІІІ активу балансу; частина МБП, термін експлуатації яких перевищує один рік, предмети прокату і тимчасові нетитульні споруди будуть входити до складу основних засобів; дебіторська заборгованість по розрахунках з учасниками буде перенесена в розділ І пасиву балансу «Власний капітал» і виділена окремою статтею.

Найсерйозніших структурних змін зазнав пасив балансу, саме розділ «Власний капітал». Вони викликані новим змістом понять «капітал» і «зобов'язання», що грунтуються на МСБО. З розділу І пасиву вилучені зобов'язання, які:

не є власним капіталом (резерви майбутніх витрат, цільове фінансування, прибутки майбутніх періодів);

не належать до реальних зобов'язань і взагалі не підлягають визнанню в балансі (фонди економічного стимулювання, фінансування капітальних вкладень).

У підсумок балансу тепер включатиметься тільки оплачена вартість статутного капіталу, яка перебуває в обігу. Окремою статтею виділено пайовий капітал, формування і використання якого має певні особливості згідно з чинним законодавством. Додатковий капітал поділено на 2 статті: додатковий капітал, який дорівнює емісійному прибутку; інший додатковий капітал.

На відміну від МСБО стаття «Інший додатковий капітал» включає частину резервів капіталу - так звані резерви переоцінки (переоцінка необоротних активів).

Результат щодо цього розділу балансу визначатиметься в такий спосіб:

Власний капітал = Статутний капітал + Частковий капітал + Додатковий вкладений капітал + Інший додатковий капітал + Нерозподілений прибуток (-Непокритий збиток) - Неоплачений капітал - Вилучений капітал

Тепер розглянемо структурні зміни в складі зобов'язань балансу. Деякі статті розділу І пасиву балансу перекласифіковані в зобов'язання («Спеціальні фонди і цільове фінансування», «Прибутки майбутніх періодів», «Резерви майбутніх витрат і платежів»), що увійшли в два нових розділи пасиву балансу - ІІ «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» і V «Доходи майбутніх періодів».

У складі інших довгострокових зобов'язань передбачено відбивати тільки довгострокові зобов'язання по облігаціях, векселях, виданих за фінансовою орендою. Інші довгострокові позикові кошти, щодо яких відсотки не нараховуються, ввійдуть до статті «Інші довгострокові зобов'язання». Поточна частина довгострокових зобов'язань (як кредитів банку, так і інших) перенесена в розділ 1V.

При визначенні довгострокових і поточних зобов'язань варто використовувати відповідний критерій (12 місяців від дати балансу або тривалість операційного циклу). Якщо зобов'язання змінило свій початковий характер , це необхідно розкрити в примітках.

Стаття « Відстрочені податкові зобов'язання», як і «Відстрочені податкові активи», є наслідком різниці між прибутком у податковому і фінансовому обліку. Вона ніяк не співвідноситься зі статтею «Відстрочена податкова заборгованість» старої форми балансу.

Інші статті зобов'язань майже цілком відповідають старій формі балансу.

Проте є певні розбіжності між звітністю вітчизняних і зарубіжних підприємств; основними з них є такі.

1. Звітність зарубіжної компанії може складатися виходячи з різних методологічних посилань. Зокрема європейськими директивами з бухгалтерського обліку рекомендуються чотири формати звіту про прибутки і збитки і два формати бухгалтерського балансу. Один формат визначається балансовим рівнянням A==CL+E, другий - рівнянням А-CL=E, де А - активи, CL - поточна кредиторська заборгованість, Е - інші джерела коштів.

2. Склад статей у зарубіжній звітності не деталізувається, у стандартах вказуються лише назви найбільше значних розділів, обов'язкових до включення у звітність. Компанії мають право самостійно вибрати структуру розділів, а також обсяг розшифрувань і коментарів до балансових статей. Цим пояснюється той факт, що на Заході практично неможливо зустріти два однакових баланси.

3. На відміну від вітчизняної облікової традиції, яка виділяє, баланс як основну звітну форму, у зарубіжній практиці певний пріоритет віддається звіту про прибутки і збитки. Саме ця форма наводиться першою у річному звіті фірми. Витоки цього, мабуть, варто шукати у психології - прибуток є найважливішим показником діяльності зарубіжної фірми, тому її і прагнуть продемонструвати в першу чергу зовнішнім користувачам.

4. Варто визнати, що методологія подання звітності в економічно розвинутих країнах вдало поєднує наочність звітної інформації і її аналітичність. Власне, звітність може бути досить агрегованою, водночас для більшості статей наводиться їх детальне розшифровування в додатку, включаючи дані в динаміці.

  1. Здебільшого у балансі зарубіжної компанії передбачена інша послідовність розділів і статей: актив - за убуванням ліквідності; пасив - за терміном погашення зобов'язань.

  2. Всі фонди і резерви, створювані за рахунок прибутку, у західному балансі, як правило, не виділяються і показуються одним рядком «Нерозподілений прибуток», що може займати дуже велику питому вагу в загальній сумі джерел коштів. Таким чином, у пасиві виділяються частіше за все три джерела власних коштів: акціонерний капітал, емісійний доход і нерозподілений прибуток.