Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kosova_T_Simenko_I_Finansoviy_analiz_2008.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

6. 2. Аналіз наявності оборотного капіталу

Важливим питанням аналізу оборотного капіталу є оцінка його наявності.

Для розрахунку величини оборотного капіталу й оцінки його динаміки побудуємо аналітичну табл.6.4.

Як свідчать дані, наведені в таблиці, величина оборотного капіталу за рік зросла на 247 тис. грн., або 9,7%. Його питома вага в загальній валюті балансу знизилася з 54,4% на початок року до 35,4% під кінець року, тобто на 19 відсоткових пунктів. У структурі оборотного капіталу знизився розмір дебіторської заборгованості по рахунках на 47 тис.грн і інших оборотних активів на 20 тис. грн. Щодо інших складових елементів спостерігається ріст: запасів на 258 тис. грн., дебіторської заборгованості за товари на 20 тис. грн., коштів і їх еквівалентів на 16 тис. грн., витрат майбутніх періодів на 20 тис. грн.

Система формування оборотного капіталу, як уже згадувалося раніше, впливає на швидкість його обороту й ефективність використання.

Надлишок оборотного капіталу означає, що частина капіталу підприємства не діє і не приносить доходу. Водночас нестача оборотного капіталу буде гальмувати хід виробничого процесу, уповільнюючи швидкість господарського обороту коштів підприємства.

Питання про джерела формування оборотних коштів важливе ще з однієї позиції. Кон'юнктура ринку постійно змінюється, тому потреби підприємства в оборотному капіталі є нестабільними.

Таблиця 6.4 - Розрахунок наявності оборотного капіталу й оцінка його динаміки

Показник

На початок року

На кінець року

Зміна

Темп зміни

Запаси

1730

1988

+258

114,9

Дебіторська заборгова-ність за товари

300

320

+20

106,6

Дебіторська заборгова-ність за рахунками

62

15

-47

24,2

Кошти та їх еквіваленти

190

206

+16

108,4

Інші оборотні активи

210

190

-20

90,5

Видатки майбутніх періодів

50

70

+20

140,0

Всього оборотних активів

2542

2789

+247

109,7

Всього коштів, що знаходяться в розпорядженні підприємства

4672

7882

+3210

168,7

Питома вага обігових активів

54,4

35,4

-19,0

65,1

Покрити ці потреби тільки за рахунок власних джерел стає практично неможливим. Тому основним завданням управління процесом формування оборотного капіталу є забезпечення ефективності залучення позикових коштів.

Оборотний капітал може формуватися за рахунок власних джерел, позикових або додатково залучених.

Інформація про розміри власних джерел коштів подана в основному в розділі I пасиву балансу підприємства і формі №4 «Звіт про власний капітал».

Як правило, мінімальна потреба підприємства в оборотному капіталі покривається за рахунок власних джерел - прибутку, статутного капіталу, резервного капіталу й ін. Проте в силу ряду об'єктивних причин (інфляція, ріст обсягів виробництва, затримки в оплаті рахунків клієнтів і ін.) у підприємства виникають тимчасові додаткові потреби в оборотних коштах. У цих випадках фінансове забезпечення господарської діяльності супроводжується залученням позикових джерел - банківських і комерційних кредитів, позик, інвестиційного податкового кредиту й ін.

Фінансовий стан підприємства перебуває в безпосередній залежності від того, наскільки швидко кошти, вкладені в активи, перетворюються в реальні гроші. Окремі види активів підприємства мають різну швидкість обороту. Так, найбільший період обороту має нерухоме майно та інші необоротні активи (основні засоби, нематеріальні активи й ін.), які являють собою засоби, призначені для довгострокового використання підприємством. Всі інші активи, які називаються поточними (оборотними), будучи призначеними для реалізації або споживання, можуть неодноразово змінювати свою форму (матеріально-речову на грошову, і навпаки) протягом одного операційного циклу підприємства.

Згідно з П(С)БО 2 “операційний цикл - проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності й одержанням коштів від реалізації виготовленої з них продукції або товарів і послуг”.

Взаємозв’язок фінансового та операційного циклу наведено на рис.6.2.